Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 24 11. jun 2000. Godina V


Porudzbenica  
CD-a
 
Blic
  • SAT KVALITETNOG OTPORA
  • GRADI SE 438 STANOVA
  • RUKOVODSTVO OPSTINE U POSETI BOLNICI
  • POCELA SA RADOM "TELEVIZIJA S"
  • SUSRET ZDRAVSTVENIH RADNIKA UZICA I ZRENJANINA
  • Privreda
  • MOGUCNOSTI NOVIH ULAGANJA
  • ISPLATA STARE DEVIZNE STEDNJE
  • Kultura
  • "VIDICI U MAGLI" MARKA MLADENOVICA
  • IZLOZBA DRAGANA LJ. TODOROVICA
  • PEDESETA GODISNJICA MATURE UZICKIH UCITELJA
  • Sport
  • GRADSKI DERBI PRIPAO "ZLATIBORU"
  • Dosije
  • SAOBRACAJNA NESRECA NA IBARSKOJ MAGISTRALI
  • SVERCOVALI CIGARETE
  • U ZATVOR ZBOG DROGE

  • Pogled sa Divljacke stene Foto: P. Supurovic

    B l i c


    SAT KVALITETNOG OTPORA

    Gradjani Uzica su u utorak odrzali jos jedan protest pod nazivom "Sat kvalitetnog otpora". Sa mitinga je upucen poziv Srbiji da ustane u odbranu od represije, a za demokratske izbore i nacin zivota po volji gradjana. U vreme protesta vlasnici jednog broja privatnih radnji, kafica, knjizara i uzicki advokati, obustavili su rad u znak solidarnosti sa zahtevima gradjana u protestu.

    GRADI SE 438 STANOVA

    U subotu je u Krcagovu ministar odbrane general armije Dragoljub Ojdanic postavio kamen-temeljac buduceg stambenog bloka sa 438 stanova za pripadnike vojske, milicije i mlade bracne parove. Radove finansira Direkcija za izgradnju Republike Srbije, a projektant i izvodjac je GP "Zlatibor Gradnja". Planirano je da stanovi budu zavrseni do kraja ove gradjevinske sezone.

    RUKOVODSTVO OPSTINE U POSETI BOLNICI

    Rukovodstvo uzicke opstine, predsednik Milan Nikitovic i potpredsednici Djordje Mijuskovic i Miroslav Martic, posetili su u sredu odeljenje psihijatrije uzicke bolnice. Tom prilikom predati su pokloni kao pomoc odeljenju i razgovarano je o uslovima lecenja.

    POCELA SA RADOM "TELEVIZIJA S"

    Nova uzicka "Televizija S" otvorena je u utorak u prostorijama Socijalisticke partije u Uzicu. Govoreci na svecanosti predsednik Opstinskog odbora SPS Uzice Vladan Nikolic istakao je da je ceo posao izgradnje i opremanja novih studija televizije i radio Talije trajao dva meseca i da je nabavljena kvalitetna oprema za rad. Eksperimentalni program traje od 16 casova do ponoci, a moze se pratiti na 23 kanalu sa novog predajnika na Zabucju.

    SUSRET ZDRAVSTVENIH RADNIKA UZICA I ZRENJANINA

    Tradicionalni 24. susret zdravstvenih radnika Uzica i Zrenjanina odrzan je u petak u uzickom Zdravstvenom centru. Ova dugogodisnja saradnja rezultirala je bratimljenjem dva grada 1988. godine. Cilj uzajamnih poseta je razmena iskustava iz zdravstvene struke i negovanje dobrih odnosa saradnje i druzenja.

    P r i v r e d a


    MOGUCNOSTI NOVIH ULAGANJA

    Na sastanku koji je u petak odrzan u sali Skupstine opstine Uzice bilo je reci o mogucnostima novih ulaganja u projekte male privrede. Inicijator skupa bio je Savet za demokratske promene Srbije, a ucestvovali su pored predstavnika politickih organizacija i strukovnih udruzenja i vlasnici jednog broja privatnih firmi iz uzickog kraja.

    ISPLATA STARE DEVIZNE STEDNJE

    Isplata stare devizne stednje pocela je u ponedeljak i u Uzickoj banci i Jugobanci Uzice. Stedise mogu podici do 150 maraka u dinarskoj protivvrednosti, po kursu od 20 dinara za nemacku marku. Interesovanje gradjana je veliko, novca ima dovoljno, a od 1. jula najavljena je isplata i u devizama.

    K u l t u r a


    "VIDICI U MAGLI" MARKA MLADENOVICA

    Na knjizevnoj veceri u utorak u Citalistu uzicke biblioteke predstavljena je knjiga "Vidici u magli - razgovori sa Markom Mladenovicem" autora Milosa Jevtica. Ovo je 72. knjiga iz edicije "Razgovori", a sve su nastale iz emisije "Gost II programa" Radio Beograda, koju sa uspehom vec trecu deceniju priprema i vodi Milos Jevtic. O knjizi su govorili prof. dr Marko Mladenovic, prof. dr Darko Tanaskovic i Milos Jevtic.

    IZLOZBA
    DRAGANA LJ. TODOROVICA

    U holu Narodnog pozorista u sredu je otvorena izlozba slika Uzicanina Dragana Lj. Todorovica. Tematika ovog perioda njegovog slikarstva je nasa proslost i pravoslavlje, pa otuda i naziv izlozbe "U cast i pohvalu predaka". Na otvaranju je govorio mr Obrad Jovanovic.

    PEDESETA GODISNJICA MATURE UZICKIH UCITELJA

    Prva posleratna generacija koja se u Uciteljsku skolu u Uzicu upisala skolske 1946/47. maturirala je 1950. godine. Razredni staresina im je bio Rako Nikitovic. Posle 50 godina bivsi ucenici okupili su se u subotu da prolave zlatni jubilej mature. Doslo je njih 20. Mnogi nazalost nisu vise medju zivima. Takodje, medju zivima nema nijednog profesora koji je predavao ovoj generaciji uzickih ucitelja. Posle okupljanja u Gimnaziji prozivka je izvrsena na Uciteljskom fakultetu gde su o danasnjem pedagoskom radu na ovoj visokoskolskoj ustanovi govorili dekan i prodekan dr Novak Laketa i dr Dragoljub Zoric.

    S p o r t


    GRADSKI DERBI PRIPAO "ZLATIBORU"

    U poslednjem kolu prvenstva Druge savezne fudbalske lige - grupa Zapad sastali su se gradski rivali GP Zlatibor i Sloboda. Derbi je pripao Zlatiboru, a rezultat je 4 : 3.

    D o s i j e


    SAOBRACAJNA NESRECA NA IBARSKOJ MAGISTRALI

    Jedna osoba je poginula, dok je 31 teze i lakse povredjena u sudaru autobusa uzicke "Rakete" i "Lastinog" kamiona-cisterne na Ibarskoj magistrali 5. juna oko 21,15 casova. Nesreca se dogodila kod Lazarevca, u selu Veliki Crljeni, na skretanju za TE "Kolubara", kada je cisterna koja se kretala iz sela Kalinic pokusala da se ukljuci na magistralu. Vozac cisterne Dusan Borojevic (49), ne postujuci znak "stop", udario je u zadnji levi deo autobusa koji se kretao iz Cacka ka Beogradu. Usled udarca, vozac autobusa Branko Janjusevic (53) iz Uzica izgubio je kontrolu, pa je autobus sleteo sa kolovoza i prevrnuo se na krov.

    SVERCOVALI CIGARETE

    Zbog nedozvoljene trgovine cigaretama uzicka policija je lisila slobode Slobodana i Dejana Dolasa. Slobodan Dolas, vozac u uzickom preduzecu "Putevi", za potrebe ove firme prevozio je 22,8 tona uglja iz Crne Gore. Ispod uglja policija je pronasla 11.850 boksova stranih cigareta, ukupne vrednosti od oko 3,5 miliona dinara, koje su bile namenjene preprodaji preko PP "MD trejd", vlasnika Dejana Dolasa.

    Istog dana uhapsen je i Vasilije Simic, vozac GP "Zlatibor" iz Uzica. Ispod 21,4 tone uglja koje je on vozio za potrebe svog preduzeca, policija je pronasla 8.150 boksova stranih cigareta, placenih, prema njegovim recima, blizu 2,5 miliona dinara.

    U ZATVOR ZBOG DROGE

    Okruzni sud u Uzicu osudio je Blagoja Perica na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca zbog pocinjenog krivicnog dela omogucavanja uzivanja opojnih droga, jer je ovaj krajem prosle godine ispred kafica "Rafaelo" vecem broju lica davao marihuanu.

    Za isto krivicno delo sudjeno je i Danijelu Karajicicu, koji je 2. februara uhvacen sa drogom ispred SUR "Pingvin". Usled nedostatka dokaza, Karajicic je oslobodjen optuzbe da je nabavljao marihuanu radi dalje preprodaje, ali je utvrdjeno da je jednom broju lica omogucio uzivanje droge. Osudjen je na godinu dana zatvora, uslovno na tri meseca.




    "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
    IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
    REDAKCIJA:
    Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
    E-MAIL: office@uzice.datavoyage.com

    Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.datavoyage.com . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.datavoyage.com.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
    web-u: https://www.uzice.net/uzice-na-internetu/.

    (c)2000 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
    Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


    WEB Design:
    DataVoyage