Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 4910. decembar 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

* * * - Dogadjaji protekle nedelje
Drustvo -
-
REZULTATI GLASANJA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE
REZULTATI U IZBORNOJ JEDINICI UZICE
Ekologija - EKOLOSKI STATUS LIMA
Kultura -
-
-
BASARINO KNJIZEVNO VECE
NOVA KNJIGA POEZIJE NATASE PEJOVIC
NENAD RISTANOVIC STAPARSKI U UDRUZENJU KNJIZEVNIKA
Sport -

-
ODBOJKASICE "JEDINSTVA" U EVROPSKOJ
LIGI SAMPIONA
PORAZ FUDBALERA "SLOBODE"




Dogadjaji protekle nedelje

- Izbori za predsednika Srbije koji su odrzani u nedelju potisnuli su u drugi plan sva desavanja u zemlji. Javnost je bila okrenuta izboru predsednika, odnosno neizboru za one koji smatraju da ni situacija ni kandidati nisu garancija bolje buducnosti u Srbiji.

- Jugoslovenska delegacija koja je u Bonu ucestvovala u radu mirovne konferencije o Bosni, napustila je danas zasedanje pre usvajanja zavrsnog dokumenta zbog pokusaja jednog broja zemalja ucesnica da nametnu pitanja izvan delokruga rada konferencije. Pre svega to je problem Kosova iako to pitanje nije sadrzano u Dejtonskom sporazumu.

- Americki predsednik Bil Klinton obavestio je Kongres da produzava vazenje sankcija SR Jugoslaviji uvedenih 1992. godine za jos godinu dana. U pismu Kongresu, upucenom 4. decembra, Klinton istice da se nisu promenili razlozi zbog kojih su sankcije uvedene, odnosno da se od Jugoslavije ocekuje da ispuni uslove vezane za izrucenje ratnih zlocinaca Haskom sudu, dosledno sprovodjenje Dejtonskog sporazuma, regulisanje statusa Kosova i drugih preporuka medjunarodne zajednice.

- Prognoze ekonomske 1998. glavna su tema ove oblasti. Aktivnosti savezne i republickih vlada nagovestavaju stabilne uslove sa novim znacima oporavka privrede, ali strucnjaci nisu takvi optimisti. Oni podsecaju na surovu stvarnost da bez svezeg novca iz inostranstva nema znacajnije stabilizacije.


Drustvo

REZULTATI GLASANJA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE

Republicka izborna komisija saopstila je sinoc konacne i zvanicne rezultate prvog kruga predsednickih izbora u Srbiji, odrzanih u nedelju 7. decembra.

Na izbore je izaslo 3.812.010 glasaca ili 52,75 odsto upisanih u biracke spiskove. Ukupno je bilo 3.733.640 vazecih glasackih listica.

Kandidat SPS-JUL-ND Milan Milutinovic dobio je 1.665.822 ili 43,70 odsto glasova izaslih na biralista, a kandidat Srpske radikalne stranke dr Vojislav Seselj 1.227.076, odnosno 32,19 odsto glasova.

Kao kandidati koji su dobili najvise glasova na predsednickim izborima, njih dvojica ce biti predsednicki kandidati u drugom krugu izbora koji ce biti odrzan 21. decembra.

Na osam birackih mesta u Srbiji, od ukupno 9.844, izbori su ponisteni, ali se zbog zanemarljivog broja biraca na tim mestima (8.360) u odnosu na ukupan broj ljudi sa pravom glasa, izbori na tim birackim mestima nece ponavljati.

REZULTATI U IZBORNOJ JEDINICI UZICE

Predsednik Izborne komisije IJ 19 Uzice Svetozar Tanovic saopstio je rezultate glasanja u ovoj izbornoj jedinici u ponedeljak uvece.

Broj upisanih biraca u Izbornoj jedinici 19 je 255.417, a glasalo je 57,42 odsto upisanih.

Najvise glasova dobio je kandidat levice Milan Milutinovic - 58.427 ili 39,06 odsto.

Drugi je dr Vojislav Seselj sa 52.688 dobijenih glasova ili 35,22 odsto.

Milutinovic je dobio najvise glasova u opstinama Arilje, Bajina Basta, Kosjeric, Nova Varos, Pozega, Prijepolje i Sjenica, dok je Seselj najvise glasova dobio u Priboju, Uzicu i Cajetini.

Na trecem mestu po broju osvojenih glasova je kandidat Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic, ali sa znatno manjim brojem glasova od ocekivanih, dok su ostali kandidati Miodrag Vidojkovic (grupa gradjana), Predrag Vuletic (Liberalna stranka), Dragoljub Micunovic (Demokratski centar) i Vuk Obradovic (Socijaldemokratija) dobili neuporedivo manje glasova od prve trojice.


Ekologija

EKOLOSKI STATUS LIMA

U Priboju je Ministarstvo za zastitu zivotne sredine promovisalo cetvorotomnu studiju pod nazivom "Ekoloski status Lima" autora Dusana Babca, Miroslava Ivanovica i Pavla Babca. Cilj ove studije je unapredjenje zivotne sredine i ocuvanje ekoloskih sistema jer je reka Lim veoma vazan faktor za snabdevanje vodom za pice Republike Srbije. Zato se ocuvanju kvaliteta na ovom slivnom podrucju mora posvetiti puna paznja.

Ministar za zastitu zivotne sredine Jordan Aleksic izrazio je zadovoljstvo ekoloskim resenjima u pribojskoj opstini, medju kojima je veoma vazna sanacija deponije smeca zvana Duboki potok u koju su opstine Priboj, Prijepolje i Nova Varos pocetkom godine ulozile blizu dva miliona dinara.

U pribojskoj industriji "Poliester" razgovarano je o mogucnosti proizvodnje eko-kontejnera. Strucnjaci "Poliestera" uverili su goste da imaju i potrebno znanje i mogucnosti za realizaciju jednog takvog projekta, jer su to donedavno radili i za nemacko trziste. Ovaj projekt podrazumeva i proizvodnju specijalnih vozila za odvoz kontejnera u Fabrici automobila Priboj, cime bi se znacajno povecala uposlenost kapaciteta u pribojskoj industriji.


Kultura

BASARINO KNJIZEVNO VECE

Najnovija knjiga Svetislava Basare "Looney tunes" i "Sabrane pozorisne drame", predstavljene su proslog cetvrtka u sali Skupstine opstine Uzice. Knjizeni kriticar Svetislav Jovanov govorio je o knjigama, a Svetislava Basaru, coveka iz Uzica, ocenio "najznacajnijim zivim sprskim piscem, trenutno nasim najtalentovanijim satiricarem posle Radoja Domanovica".

"Moj koncept je bio da ostvarim knjigu o ovom vremenu. To se od mene ne bi ocekivalo, ali vreme oznaceno u njenom podnaslovu (MANICNO -- paranoicna istorija srpske knjizenosti 1979--1990 godine) obilovalo je mucnim dogadjajima. Ne politickom ili tehnoloskom propasti. Ono sto je propalo, mnogo je ozbiljnije. Na civilizacijskoj lestvici smo veoma nisko pali, bojim se da smo blizu ivice, da cemo prekoraciti tu granicu i doseci jedan supcivilizacijski i supkulturni nivo", izjavio je Svetislav Basara.

"Nasa istorija je zasnovana na stravicnim izmisljotinama, najnizeg nivoa, sa autoritetima, kojekakvim guslarima, slepcima i rekla -- kazala. Oblasti koje uoblicavaju istorijski materijal ne vrede ni pet para. Covek se na njih ne moze osloniti", ocenio je Basara i precizirao: "Pocev od Prvog srpskog ustanka na ovamo, to nema nikakve veze sa stvarnoscu. To je potpuno nekriticka istorija. Tesko stanje u kojem se mi momentalno nalazimo posledica je sto pokolenjima zivimo u losem snu, bez vizije, u kojima se sve ponavlja do kosmara. Od 'Ukradene zemlje' do 'Looney tunes', ciji nastavak pod istim naslovom trenutno radim, predstavlja moje osvescenje od te more, virtuelne istorije u koju niko, pa ni istoricari, ne veruju. Pristajanje na laz, u strukturi bez bica, prouzrokovalo je sve nase nevolje i tek ce da ih prouzrokuje", rekao je Basara na promociji svojih knjiga u Uzicu.

NOVA KNJIGA POEZIJE NATASE PEJOVIC

Veceras je u amfiteatru Uciteljskog fakulteta u Uzicu predstavljena nova knjiga pesama Natase Pejovic "Rupa na oklopu". Izdavac je Kulturno-prosvetna zajednica. O knjizi su govorili Dragan Jovanovic Danilov, dr Milutin Pasic, dr Dragoljub Zoric i Aleksandar Sibinovic.

NENAD RISTANOVIC STAPARSKI U UDRUZENJU KNJIZEVNIKA

Povodom izbora u Udruzenje knjizevnika Srbije i objavljivanja nove knjige "Kad su kokoske rikale" sutra uvece bice predstavljen knjizevni rad Nenada Ristanovica Staparskog. Knjizevno vece pod nazivom "Pogledam, a ono trag ostao" podsetice i na dosadasnje knjige Staparskog o kojima ce govoriti dr Milutin Pasic i Radomir Jovanovic.


Sport

ODBOJKASICE "JEDINSTVA" U EVROPSKOJ LIGI SAMPIONA

Pobedom u revans-mecu u Uzicu nad finskom ekipom Oriveden, uzicke odbojkasice su se plasirale u evropsku Ligu sampiona, gde ce predstavljati Jugoslaviju kao najbolja odbojkaska ekipa u proslom prvenstvu. Rezultat susreta bio je 3:2 za "Jedinstvo".

PORAZ FUDBALERA "SLOBODE"

Odigrano je i poslednje kolo jesenjeg dela prvenstva Druge savezne lige-grupa Zapad. Uzicka "Sloboda" gostovala je u Podgorici i od fudbalera "Mladosti" izgubila sa 2:1. Jesenji deo prvenstva "Sloboda" je zavrsila na 6. mestu tabele.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage