Predhodna Sledeca
DONJA JABLANICA
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice
Crkva u Donjoj Jablanici

S obzirom na to da je crkva u Donjoj Jablanici gradjena 1838. godine, a hram u Dobroselici 1821, ima razloga za pretpostavku da je ove bogomolje radio isti majstor. U vreme kada su u ovim krajevima bile guste, neprohodne sume, kako se pamti u ovom kraju, crkvu su sagradili mestani sa jednim majstorom sa Tare, a podignuta je bas tu da bi sluzila kao hram, a za zbegove i kao skloniste u doba ratovanja, odnosno robovanja pod Turcima.

Crkva u Donjoj Jablanici veoma je slicna dobroselickoj i po tome sto je gradjena od brvana u pravougaonoj osnovi, sa polukruznom oltarskom apsidom. Unutrasnji prostor pregradjen je ikonostasom na oltar i naos.

Od starog ikonostasa sacuvane su: carske dveri, prestona ikona Isusa Hrista, rad na dasci, sa zapisom: u spomen prilozi crkvi jablanickoj Sava Rajevic 1851. godine; prestona ikona Presvete Bogorodice sa Isusom Hristom, rad na dasci, za spomen prilozi u crkvu jablanicku Radovan Rajevic 1851. godine i ikona Svetog Vasilija Ostroskog sa Svetim Jovanom Krstiteljom, rad na dasci, narucio za spomen prilozje u crkvu jablanicku Pavel Didanovic 1851. godine.

U porti i okolo u sumi pored crkve jablanicke nalaze se kucice od brvana u kojima se boravilo za vreme dolaska na verske obrede ili slave, a u svakoj je sto u sredini i klupe za sedenje okolo. Na jednoj od sacuvanih, verovatno i najstarijoj, pronadjena je, bojom zapisana, godina 1840.


Obavestenja: ????