Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4222. oktobar 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo -
-
UZICKI SPO O KOALICIJI ZAJEDNO
PREDSEDNIK NIKITOVIC PRIMIO RATNE INVALIDE
Privreda - BORKA VUCIC U POSETI VALJAONICI BAKRA
Kultura -
-
UZICKI IZDAVACI NA SAJMU KNJIGA
MEDJUNARODNO KNJIZEVNO VECE
Sport -
-

-
"JEDINSTVO" U FINALU ODBOJKASKOG KUPA
OLIVERA JEVTIC OSVOJILA
"NAGRADU GRADA BEOGRADA"
PORAZ "SLOBODE"
Drustvo

UZICKI SPO O KOALICIJI ZAJEDNO

Povodom nekih napisa u pojedinim listovima i razlicitih tumacenja medju gradjanima o odnosima unutar uzicke koalicije Zajedno koja je nosilac lokalne vlasti oglasio se Opstinski odbor Srpskog pokreta obnove. U saopstenju se kaze da se stranke unutar koalicije pridrzavaju dogovorenih obaveza i da zbog toga nema nikakvih smetnji u funkcionisanju koalicije.

Srpski pokret obnove se zalaze za ocuvanje te koalicije na lokalnom nivou i u tom smislu je vise puta ponovljena tvrdnja da je koalicija dosla na vlast zajedno i da ce samo tako sa funkcija i otici.

PREDSEDNIK NIKITOVIC PRIMIO RATNE INVALIDE

Povodom Dan opstine Uzice u Skupstini opstine je priredjen prijem za ratne vojne invalide i za porodice poginulih boraca u poslednjem ratu. Predsednik Nikitovic je tom prilikom rekao da "cesto obelezavamo godisnjice koje znace istoriju, a te godisnjice su ili radosne ili tuzne. Tada se secamo svih onih koji su svojim radom, ulaganjem sebe i svojih najdrazih ucestvovali u tome i bili tvorci pojedinih dogadjaja".

Iz poslednjeg rata sa teskim ranama vratilo se osamnaest boraca, a osamnaestoro dece ostalo je bez svojih oceva. Od njih, cetrnaestoro ima manje od 15 godina. Na ovom prijemu njima je urucena novcana pomoc od 300 dinara. Bozidarka i Dobrinko, majka i otac palog borca Dusana Kovacevica, poklonili su novac deci Doma "Petar Radovanovic" jer je 23. oktobra godisnjica Dusanove pogibije.

Predsednik Udruzenja RVI Sreten Lazarevic je zahvalio na brizi koju uzicka opstina iskazuje za invalide i porodice palih boraca u poslednjem ratu.


Privreda

BORKA VUCIC U POSETI VALJAONICI BAKRA SEVOJNO

Predsednik Grupacije Beogradske banke Borka Vucic izjavila je prilikom posete Valjaonici bakra Sevojno da je konsolidacija i sanacija velikih sistema poput Valjaonice Sevojno osnovno pitanje koje se mora sto pre resiti, a to ce se desiti kada se prethodno izvrsi konsolidacija privrede i banaka zajedno. Onda sledi privlacenje stranog kapitala i izlazak na svetsko trziste. Obezbedjenje svezeg kapitala kljuc je uspeha i u tom smislu je vec dosta uradjeno da se omoguci ulazak stranog kapitala koji je zainteresovan za nase firme, naglasila je Borka Vucic. Dokapitalizacija se moze vrsiti i u zemlji jer ima potencijala samo ih treba pokrenuti, zainteresovati i dati zakonsku sigurnost.

Na predlog direktora Valjaonice bakra Dragana Subotica Borka Vucic je prihvatila da bude clan Upravnog odbora Valjaonice bakra.

Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnici Beogradske banke, Regionalne privredne komore i rukovodstvo Valjaonice bakra i Valjaonice aluminijuma Sevojno.


Kultura

UZICKI IZDAVACI NA SAJMU KNJIGA

U utorak uvece je ugledni svetski pisac Peter Handke otvorio 42. Medjunarodni sajam knjiga u Beogradu na kome ucestvuju pored domacih izdavaca iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i brojni izdavaci iz inostranstva.

Na ovogodisnjem Sajmu dodeljeno je 10 sajamskih nagrada za izdavacki poduhvat i 4 nagrade za najbolje stampanu knjigu.

Izdavaci iz uzickog kraja izlazu na zajednickom standu pod nazivom "Uzice" u centralnoj sajamskoj hali. Na svecanosti u cetvrtak bice predstavljeno 66 novih izdanja na podrucju Zlatiborskog okruga, od cega su izdavaci iz Uzica priredili 38 novih naslova. Najvise novih knjiga objavila je Izdavacka kuca "Kadinjaca" - devet. Na svecanosti ce biti predstavljene i nove razglednice Uzica, a "Multisoft" ce promovisati CD-rom "Uzice nekad i sad".

MEDJUNARODNO KNJIZEVNO VECE

Veceras je u sali Skupstine opstine Uzice odrzano Medjunarodno knjizevno vece na kome su se uzickoj publici predstavili pisci iz Kine i Spanije: Si Sao Bin, Antonio Porpeta i Manuel Kiroga Klerigo, i domaci pisci Zoran Milic i Tiodor Rosic.

Povodom gostovanja uglednih pisaca predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic priredio je prijem. Knjizevnici koji su boravili u Uzicu ucestvuju na tradicionalnom Beogradskom susretu pisaca koji ove godine ima teme: Vreme preloma i Knjizevnost na razmedju milenijuma.


Sport

"JEDINSTVO" U FINALU ODBOJKASKOG KUPA

Na kvalifikacionom turniru u Baru zenska ekipa uzickog "Jedinstva" plasirala se u zavrsnicu odbojkaskog Kupa Jugoslavije. Ostali finalisti su "Crvena Zvezda" iz Beograda, "Postar" iz Beograda i "Postar" iz Zrenjanina.

OLIVERA JEVTIC OSVOJILA "NAGRADU GRADA BEOGRADA"

Uzicanka Olivera Jevtic, najbolja jugoslovenska atleticarka, ponovila je proslogodisnji uspeh i pobedila na tradicinalnoj trci "Nagrada grada Beograda", 47. trci povodom Dana oslobodjenja Beograda. Zapazen uspeh ostvarila je i Bojana Radojicic iz Uzica stigavsi na cilj cetvrta.

PORAZ "SLOBODE"

Fudbaleri "Slobode" izgubili su kao gost prvenstvenu utakmicu sa ekipom Berana. Rezultat je bio 4:0 za domacu ekipu."UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage