Predhodna Sledeca
MANASTIR UVAC
Crkva Rodjenja Presvete Bogorodice
Manastir Uvac

Manastirski posed Uvac nalazi se u selu Stublo, na granici opština Cajetina i Priboj, u zaseoku Uvac. Na velikom arheoloskom lokalitetu, 50x40 metara, otkrivene su 1994. godine i otkopane zidine crkve 17x12 metara. Manastirska crkva zauzimala je centralni prostor; sa juzne strane su ostaci konaka, a sa severne je manastirsko groblje.

Otkriveni su i ostaci istocnika (cesme), tri vodovoda od drvenih cevi s metalnim spojnicama, iz razlicitih perioda. U šutu severne pevnice pronadjen je dobro ocuvan stolarsko-bacvarski alat, verovatno iz XVII veka.

Prvobitna crkva bila je mala gradjevina koju je manastirsko bratstvo proširivalo dogradjujuci pripratu, bocne pevnice i proširujuci oltarsku apsidu. Pronadjeno je veliko bogatstvo plastike: raskosna amvonska rozeta, fragmenti mermernog crkvenog mobilijara, zatim krstionica, ciraci i drugo. Zidno slikarstvo je skoro u celini unisteno, ali zahvaljujuci upornim konzervatorima, iz stotine fragmenata od fresaka uspela je delimicna rekonstrukcija likova Svetog Arhangela Mihaila i Svetog Simeona.

Ceo manastirski kompleks Uvac svedocanstvo je o postojanju jednog velikog duhovnog centra u ovom kraju. Ne zna se ko je manastir podigao, ko ga je obnavljao, niti kada je i koliko puta u svojoj burnoj istoriji rusen. Na stranicama jedne crkvene knjige iz 1622. godine saznajemo da je hram posvecen Rodjenju Presvete Bogorodice. Manastir je 1682. posetio skopski mitropolit Teofan i doneo knjige na dar. Ne zna se kojim povodom je boravio ovde i temisvarski mitropolit Josif. Nije poznato i da li je duhovni centar Uvac imao uticaja na zivotni put peckog patrijarha Gavrila (sredina XVII veka) rodjenog u ovim krajevima u porodici Raskovica.

U rusevinama je manastir zatekao i opisao jeromonah Dionisije Popovic 1856. godine. Svestrani prota Jevstatije Karamatijevic je u trecoj deceniji naseg veka u Uvcu zatekao ostatke velicanstvene crkve i drugih gradjevina.

Na Malu Gospojinu 1995. godine ponovo je oziveo manastir, posle dva i po veka. Istog dana obavljeno je malo osvecenje crkve i sluzena sveta arhijerejska liturgija. Liturgiju je sluzio Njegovo Preosvestenstvo episkop zicki Gospodin Stefan, uz sasluzenje sveštenstva namesnistva uzickog.


Obavestenja: Dragisa Milosavljevic, Muzej Uzice, Tel: 031-21-360