Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 20 14. maj 2000. Godina V


 
Blic
 • PROTIV NASILJA U SRBIJI
 • POCELI RADOVI NA NOVOJ POSTI
 • TV SIGNALI SA ZABUCJA
 • Knjiga
 • REPUBLICKA SMOTRA RECITATORA
 • "SENKA DESPOTICE" VIDANA NIKOLICA
 • Izlozba
 • RADOVI SA LIKOVNE KOLONIJE "TRNAVA 99"
 • Teatar
 • "PER GINT" U NARODNOM POZORISTU
 • Sport
 • "SLOBODA" UBEDLJIVO
 • Dosije
 • POCELO SUDJENJE VOZACU AUTOBUSA "EVROPA-BUS"
 • B l i c


  PROTIV NASILJA U SRBIJI

  Na inicijativu grupe odbornika Skupstine opstine Uzice bice odrzana vanredna sednica ovog tela na cijem dnevnom redu je samo jedna tacka dnevnog reda: Zaustaviti nasilje u Srbiji. Poslednjih dana doslo je do pojacanog nasilja rezima nad aktivistima Studentske organizacije "Otpor", novinarima nezavisnih glasila i predstavnicima opozicionih politickih stranaka u vise gradova u Srbiji... U znak protesta u Uzicu su se oglasile politicke stranke trazeci prestanak represije, a taj zahtev bice ponovljen i na sednici opstinske Skupstine. Posle sednice bice odrzan protestni miting.

  POCELI RADOVI NA NOVOJ POSTI

  Na godisnjicu drugog bombardovanja uzicke poste, 8. maja, poceli su radovi na rasciscavanju rusevina, a najavljeno je i postavljanje kamena temeljca za novu postu na istoj lokaciji. Posao oko izgradnje objekta vodi republicka Direkcija za obnovu i izgradnju, projektant je beogradski "Energoprojekt", CIP je nadzorni organ, a radove ce izvoditi uzicko Preduzece "Putevi". Glavni projektant je arhitekta Miodrag Cvijic, koji je ovom prilikom rekao da ce nova uzicka posta "biti ukras grada".

  TV SIGNALI SA ZABUCJA
  Novi repetitor na Zabucju foto: P. Supurovic

  Posle potpisivanja ugovora ekipe RTS-a, TV BK i TV Pink pocele su postavljanje emisione opreme na stubu novog repetitora na Zabucju. Prema najavi potpredsednika Skupstine opstine Uzice Djordja Mijuskovica signali ovih televizijskih kuca krenuce sa novog predajnika do sredine naredne sedmice. Ocekuje se kompletiranje dokumentacije uzicke TV5 i Radija 31, a TV Bajina Basta je zainteresovana i treba da da konacno izjasnjenje. Najvise kanala na novom predajniku zakupila je drzavna televizija - cetiri, od kojih je jedan namenjen novoj lokalnoj televiziji u Uzicu ciji je osnivac SPS.

  K n j i g a


  REPUBLICKA SMOTRA RECITATORA

  U Uzicu je u subotu uvece zavrsena ovogodisnja Smotra recitatora Srbije "Pesnice naroda mog". Ucestvovalo je 106 recitatora koji su pobedili na regionalnim smotrama. Ziri je za najbolje proglasio Jovana Jovcica iz Lazarevca u kategoriji mladjeg uzrasta, Ivana Petronijevic iz Valjeva najbolja je u srednjem uzrastu i najbolji recitator ovogodisnje smotre po oceni publike, a pobednik u kategoriji stariji uzrast je Marija Djokic iz Valjeva. Gost ovogodisnje smotre recitatora bio je pesnik Tanasije Mladenovic.

  "SENKA DESPOTICE" VIDANA NIKOLICA

  U sredu je u Citalistu uzicke Narodne biblioteke odrzano knjizevno vece na kome je predstavljena knjiga "Senka despotice" dr Vidana Nikolica, profesora uzickog Uciteljskog fakulteta. Izdavac je "Narodna knjiga" iz Beograda. O romanu cija je tematika iz srednjeg veka, tacnije iz perioda despotovine Djurdja Brankovica i njegove zene Jerine, govorili su knjizevni kriticar Mileta Acimovic Ivkov, profesor dr Miomir Milinkovic i autor.

  I z l o z b a


  RADOVI SA LIKOVNE KOLONIJE "TRNAVA 99"

  Radovi 23 ucesnika Likovne kolonije "Trnava 99" izlozeni su u holu bioskopa "Partizan". Na otvaranju u cetvrtak govorio je pesnik Dragan Jovanovic Danilov. Izlozbu je organizovao uzicki "Art".

  T e a t a r


  "PER GINT" U NARODNOM POZORISTU

  Na konferenciji za novinare u cetvrtak uzicko Narodno pozoriste najavilo je novu premijeru, trecu u ovoj sezoni. Bice to "Per Gint" Henrika Ibzena. Ideja za ovu predstavu nastala je tokom saradnje uzicke opstine sa norveskom ambasadom u Beogradu oko pomoci u energentima tokom zime. Norveska Vlada je finansijski pomogla realizaciju predstave. Rezija je poverena Kokanu Mladenovicu, a premijera je zakazana za 23. maj na sceni uzickog pozorista.

  S p o r t


  "SLOBODA" UBEDLJIVO

  Ovog vikenda fudbaleri uzicke "Slobode" docekali su na svom terenu "Ibar" iz Kraljeva. Posle ubedljivo bolje igre domacini su slavili pobedu od 5 : 0.

  D o s i j e


  POCELO SUDJENJE VOZACU AUTOBUSA "EVROPA-BUS"

  U Opstinskom sudu u Cajetini 12. maja pocelo je sudjenje Ljubanu Vukomanovicu iz Valjeva, optuzenom za tesko delo protiv bezbednosti javnog saobracaja. On je 1. avgusta prosle godine vozio autobus "Evropa-bus" koji se survao u potok na Zlatiboru na mestu Jokina cuprija, kada su poginule tri, a povredjene 52 osobe.

  U toj nesreci zivot su izgubili trogodisnji Stefan Djordjic i Mara Djokic-Lojpur (17) iz Valjeva i Dusan Matic (21) iz Uba. U autobusu koji je saobracao na relaciji Herceg Novi-Valjevo nalazilo se 75 putnika, a istragom je utvrdjeno da je prevozena i odredjena kolicina nafte u kanisterima.

  Vozac autobusa je na sudjenju izjavio da je do nesrece doslo kad je pokusao da izbegne sudar sa kamionom koji je dolazio iz suprotnog smera, presavsi na levu stranu puta.

  Sudjenje se nastavlja 26. maja, kada ce biti saslusani brojni svedoci, a sudija Ljubisa R. Radulovic je najavio da ce u medjuvremenu biti izvrsena rekonstrukcija dogadjaja.
  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
  IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/.

  (c)2000 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage