Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 415. oktobar 1996.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Rec urednika
Drustvo -

-
Izbori 96.
KANDIDATI ZA SAVEZNE POSLANIKE
Prijem novog predstavnika Danskog saveta za izbeglice u Skupstini opstine Uzice ANETA KRISTOFERSEN O PLANOVIMA ZA 1997.GODINU
Kultura -

-

-
Otvorena nova zgrada prijepoljske Gimnazije
SKOLA ZA NOVI VEK
Nove knjige
"PRAVNO UREDJENJE GIMNAZIJA U KNEZEVINI SRBIJI"
Izlozba: ALHEMIJA PLAVOG MESECA
Sport -
-
USPEH KARATISTA NA TURNIRU U BUGARSKOJ
UZICKE RUKOMETASICE U PRVOJ LIGI




Rec urednika

Sedmicu koja je iza nas uglavnom obelezavaju predizborne aktivnosti u stranackom nadmetanju da 3. novembra, na izborima za savezne poslanike i odbornike skupstina opstina, osvoje sto vise glasova biraca.

Glavnu trku vode dve koalicije: u prvoj su Socijalisticka partija Srbije, Jugoslovenska udruzena levica i Nova demokratija, a u drugoj cetiri jake opozicione stranke: Srpski pokret obnove, Demokratska stranka, Gradjanski savez i Demokratska stranka Srbije, koje su se udruzile u koaliciju "Zajedno" u nameri da pobede na predstojecim izborima. Poceli su i predizborni mitinzi. U uzickom kraju jos nije odrzan nijedan, ali po onome sto se moglo cuti u drugim gradovima jasno je da su svi ove izbore shvatili ozbiljno.

Do 18. oktobra bice dostavljene liste kandidata za odbornike skupstina opstina i ovi lokalni izbori bice velika provera i veliki ispit svih stranaka u borbi za vlast u opstinama sirom Srbije.

Sto se tice "Uzica na Internetu" imamo sve vise citalaca sto je i razumljivo s obzirom na dostupnost ovih informacija sirom sveta. Posle cetiri broja vec razmisljamo o nekim novim oblicima prezentacije Uzica na najvecoj svetskoj mrezi, ali o tome drugom prilikom.


Drustvo

Izbori 96.

KANDIDATI ZA SAVEZNE POSLANIKE

Mirko Zecic

Izbori za poslanike Veca gradjana Skupstine Jugoslavije i za odbornike skupstina opstina zakazani su za 3. novembar. U Izbornu jedinicu 19 Uzice, koja obuhvata 10 opstina Zlatiborskog okruga, u zakonskom roku stiglo je 6 izbornih listi za izbore saveznih poslanika. Do 18. oktobra treba da budu podnete liste za izbore odbornika.

U Izbornoj jedinici Uzice bira se 4 savezna poslanika, a za poverenje biraca bore se tri koalicije, dve stranke i jedna grupa gradjana.

Na listi koalicije Socijalisticka partija Srbije - Jugoslovenska udruzena levica - Nova demokratija (nosilac svih listi je Slobodan Milosevic) kandidati su Milisav Cutovic, lekar-specijalista (Zlatibor), Radojko Petric, magistar ekonomskih nauka (Prijepolje), Mustafa Dzigal, diplomirani ekonomista (Sjenica) i Miroslav Stefanovic, arhitekta (Beograd).

Koaliciju "ZAJEDNO" - Srpski pokret obnove, Demokratska stranka, Gradjanski savez Srbije i Demokratska stranka Srbije, predvodi dr Dragoslav Avramovic (mada je najavljeno njegovo povlacenje iz zdravstvenih razloga). Na ovoj listi u Uzicu su: Dragan Kurcubic, sluzbenik (Nova Varos), Nikola Brujic, lekar-specijalista (Uzice), Bogoljub Zecevic, privatni preduzetnik (Uzice) i Novica Pantovic, diplomirani pravnik (Kosjeric).

Treca koalicija je "Lista za Sandzak Sulejmana Ugljanina" (stranka SDA Sandzak, SDA Jugoslavija, Prava SDA i Liberalno-bosnjacka organizacija), a kandidati za poslanicka mesta su: Dzemail Suljevic, arhitekta (Sjenica), Nedzad Hodzic, profesor (Sjenica), Dzemail Halilagic, novinar (Priboj) i Anes Dzunuzovic, studentkinja (Nova Varos).

Nosilac svih listi Srpske radikalne stranke je dr Vojislav Seselj, a kandidati u Izbornoj jedinici 19 su: Luka Mitrovic, dipl. masinski inzenjer (Bajina Basta), Tomislav Penezic, profesor (Priboj), Miroslav Vukasinovic, primarius dr, urolog (Uzice) i Dragoljub Micic, pravnik (Pozega).

