Predhodna Sledeca
NEGBINA
Crkva Rodjenja Svetog Jovana Krstitelja
Crkva u Negbini

Danasnja crkva u Negbini sazidana je na temeljima starog hrama, u vremenu izmedju 1936. do 1940. godine. Posvecena je rodjenju svetog Jovana Krstitelja.

U letopisu negbinske crkve pise da je stara bogomolja sagradjena 1879. godine. Zbog sukoba parohijana oko mesta izgradnje crkve bilo je dosta problema, tako da su te nesuglasice uticale i na izgradnju crkve. Kada su se najzad ujedinili, nasli su izvodjaca radova Mitu Djenica, rodom iz Negbine, a ziveo je u Valjevu. U letopisu pise da se izvodjac radova nije bas najbolje poneo prema poslu i da je bilo dosta propusta i gresaka. Iz tih razloga bili su primorani negbinski parohijani da sagrade novu crkvu na temeljima stare. Izvodjac radova je Simeun Franovic iz Crikvenice (Primorje). Aprila meseca 1936. osvecen je pocetak radova, a 1940. godine svestenici Zlatibora obavili su prvo bogosluzenje u danasnjoj crkvi.

Crkva je sagradjena od kamena, na krstastoj osnovi sa trostranom apsidom i paraklisima. Na vrhu je sestougaona kupola, smestena na kockastom postolju pomocu pandantifa. Zapadna strana crkve ima trem oslonjen na dva stuba i polukruzno zasveden, a velicina odgovara sirini portala na hramu. Svojim oblikom, lepotom i skladom hram pleni svaciji pogled. Ikonostas je od drveta i ukrasen je svim ikonama predvidjenim za ikonostas. U hramu se cuva jedna sindjelija iz 1740. godine.

Opravka crkve,izgradnja sale-trpeze, zvonika i dovrsenje parohijskog doma uradjeno je 1993. godine.


Obavestenja: jerej Radoslav Andjelic (033) 84-118