Predhodna Sledeca
KREMNA
Crkva Svetog velikomucenika Georgija
Crkva u Kremnima

U vreme svestenikovanja porodice Zaharic verski obredi u Kremnima obavljali su se u dve kapele: jedna se nalazila u Zaharicima, pored njihove porodicne kuce, a druga na Zboristu, na mestu gde je kasnije izgradjena nova crkva. Iako su se u kapelama obavljali mnogi verski obredi, krstavanja, vencavanja, prekadnja slavskog kolaca i ita, koljiva, za praznicne liturgije i pricesca, Kremanci su morali ici u crkvu u Biosku. Zato su na Savindan 1932. godine resili da grade crkvu.

Gradnja hrama pocela je u leto 1936. Crkva je posvecena Svetom velikomuceniku pobedonoscu Georgiju. U temelje hrama, prilikom osvecenja, stavljena je boca sa zapisom na pergamentu na kome pise: Ovaj temelj osvetili su paroh kremanski Vukoje Cvijovic, svestenik, i paroh biostanski Marinko Radojevic, svestenik. Hram gradjen za vreme kralja Petra II 1936. godine". Crkva je zavrsena u jesen 1939. i tada su obavljeni i prvi verski obredi.

Crkva je osvecena tek 1964. godine. Prvi pokusaj osvecenja krajem jula 1942. prekinule su okupacione vlasti u pola obreda. Dugo se posle pripovedalo da su Tarabici prorekli "da ce se crkva u Kremnima osvestati kada Srbija postane carevina".

Crkva je uradjena u osnovi krsta sa jednom centralnom kupolom u neovizantijskom stilu. Ispred ulaza je natkriven trem s dva stuba. Zvona za crkvu nabavljena su 1941. godine. Manje zvono crkvi je darovala kremanska opstina, drugo vece, trgovci iz Kremana. Oba zvona je izlio Zivko R. Buric, livac zvona iz Jagodine.

Ikonostas u crkvi, po preporuci episkopa Nikolaja Velimirovica, uradio je izvesni Naum iz Ohrida. Sam ikonostas, dvanaest apostola, poklon je mitropolita bitoljskog Josifa Cvijovica. Oslikavanje zidova hrama poceli su 1978. godine slikari iz Beograda, Miso i Danica Mladenovic, po uzoru na freske iz nasih srednjovekovnih manastira.


Obavestenja: protonamesnik Josif Cvijovic 808-319