Predhodna Sledeca
LJUBIS
Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene
Crkva u Ljubisu

Zbog udaljenosti crkve u Beloj Reci i Sirogojnu, gradjani Gornjeg i Donjeg Ljubisa se sastaju u zimu 1922. godine i donose odluku o gradnji crkve. Mesto su joj odredili na nepuna tri kilometra od centra sela, na sredokraci izmedju Gornjeg i Donjeg Ljubisa, a uzvodno uz levu obalu reke Ljubisnice. Za projektanta uzimaju mestanina inzenjera Miladina Pecinara, za zidarske poslove izvodjac radova je bio Nedeljko Suljagic iz sela Draglice, a Jefrem Tucovic iz sela Gostilja za spoljnu i unutrasnju stolariju.

Crkva je podignuta od dobrovoljnih priloga gradjana ovog sela, a poznato je da su odbornici crkve sakupljali priloge i po Sarajevu, gde je bio veliki broj cak i muslimanskih priloznika. Hram je zavrsen, zajedno sa zvonikom, vec 1924. godine. Ova crkva ima krstastu osnovu sa polukruznom apsidom na istocnoj strani, a nad dvoslivnim krovom uzdize se kupola. Za zastitnika osvecenog hrama uzeti su Sveti car Konstantin i carica Jelena. Tada je Ljubis dobio i prvog svestenika Marinka Djurica.

Crkva je 1993. u potpunosti obnovljena, pokrivena bakarnim limom, popravljena je i zvonara, a zavrsena je i parohijska kuca za svestenika.

Ova crkva ima krstastu osnovu sa polukruznom apsidom na istocnoj strani, a nad dvoslivnim krovom uzdize se kupola. Na drvenom ikonostasu su ikone slikane na platnu.

Crkva je 1993. godine u potpunosti obnovljena, pokrivena bakarnim limom, popravljena je i zvonara, a zavrsena je i parohijska kuca za svestenika.


Obavestenja: protonamesnik Zoran Lazic 801-564