Predhodna Sledeca
CAJETINA
Crkva Sabora Svetog Arhangela Gavrila
Crkva u Cajetini

Gradnja crkve u Cajetini pocela je 1886. godine. Postoji dokument da je 1890. godine za prvog svestenika postavljen Milivoje Obradovic. Verovatno je tada crkva zavrsena. Hram je posvecen svetom arhangelu Gavrilu, a osvetio ga je episkop zicki Sava Decanski.

Crkva je jednobrodna, sa polukruznom apsidom na istocnoj strani, naosom i pevnickim paraklisom. Svod je iznutra bacvast. Na zapadnoj strani crkve prizidan je zvonik (1963. godine), u gornjem delu ukrasen prozorima, a u donjem delu ima tri prostorije. U srednjem je priprata, levo i desno crkvena kancelarija i prodavnica za verske potrebe. Iste godine popravljen je i krov crkve, skinuto je kube, a preko sindre postavljen crep.

Do 1962. ikonostas je bio stari, iz vremena nastanka crkve. Novi ikonostas uradio je Jaroslav Kratina, slikar iz Beograda, a u crkvi je sacuvano i petnaest pojedinacnih ikona. Ikona Hrista je rad Dimitrija Posnikovica. Priloznicke ikone su dar gospodina Djoka Nedeljkovica, nacelnika sreza, iz 1899. godine, zatim od Misa Trifunovica u spomen umrlom bratu advokatu Stevi Dragojevicu, a treca je od Milivoja T.Jovanovica, pisara sreza.


Obavestenja: jerej Dragisa Djuricic 831-953