Predhodna Sledeca
SEMEGNJEVO
Crkva Svetog Jovana Krstitelja
Crkva u Semegnjevu

U dnu kotline, u samom centru sela, podignuta je crkva brvnara skromnih dimenzija. Sa skolom i mesnim domom kao da gradi neko fizicko trojstvo. Crkva ima oblik ladje koja se na istoku zavrsava polukruzno zidanom i omalterisanom apsidom. Pored zapadnih vrata, na severnoj strani su mala sporedna vrata. Crkva je osvetljena sa tri prozora, juznim, severnim i istocnim, koji osvetljavaju apsidu. Krov je od drveta, pokriven limom.

Na severnom zidu, izmedju vrata i prozora, nalazi se ktitorska ploca na kojoj pise: Ovaj sveti hram posveen rodjenju svetog Jovana Krstitelja, podize za vecni pomen svojih roditelja oca Jevrema, majke Stanislave Kostica, muza Ljubomira, dece Miodraga, Slavka i sestricine Vinke. Savka Djuric iz Semegnjeva.

Mesto crkve prilozi, i istu izradi, u ime Savke, Branko Piscevic sa sinovima, za vreme opsluzivanja parohije dobroselicke jeromonah Marko Popovic iz Slatine, Danilov Grad 1927. godine.

Ikonostas je uradjen od obradjenih dasaka, a skromnim izgledom uklapa se u takodje jednostavni izgled naosa i apside. Cak je i casna trpeza u obliku jednostavnog stola. Na ikonostasu i na zidovima crkve nalazi se vise kopija raznih ikona koje nemaju neku vecu umetnicku vrednost.

Pored crkve je zvonik, koji cine cetiri stuba. I zvono je nabavila Savka Djuric. Ona je svojim zaduzbinskim podvigom, u ovom planinskom selu na Zlatiboru, nastavila dobru tradiciju, nekad tako rasirenu u nasem narodu, u gradnji duhovnih svetilista.


Obavestenja: SEMEGNJEVO, jerej Dragoslav Jarakovic 830-134