Na listi Radikalne stranke "Nikola Pasic" nosilac liste i prvi kandidat za poslanika je Zoran Tesovic, gradjevinski inzenjer (Uzice), a druga dva kandidata su Rade Petrovic, visa ekonomska skola (Uzice) i Dragan Ilic, srednja strucna sprema (Nova Varos).

Na izborima ce se pojaviti i grupa gradjana Miloje Draskic, radnik (Sevojno), Marina Jovanovic, radnica, Ivan Draskic, penzioner i Danica Draskic, domacica.


Prijem novog predstavnika Danskog saveta za izbeglice
u Skupstini opstine Uzice

ANETA KRISTOFERSEN O PLANOVIMA U 1997. GODINI

Srdjan Petrovic

Predsednici Skupstine opstine Uzice i Izvrsnog odbora, Dusan Nedeljkovic i Milomir Ristanovic, odrzali su sastanak sa novim predstavnikom Danskog saveta za Jugoslaviju Anetom Kristofersen i prethodnim predstavnikom Erikom Jorgensen. Za misiju Danskog saveta uzicki gradonacelnik je rekao da je ona izuzetno znacajna za sve izbeglice jer se oni kroz programe za radno osposobljavanje koje realizuje Savet vracaju poslu.

Govoreci o planovima za 1997. godinu Aneta Kristofersen je rekla da je najavila produzenje projekata i u narednoj godini i nastavljanje osposobljavanja izbeglica za zanimanja, posebno rad sa decom.

Prethodni predstavnik Erika Jorgensen izrazila je odusevljenje onim sto je ovde dozivela i odnosom koji je uspostavila sa ljudima.


Kultura

Otvorena nova zgrada Gimnazije u Prijepolju

SKOLA ZA NOVI VEK

M.R. Cmiljanovic

U prisustvu brojnih gostiju, profesora i ucenika, novu zgradu prijepoljske Gimnazije u Sehovica polju otvorio je Vojislav Braunovic, pomocnik republickog ministra prosvete. Tako je ovaj savremeni skolski objekat, posle 11 godina gradnje, predat na upotrebu nastavnicima i djacima Gimnazije koja je osnovana davne 1913. godine.

O istoriji i rezultatima prijepoljske Gimnazije, koja nosi ime profesora Branka Radicevica, na svecanosti je govorio direktor Nesko Puzovic: Od svog osnivanja 1913. godine, pa sve do danas, Gimnazija u Prijepolju je neprekidno radila, izuzev godina Prvog i Drugog svetskog rata, i perioda reforme srednjeg obrazovanja kada je prakticno ukinuta. Ali je ona i u okviru Obrazovnog centra sacuvala svoje jezgro u programskim sadrzajima kulturoloske i prirodno-matematicke struke. Kada danas sumiramo predjeni put sa puno ponosa mozemo reci da je Gimnazija u Prijepolju casno i posteno izvrsila svoju drustvenu i istorijsku misiju.


Izlozbe

ALHEMIJA PLAVOG MESECA

Jedna upecatljiva izlozba, snaznih estetskih poruka, otvorena je tokom oktobra u uzickoj Gradskoj galeriji. Rec je o najnovijem, celovitom opusu Jovana Djurdjevica, akademskog slikara iz Uzica, ciklusu slika koji na najbolji nacin odrazava slikarev jasan, svojevrstan i prepoznatljiv likovni izraz.

Dvadeset devet izlozenih slika su peta samostalna izlozba Jovana Djurdjevica, koji je slikarstvo diplomirao 1984. godine na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti.


Sport

USPEH KARATISTA NA TURNIRU U BUGARSKOJ

Ratomir Blanusa

Karatisti "Omladinca" iz Bajine Baste zabelezili su vredan uspeh na otvorenom prvenstvu Bugarske u Haskovu. Marko Peric i Nedeljko Ordagic (u kategoriji 15-16 godina) sacinjavali su ekipu koja je osvojila zlatnu medalju, a Aleksandar Popovic i Dragan Radovanovic (u kategoriji 17-18 godina) takodje su osvojili zlatnu medalju.

Na ovom internacionalnom takmicenju nastupilo je 600 karatista iz Bugarske, Jugoslavije, Rusije i Rumunije.


UZICKE RUKOMETASICE U PRVOJ LIGI

Rukometasice Uzica su posle odustajanja nekih ekipa neocekivano dobile sansu da se takmice u Prvoj, "plavoj ligi", ali su morale da odloze utakmicu prvog kola. U drugom kolu savladale su rukometasice "Pionira" iz Subotice rezultatom 20:19 i osvojile prva tri boda.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, broker@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage