Predhodna Sledeca
SEVOJNO
Nova crkva Sabora Svetog Arhangela Gavrila
Crkva u Sevojnu - nova

Nova crkva u Sevojnu podignuta je izmedju 1901. i 1909. godine. Jednobrodna gradjevina, sa zvonikom prizidanim ispred zapadnog ulaza i krovom na dve vode. Nalazi se na veoma lepom mestu i ukras je mestu i celoj okolini.

Podizanje ovog hrama, kao i celokupno njegovo uredjenje, vezano je za ime svestenika Lazara Lapcevića. Pocetak gradnje crkve podelio je selo u dva tabora. Jedni su hteli da se crkva podigne nadomak sela Gorjani, drugi tamo gde je i podignuta. To je svesteniku Lapcevicu oteavalo ceo posao oko gradnje. Ipak, jakom voljom i energijom, uspeo je da okonca radove, zahvaljujuci donekle i jakim vezama sa tadasnjim crkvenim staresinama, kao na primer, sa Stevom Veselinovicem, koji je dolazio da na licu mesta resava nastale probleme.

Crkva je zavrsena 1907. godine i osvecenjem pocela je sa bogosluzenjima i ostalim verskim obredima. Crkva je podignuta bez zvonika koji je dozidan tek 1932. godine. Zavrsio ga je preduzimac i ktitor Bosiljcic iz Sapca, rodjen u Gorjancima. Za sevojnicki hram uradio je 17 zidnih slika i nekoliko posebnih ikona Jaroslav Kratina, slikar iz Beograda.

Zahvaljujuci svesteniku Lazaru Lapcevicu sacuvani su crkveni protokoli koji pocinju jos od 3. aprila 1837. i vode se do danas. Iz protokola se, na primer, vidi da je Toma Milicevic bio svestenik u staroj crkvi brvnari od 1837. do 1860. godine.


Obavestenja:protonamesnik Milovan Jarakovic (031) 33-193
protonamesnik Radovan Cosic 45-373