Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 5124. decembar 1997.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Drustvo - MILAN MILUTINOVIC PREDSEDNIK SRBIJE
Privreda - POSLOVANJE UZICKE PRIVREDE U 1997.
Kultura -
-
FOTOMONOGRAFIJA UZICA NA INTERNETU
JUBILEJ UZICKOG CITALISTA
Sport -
-
SAHISTA MARKO ZIVANIC PRVI NA PRVENSTVU SVETA
OLIVERA JEVTIC NAJBOLJA ATLETICARKA JUGOSLAVIJE




Drustvo

MILAN MILUTINOVIC PREDSEDNIK SRBIJE

Izbor Milana Milutinovica za predsednika Srbije u narednih pet godina dogadjaj je koji je privukao najvise interesovanja domace i strane javnosti.

Republicka izborna komisija objavila je u utorak konacne rezultate drugog kruga izbora za predsednika Srbije prema kojima je na glasanje 21. decembra izaslo 3.683.714 gradjana, odnosno 50,98 odsto biraca sa pravom glasa.

Za kandidata koalicije SPS-JUL-ND Milana Milutinovica glasalo je 2.181.808 biraca, ili 59,23 odsto izaslih na izbore. Kandidat Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj dobio je 1.383 868 glasova, ili 37,57 odsto.

"Milan Milutinovic je dobio potreban broj glasova i izabran je za predsednika Srbije u narednom petogodisnjem periodu", izjavio je na konferenciji za novinare sekretar RIK Nebojsa Rodic. Rezultate drugog kruga izbora u Izbornoj jedinici 19 Uzice saopstio je u ponedeljak uvece predsednik komisije Svetozar Tanovic. Od 255.467 upisanih u biracke spiskove svoje poverenje jednom od kandidata dalo je 134.898 gradjana ili 52,80 odsto.

Milan Milutinovic je dobio 73.400 glasova ili 52,75 odsto od broja biraca koji su glasali, a Vojislav Seselj 61.498 ili 44,19 odsto.


Privreda

POSLOVANJE UZICKE PRIVREDE U 1997.

Ukupna robna razmena privrede uzickog regiona sa inostranstvom za 11 meseci ove godine iznosi 138,8 miliona dolara i sa decembrom se ocekuje da poraste na oko 154 miliona dolara. To predstavlja 50 odsto ukupne robne razmene privrede Regiona sa inostranstvom pre uvodjenja sankcija i raspada bivse Jugoslavije.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 72,6 procenata i znatno je veca od proseka Republike, ali jos uvek daleko od pokrivenosti predsankcijskog perioda.

U novoj 1998. godini ocekuje se, prema izjavi potpredsednika Regionalne privredne komore Radenka Arsica, da privreda uzickog regiona dostigne i prestigne prosecne stope rasta privrede Republike, zasta ima vecinu osnovnih preduslova. To ce naravno zavisiti i od kreiranja makroekonomske politike u zemlji i od uspesnosti sprovodjenja reforme privrede.


Kultura

UZICE NA INTERNETU

U sali Skupstine opstine Uzice u utorak je predstavljena fotomonografija Uzica na Internetu pod nazivom "Uzice na prvi pogled". Prica o Uzicu ispricana je na oko 20 strana teksta i sa 30 odabranih fotografija i uoblicena racunarskom tehnologijom tako da je u svakom trenutku dostupna na najvecoj racunarskoj mrezi korisnicima iz celog sveta.

Autori su Aleksandar Milosavljevic, Radovan Vujovic, Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic i Dragan Virijevic.

Govoreci na predstavljanju fotomonografije predsednik Skupstine opstine Milan Nikitovic je istakao da "koristeci moc Interneta otvaramo nedra svetu, nek slikom i recju ove nase fotomonografije sazna vise o nama, ko smo i kakvi smo, da li mozemo biti deo buducnosti koja nam je na dlanu, kao kap vode iz izvora Djetinje koja nas poji i nadahnjuje". Nikitovic je rekao da smo se i na ovaj nacin "udenuli u geografiju sveta" na radost "svih onih koji u svojim nedrima trepere uzickim duhom".

Ova prezentacija Uzica, medju prvima je koje jugoslovenske gradove predstavljaju na Internetu. Agencija DataVoyage njome obogacuje svoju sadrzajnu prezentaciju uzickog kraja, na kojoj su i teme iz kulturno-istorijske proslosti, zatim poslovne prezentacije i casopis "Uzice na Internetu". Prezentacije su dostupne na adresama http://www.datavoyage.com, http://www.uzice.net i http://www.uzice.com.

JUBILEJ UZICKOG CITALISTA

Priredjivanjem i otvaranjem izlozbe u ponedeljak uvece u Narodnoj biblioteci obelezeno je 140 godina od otvaranja Citalista u Uzicu. Od te daleke 1856. godine nazivi su se menjali ali je ostajala izuzetna kulturna uloga ove institucije. Danasnja Narodna biblioteka u Uzicu u svojim fondovima ima 170.000 knjiga i publikacija, ima dva pozajmna odeljenja, za odrasle i za decu, a posebno Naucno odeljenje i Zavicajno odeljenje.

Na svecanosti u ponedeljak govorili su predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke gospodja Vujana Ilic i upravnik Slobodan Radovic.

Tesko je sazeti istoriju ove institucije koja se odrzavala i uvek nametala svojom neophodnoscu i kulturnom misijom. Knjiga i pisana rec ogledalo su kulture jednog naroda, u ovom slucaju i hronika kulturnog razvoja uzicke sredine. Citaliste je, dakle, bilo i ostalo mesto okupljanja, stvaranja i razmenjivanja mudre i lepe reci.


Sport

SAHISTA MARKO ZIVANIC PRVI NA PRVENSTVU SVETA

Trinaestogodisnji Uzicanin, Marko Zivanic, podelio je prvo mesto na omladinskom sahovskom prvenstvu sveta koje je proslog cetvrtka zavrseno u Kanu.

Zivanic je najmladji majstorski kandidat kod nas, a titulu kadetskog prvaka Jugoslavije osvojio je sa 11 godina, kada je bio clan sah-kluba "Uzicka banka". O perspektivnom mladom sahisti trenutno vode brigu velemajstori zemunskog "Agrouniverzala" ciji je Zivanic clan.

OLIVERA JEVTIC NAJBOLJA ATLETICARKA JUGOSLAVIJE

Atletski savez Jugoslavije proglasio je Uzicanku Oliveru Jevtic za najbolju atleticarku Jugoslavije u 1997. godini. Za najboljeg trenera proglasen je Slavko Kuzmanovic, trener uzicke "Mladosti-Niskogradnje".

Olivera Jevtic je proglasena i za sportistu godine u tradicionalnoj anketi uzickog lista "Vesti". Najbolja ekipa je Odbojkaski klub "Mladost" Uzice.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage