Casopis
za Uzicane
i o uzickom
kraju

Broj 2817. jul 1998.office@uzice.bis.co.yu

S A D R Z A J

Poljoprivreda - ZETVA PSENICE
Privreda - ISKLJUCENJA ZA NEPLATISE
Kultura -
-
-
NADGROBNA PLOCA IZ SREDNJEG VEKA
POLA VEKA ISTORIJSKOG ARHIVA
BILJANA DJOKOVIC - NAJLEPSA MAMA
Sport - POKLON GRADU I SPORTISTIMA
Teleks 92 - TROJE MRTVIH U UDESU




Poljoprivreda

ZETVA PSENICE

Zetva na podrucju Zlatiborskog okruga pocela je ovih dana i za razliku od ravnicarskih krajeva gde se zavrsava, potrajace nesto duze. Prvi snopovi psenice pali su u bajinobastanskoj kotlini, pored Drine, a zetva je nastavljena u dolinama Moravice, Rzava, Skrapeza i Luznice.

Prema podacima Zavoda za poljoprivredu "Moravica" iz Uzica na ovom podrucju zasejano je oko 6.000 hektara. Prinosi se krecu od 3,5 do 5 tona, zavisno od parcele, ali i primene agrotehnickih mera.


Privreda

ISKLJUCENJA ZA NEPLATISE

Oko sto hiljada potrosaca elektricne energije sa podrucja koje pokriva ED Uzice nisu bas uredne platise racuna za struju koju su potrosili. PotrazivaNJa od neurednih su u proseku, sa novim racunom za jul - 3,32 fakture ili u proseku racuni su neplaceni 100 dana.

Domacinstva su jos neurednija jer u proseku duguju 4,23 fakture. Virmanske platise, odnosno privatne i drustvene firme duguju 1,87 faktura.

Zbog neredovne naplate remonti kasne pa ce tesko biti sa isporukama energije u zimskom periodu. Zbog toga su preduzete mere za naplatu, a pre svega iskljucenjima korisnika koji nisu izmirili dugove. U junu je izdato 5.234 naloga za iskljucenje. Od toga je iskljuceno 1.036 potrosaca od cega 143 virmanska. U EPS-u isticu da su penzioneri najurednije platise iako imaju relativno niska primanja.


Kultura

NADGROBNA PLOCA IZ SREDNJEG VEKA

I ove godine nastavljena su arheoloska iskopavanja kod Bele crkve u Karanu. Ona su podredjena konzervatorsko-revitalizacionim radovima u porti crkve i nekim intervencijama na samoj crkvi, a sve u funkciji zastite crkve od vlage.

Prilikom ovih radova, u neposrednoj blizini crkve otkrivena je nadgrobna ploca koju kustosi uzickog Narodnog muzeja datiraju u XV vek. Na ploci stoji da su pokojnika pogubili Tatari, pa je dilema da li je rec o prodoru Tatara na ove prostore u XVII veku, kada su porusili brojne crkve, ili je, kako istice kustos Miloje Mandic, rec o nadgrobnoj ploci iz XV veka, a da su Tatarima nazivani i Turci, jer su i jedni i drugi bili omrazeni u narodu.

Znacaj otkrica je i u tome sto je ovo prva ploca iz srednjeg veka na ovom prostoru koja ima i svoj natpis.

POLA VEKA ISTORIJSKOG ARHIVA

Istorijski arhiv u Uzicu priprema novi broj "Uzickog zbornika" i izlozbu povodom 50 godina postojanja. Pripremljeni su prilozi za 10. broj "Istorijske bastine".

Za stampu se priprema i rukopis Dnevnika R.M. Avramovica, a uradjena je koncepcija i izbor eksponata za izlozbu "50 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva".

BILJANA DJOKOVIC - NAJLEPSA MAMA

Titulu Mis mame ponela je Biljana Djokovic, tridesetjednogodisnja glumica Narodnog pozorista u Uzicu i mama cetvrogodisnje Nadje.

U konkurenciji 270 kandidatkinja ziri redakcije "Blica" izabrao je i pratilje - Branislavu Jankovic iz Zrenjanina i Tatjanu Zulfic iz Nisa. Najlepsa mama uskoro ce krenuti na nagradno putovanje - na Floridu.


Sport

POKLON GRADU I SPORTISTIMA

U prisustvu velikog broja ljubitelja sporta, gradjana i sportskih radnika uzicke opstine, u subotu je, u Krcagovu, otvoren Sportski centar Fudbalskog kluba "Jedinstvo-Putevi". Gradnja ovog modernog sportskog zdanja trajala je godinu dana. Za to vreme izgradjena su cetiri teniska terena i fudbalski stadion sa tribinama koje mogu da prime oko 1500 gledalaca. Prateci objekti su tri svlacionice sa kupatilima, teretana, restoran i sluzbene prostorije Uprave kluba.

Preduzece "Putevi" Uzice najzasluznije je za gradnju sportskog centra u Krcagovu. Radnici ovog kolektiva obavili su najveci deo posla.

Presecanjem vrpce, na svecanosti priredjenoj na stadionu u Krcagovu, Radovan Jeremic, direktor Preduzeca "Putevi" i predsednik Upravnog odbora FK "Jedinstvo-Putevi", zvanicno je otvorio novi Sportski centar.

Zatim je odigrana utakmica izmedju "Jedinstva-Putevi" i gostiju iz Beograda, prijatelja ovog kluba, ekipe "Partizana". Rezultat je bio 4:0 za "Partizan". Fudbaleri "Partizana" nisu se slucajno nasli na otvaranju Centra FK "Jedinstvo-Putevi". Kada je 1991. godine pozar odneo i objekat i opremu uzickih fudbalera, "Partizan" je prvi pritekao u pomoc dajuci dresove, kopacke i lopte.

FK "Jedinstvo-Putevi" iz Uzica osnovan je 1961. godine kao sledbenik bivseg FK "Zeleznicar" iz grada na Djetinji. Za proteklih 37 godina, kroz ovaj klub "prodefilovala" je plejada poznatih fudbalera od kojih su najuspesniji igrali i u prvoligaskim klubovima ili branili boje jugoslovenske reprezentacije. Pomenucemo samo naka imena: Milovan Djoric, Slobodan Dogandzic, Ratko Jokic, Uros Boskovic, braca Zoran i Branislav Veselinovic i mnogi drugi. Nedavno su iz ovog kluba u redove Slobode otisli Djoko Ilic (kapiten) i Goran Cosic.

Zahvaljujuci novom sportskom objektu, a znajuci agilnost fudbalskih radnika koji dugo godina predvode ovaj klub, treba ocekivati da ce seniorska ekipa "Jedinstvo-Putevi" u predstojecem prvenstvu Srpske lige "Morava" konkurisati za najvisi plasman i prelazak u drugoligasko takmicenje. To je zelja brojnih navijaca ovog uzornog sportskog kolektiva.


Teleks 92

Na podrucju koje pokriva Sekretarijat unutrasnjih poslova Uzice, od 6. do 13. jula registrovano je 16 krivicnih dela, od kojih 15 sa nepoznatim izvrsiocim.

Dogodilo se 35 saobracajnih nezgoda u kojima su cetiri lica poginula, sest tesko i 14 lako povredjeno.

TROJE MRTVIH U UDESU

U teskoj saobracajnoj nesreci koja se proslog petka dogodila na magistralnom putu Pozega-Uzice, ispod teretne zeleznicke stanice u naselju Krcagovo, zivot su izgubili Goran Dubljanin (1979), Nada Dubljanin (1977) i Nemanja Nikolic (1979), iz sela Ribasevina.

Do udesa je doslo u trenutku kada je Dubljanin svojim "jugom" krenuo u preticanje kamiona koji je vozio Radan Radoljub iz Podgorice i direktno se sudario s kamionom koji je dolazio iz suprotnog smera, koji je vozio Slavko Gogic iz Niksica. Vozac "juga" i njegovi saputnici na mestu su stradali dok su vozaci kamiona nepovredjeni.



"UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju REDAKCIJA: Radenko Mutavdzic, radenkom@oreska.bis.co.yu; Predrag Supurovic, brok er@bis.co.yu; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 21586, 28276, 31374; E-MAIL: office@uzice.bis.co.yu, editor@uzice.bis.co.yu. Casopis je besplatan i distribuira se Internet mail-om. Prijave na mail listu: subscribe@uzice.bis.co.yu

DataVoyage