SLIKARSTVO MANASTIRA MILEŠEVA

TRI FRESKO-CELINE MILEŠEVE

 

U manastiru Mileševa postoje takoreći tri fresko-celine. One se nalaze u naosu, u unutrašnjoj i spoljašnjoj priprati. Svojim osobinama prikazuju tri etape umetničkog života u Mileševi u godinama kada se manastir dovršavao i kada je dobio svoj konačan oblik. Sva tri živopisa Mileševe nastala su za vreme života njenog osnivača kralja Vladislava. Uspešni početak mladog vladara obeležen je svetlim freskama na zlatnoj pozadini u naosu, živopisom koji odiše vedrinom ovozemaljske lepote i sjajem kraljevske vlasti.

Freske stare priprate, monaškog karaktera, već pokazuju nova shvatanja. Ove freske svedoče da majstori monasi pripadaju tadašnjim elitnim, obrazovanim krugovima.

Kao umetničko delo mileševske freske pripadale su već u godinama nastanka široj porodici prosvećenih krugova pravoslavnog istoka. Nastale u srpskoj sredini, XIII veka, one su prve zablistale kao galerija svetlog monumentalnog stila koji je svoje završne oblike dobio u Sopoćanima. Po istorijskoj važnosti, dela mileševskih majstora pripadaju i srpskoj opštoj istoriji umetnosti. Mileševske freske svakako će pokazati raznolikošću svojih umetničkih rešenja koliko je to slikarstvo, gledano izbliza, bilo daleko od svake ukalupljenosti monotonije.


PRETHODNA
STRANA
POCETAK SADRŽAJ SLEDECA
STRANA