Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 3 16. januar 2000. Godina V

Blic
 • PRIJEMI U SKUPSTINI OPSTINE
 • PROSECNE ZARADE U REGIONU
 • TESKOCE SA GREJANJEM
 • Fokus
 • SPO O SPORAZUMU OPOZICIJE
 • SAOPSTENJE SPS UZICA
 • Knjiga
 • NAGRADE "MILUTIN USKOKOVIC"
 • Izlozba
 • STRIP U GRADSKOJ GALERIJI
 • Sport
 • POBEDA ODBOJKASICA "JEDINSTVA"
 • Dosije
 • UBISTVO NA DOCEKU NOVE GODINE
 • POVECANA SMRTNOST NA UZICKOM GRADSKOM PODRUCJU
 • SRPSKA NOVA GODINA
 • Ersko cose

  B l i c

   

  PRIJEMI U SKUPSTINI OPSTINE

  Predsednik Skupstine opstine Uzice Milan Nikitovic priredio je i ove godine tradicionalne novogodisnje prijeme. U sredu su gosce bile odbojkasice "Jedinstva" povodom osvajanja Kupa Jugoslavije, a u cetvrtak i najbolja jugoslovenska atleticarka Olivera Jevtic i njen trener Slavko Kuzmanovic. Prijemi su priredjeni i za predstavnike Narodnog pozorista, za novinare, za svestenstvo uzicke crkve, a u petak i za privrednike.

  Predsednik Nikitovic je primio i dr Ratomira Cvijetica, viseg strucnog predavaca na Uciteljskom fakultetu u Uzicu. Dr Cvijetic je jedini u prosloj godini u uzickoj opstini stekao titulu doktora nauka. Tema disertacije je "Recnici u nasledju srpskog jezika".

  PROSECNE ZARADE U REGIONU

  Prema upravo objavljenim statistickim podacima najvecu prosecnu mesecnu zaradu za novembar prosle godine ima opstina Kosjeric i to 2.035 dinara. Republicki prosek iznosi 1.490 dinara.

  Najnize novembarske zarade na podrucju Okruga registrovane su u Priboju 807 i Sjenici 816 dinara, a na podrucju Regionalne privredne komore u opstini Ivanjica, 580 dinara. Isplacena neto zarada za novembar prosle godine u privredi Uzica iznosi 1.529 dinara u proseku. Slede Bajina Basta sa 1.413, Pozega 1.201, Arilje 1.103, Cajetina sa 1.058, Nova Varos 1.018 i Prijepolje sa 1.010 dinara.

  TESKOCE SA GREJANJEM

  Preduzece "Toplota" u Uzicu ima dosta teskoca sa obezbedi uredno grejanje stanova koje greje na mazut i loz- ulje. Zbog nedostatka energenata uvedene su restrikcije od 5 casova dnevno. Tecnih energenata nema ni "Jugopetrol" niti ih je lako obezbediti iz inostranstva.

  Pred Novu godinu dopremljene su dve cisterne loz-ulja za skole i decje vrtice koje je obezbedila Norveska u okviru humanitarne pomoci za Uzice i Cacak. Do kraja januara ocekuje se isporuka jos tri cisterne za istu namenu.

  Rezerve uglja su za jos dve sedmice, ali je njega lakse nabaviti i tu ne bi trebalo da bude vecih problema.

  F o k u s

   

  SPO O SPORAZUMU OPOZICIJE

  Na konferenciji za novinare o sporazumu opozicije u Beogradu i medijskoj kampanji koju vodi drzavna televizija govorili su Petar Ristovic, predsednik Okruzne organizacije SPO Uzica i portparol dr Dragic Jezdic.

  Skup opozicionih stranaka, odrzan 10. januara u Beogradu, ocenjen je kao veoma uspesan i pored toga sto su mnogi ocekivali neuspeh. Tada je potpisana zajednicka platforma o daljem zajednickom delovanju srpske opozicije kako bi se visegodisnje teznje za promenama ostvarile.

  Govoreci o razlozima za donosenje ovih dokumenata Petar Ristovic je istakao da je "osnovni razlog katastrofalna ekonomska situacija u zemlji, pravna nesigurnsot, kao i totalna izolacija zemlje zbog politike koju vodi aktuelni rezim. Donosenje ovih dokumenta je jos jedna opomena vlasti da se na miran nacin dodje do raspleta krize u kojoj smo se kao narod nasli.

  Ukoliko izmedju opozicije i vlasti dodje do sporazuma, ocekujemo suspendovanje ili ukidanje sankcija i da se tim cinom medjunarodna zajednica definitivno opredeli za podrsku demokratskim promenama u Srbiji", rekao je Ristovic.

  Dr Dragic Jezdic, portparol SPO, osvrnuo se na medijsku kampanju koju RTS vodi protiv ove stranke i ostalih opozicionih predstavnika. "Sta reci o sramnoj kampanji, to vise nije drzavna televizija, vec prava TV bastilja, ne zeleci da uvredim radnike, jer ovde pre svega mislim na uredjivacku politiku te kuce. Ovde mislim na to da se providno, bez ukusa, bez pravog novinarskog recnika prikazuju scene susreta opozicionih lidera sa svetskim drzavnicima, pre svega susret gospodina Draskovica i drzavnog sekretara SAD gospodje Olbrajt.

  Vuk Draskovic i srpska opozicija idu tamo gde su im vrata otvorena, idu tamo gde ih pozivaju i uvazavaju. Prava bi sreca bila da srpsko i jugoslovensko rukovodstvo mogu da odu tamo i da ucine dobro za ovaj narod. Prema tome, srpska opozicija je u ovom momentu jedina svetlost koja nesto moze rasprsiti u mraku na ovim prostorima", rekao je dr Dragic Jezdic.

  SAOPSTENJE SPS UZICA

  Na sastanku predsednika opsinskih odbora SPS iz zlatiborskog okruga ocenjeno je da je prvi deo predkongresnih aktivnosti uspesno ostvaren u svim opstinskim organizacijama SPS u Zlatiborskom okrugu. Jedinstven predlog svih mesnih organizacija je da se Slobodan Milosevic ponovo izabere za predsednika Socijalisticke partije Srbije.

  Povodom najnovijih okupljanja i udruzivanja dela opozicionih stranaka, socijalisti Zlatiborskog okruga isticu da se ponovo, po ko zna koji put, udruzuju oni koji se nikako ne mogu udruziti. Nas narod je oduvek znao da ceni i prepoznaje ko se bori za njegove interese a ko protiv i sigurno da ce i ovoga puta znati da napravi razliku, kaze se, pored ostalog, u saopstenju.

  K n j i g a

   

  NAGRADE "MILUTIN USKOKOVIC"

  Na sedmom jugoslovenskom konkursu za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku "Milutin Uskokovic" ucestvovala su 124 autora. Strucni ziri, kojim je predsedavala Bojana Stojanovic - Pantovic, knjizevni kriticar iz Beograda, saopstio je u sredu da je nagrada "Milutin Uskokovic" za 1999. godinu pripala Vladanu Matijevicu, vec afirmisanom piscu iz Cacka, za pripovetku "Prolece Filipa Kukavice". Druga nagrada dodeljena je kraljevackom pesniku Dejanu Aleksicu za pripovetku "Krik", dok je trecu nagradu dobila Blagica Zdravkovic iz Nisa za pripovetku "Pogled".

  Pripovetke Milisava Slavka Pesica, Boska Lomovica, Borivoja Adasevica, Bogislava Murgulskog, Slavoljuba Obradovica, Rada DJordjevica i Predraga Radonjica bice stampane, zajedno sa nagradjenim, u posebnom broju casopisa "Medjaj".

  I z l o z b a

   

  STRIP U GRADSKOJ GALERIJI

  Od utorka do subote u Gradskoj galeriji u Uzicu bile je otvorena izlozba stripova beogradskih autora Rista Banica i Jakse Vlahovica.

  Oni su pocetkom 1998. godine formirali alternativnu medijsku produkciju Comprint comics i stampali prvu knjigu stripova Danddy Trotoar. Iako ih generacijski deli trideset godina, scenaristicki Banicev rad oslonjen na urbani tzv. klik-klak humor odlicno je uklopljen sa Vlahovicevim crtezima, kombinovanim na kompjuteru sa fotosima raznih likova iz filma, Sf literature, savremene istorije i urbane mitologije 20. veka.

  Za svoj strip-serijal ova dvojica autora osvojili su nekoliko znacajnih nagrada na medjunarodnim i domacim festivalima karikature i stripa.

  S p o r t

   

  POBEDA ODBOJKASICA "JEDINSTVA"

  U nastavku odbojkaskog prvenstva Jugoslavije u subotu su u Uzicu odbojkasice "Jedinstva" pobedile ekipu "Kolubare" iz Lazarevca sa 3:0 u setovima i time ucvrstile vodecu poziciju na tabeli.

  D o s i j e


  UBISTVO NA DOCEKU
  NOVE GODINE

  Nenad Mikovic (17) iz Priboja ubijen je nozem na doceku Srpske nove godine na privatnoj zurki organizovanoj u kuci Miladina Paunovica u Ulici Arsenija Carnojevica u Uzicu. Zbog osnovane sumnje da je ubio Mikovica, uhapsen je M. G.(15), sticenik Doma "Petar Radovanovic".

  Prema nezvanicnim informacijama zurku je organizovao Paunovicev maloletni sin Bojan. Grupa od dvadesetak mladica i devojaka, svi maloletni, doneli su nekoliko gajbi piva i flasu votke. Izbila je svadja u kojoj je, kako se sumnja, M.G. potegao noz "leptir" i njime u levu stranu grudi ubo Mikovica, nanevsi mu smrtonosnu povredu. Maloletni ubica je pobegao, ali ga je policija ubrzo pronasla u Domu i uhapsila. M.G. je od ranije poznat uzickoj policiji.


  POVECANA SMRTNOST NA UZICKOM GRADSKOM PODRUCJU

  Za prvih 13 dana 2000., u Uzicu su na uzem gradskom podrucju registrovana 53 smrtna slucaja, sto je za petinu vise nego u istom periodu prosle godine. U Maticnoj sluzbi SO Uzice kazu da je broj smrtnih slucajeva poslednjih dana osetno porastao i da takav trend traje od decembra prosle godine, od kada je umrlo 120 Uzicana, dok je ranije belezeno prosecno 60 smrtnih slucajeva mesecno.

  Ovi podaci odnose se samo na gradsko podrucje Uzica; broj umrlih u opstini je jos veci, jer se smrtni slucajevi u selima evidentiraju u mesnim kancelarijama. Od ove "crne" statistike jos vise porazava cinjenica da je u prvih 13 dana januara ove godine u uzicku Maticnu sluzbu upisano samo 35 novorodjencadi.


  SRPSKA NOVA GODINA

  Uzicka policija odavno nije imala vise posla, nego u noci izmedju 13. i 14. januara. Na gradskim ulicama vec odmah nakon ponoci tesko je bilo primetiti nekog treznog, deca su se teturala iduci u svoje omiljene kafice i diskoteke, nakon sto su na Trgu, uz nenormalne kolicine alkohola, docekala Srpsku novu godinu, a petarde su prastale na sve strane. Automobili su se vozili gotovo bez ikakve kontrole, cak i glavnom ulicom koja je bila zabranjena za saobracaj, i pokusavali da se u brzoj voznji mimoidju sa desetinama mladih koji su odlazili sa Trga. U nekoliko ugostiteljskih objekata izbile su tuce ciji su akteri uglavnom bili tinejdzeri, na srecu, bez tezih posledica.

  I Hitna pomoc je bila prezaposlena, vozeci mahom maloletnike na ispiranje zeluca zbog prekomernog konzumiranja alkohola.

  E r s k o   c o s e
  karikatura : Volodja

   
  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
  IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)2000 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage