Uzice 
na Internetu Uzice 
na Internetu

Broj 24 17. jun 2001. Godina VI

Diskusione grupe


Blic
 • SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE UŽICE
 • DR ZORAN ĐINĐIĆ NA ZLATIBORU
 • OBELEŽEN DAN VOJSKE JUGOSLAVIJE
 • AKADEMICI O ŠARGANSKOJ OSMICI
 • Privreda
 • DOGOVOR O CENI MALINE
 • Izlozba
 • PEDESET GODINA STVARALAŠTVA BOŽA KOVAČEVIĆA
 • Film
 • RETROSPEKTIVA FILMOVA SLOVENSKIH ZEMALJA
 • Sport
 • UŽIČKI DRUGOLIGAŠI OSTALI U LIGI
 • USPEH ATLETIČARA NA KUPU JUGOSLAVIJE
 • B l i c


  SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE UŽICE

  Porez na fond zarada plaćaće se po stopi 3,5 odsto, a odnosi se na isplaćene zarade, oporezovani prihod od autorskih prava i prava industrijske svojine, oporezovani prihod od samostalne delatnosti i iznos katastarskog prihoda - odluka je odbornika užičke Skupštine opštine doneta na osmom redovnom zasedanju u utorak. Obezbeđena sredstva deliće se na četiri dela: za solidarnu stambenu izgradnju, komunalnu potrošnju, budžetske funkcije i fond ekologije. Doneta je i odluka o uvođenju samodoprinosa na području mesnih zajednica Gorjani i Krvavci
  (za sela Zlakusa, Potpeć, Potočanje i Krvavci).

  Za direktora Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju izabrana je Svetlana Jevđović-Matić, dosadašnji vršilac dužnosti direktora. Novi opštinski javni pravobranilac je diplomirani pravnik Milka Sredojević. Zbog odlaska na funkciju načelnika Zlatiborskog okruga, Skupština je razrešila dužnosti člana Izvršnog odbora Iliju Uroševića, a na njegovo mesto imenovala Zorana Joksimovića.

  DR ZORAN ĐINĐIĆ NA ZLATIBORU

  U subotu i nedelju na Zlatiboru je održana sednica Glavnog odbora Demokratske stranke kojom je predsedavao dr Zoran Đinđić, predsednik stranke i premijer Srbije. Na dnevnom redu bila je priprema Skupštine stranke koja će se održati u oktobru u Beogradu i organizaciona i politička pitanja kojima stranka treba da se bavi da bi jačala svoj ugled u narodu.

  Premijer Srbije dr Zoran Đinđić u subotu je posetio Mokru Goru gde se upoznao sa planovima za unapređenje lokalnog turizma i realizacijom projekta Šarganska osmica. Premijer je zatim imao sastanak sa užičkim privrednicima na kome je potencirao iznalaženje novih projekata u cilju obnove i jačanja privrede ovog kraja i Srbije.

  OBELEŽEN DAN VOJSKE JUGOSLAVIJE

  U subotu, na svečanosti u kasarni "4. puk" u Krčagovu, obeležen je 16. jun - Dan Vojske Jugoslavije, a najboljim jedinica i pojedincima uručena su priznanja i nagrade za uspešno izvršene zadatke. Svečanost je održana i na aerodromu Ponikve.

  Povodom Dana Vojske Jugoslavije u četvrtak je u sali Narodnog pozorišta u Užicu održana svečana akademija. Na prijemu koji je Komanda Užičkog korpusa priredila za predstavnike organa vlasti, privrede i javnog života, načelnik Štaba Užičkog korpusa pukovnik Božimir Pilčević istakao je "da su pripadnici korpusa uspešno izvršili zadatke u veoma složenim ekonomskim i političko-bezbednosnim uslovima".

  AKADEMICI O ŠARGANSKOJ OSMICI

  Članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, akademici Nikola Hajdin, Petar Miljanić, Branko Popović, Ivan Antić i Ljubomir Simović, kao i prof. dr Milan Jovanović, tokom dvodnevne posete užičkom kraju boravili su i u Mokroj Gori gde su upoznati sa projektom "Šarganska osmica"

  Na poziv ŽTP-a srpski akademici su posle obilaska Železničkog muzeja u Požegi i Železničkog muzeja u Užicu obišli Hidrocentralu pod Starim gradom, a zatim je za ugledne goste organizovan prijem kod predsednika SO Užice Miroslava Martića. Iste večeri otputovali su u Mokru Goru da bi naredni dan proveli u razgledanju šumske železnice, poseti lekovitim izvorima i vožnji atraktivnim "ćirom" na relaciji Šargan - Jatare.

  Upoznati sa "čudom pod Šarganom" gosti iz SANU su izneli svoje utiske tokom razgovora o revitalizaciji pruge. Tom prilikom uvodno izlaganje o projektu izneo je Radovan Glibetić, direktor Sektora za knjigovodstveno-finansijske poslove, a goste su pozdravili i Vlade Radić, direktor Sektora za investicije i razvoj i Nikola Dokmanović, zamenik direktora Direkcije za putnički saobraćaj ŽTP-a Beograd.

  P r i v r e d a


  DOGOVOR O CENI MALINE

  Proizvođači maline u ponedeljak su blokirali magistralni put u Prijanovićima kod Požege nezadovoljni ponuđenom cenom za malinu ovogodišnjeg roda od 35 dinara za kilogram. Dogovor sa otkupljivačima postignut je uz posredovanje predstavnika Vlade Srbije koji su došli u Požegu i tek iza ponoći uspeli da pomire suprotstavljene interese oko podele dobiti od "crvenog zlata".

  Po tom dogovoru cena maline prve klase prilikom predaje biće 40 dinara, a za kilogram maline druge klase plaćaće se 35 dinara. Konačna cena biće utvrđena po obavljenom izvozu, a proizvođači treba da dobiju 51 odsto prosečne izvozne cene maline koju će utvrditi Savezna uprava carina i Savezni zavod za statistiku. Po ovom dogovoru razlika između akontacione i konačne cene maline biće proizvođačima isplaćena do kraja godine.

  I z l o z b a

  PEDESET GODINA STVARALAŠTVA BOŽA KOVAČEVIĆA

  U utorak je u užičkoj Gradskoj galeriji otvorena izložba akademskog slikara Božidara Kovačevića, povodom 50 godina njegovog umetničkog rada.

  Brojnu publiku najpre je pozdravio Dušan Starčević, direktor Galerije, a o umetničkom radu Boža Kovačevića govorio je Todor Đurić, pesnik i kulturni poslenik: "Sa izuzetkom kraćeg boravka i usavršavanja u inostranstvu, sve svoje godine umetničkog rada i rezultate, Božo Kovačević je vezao za Beograd, Užice, Zlatibor. U Beogradu je još u toku studija stekao ugled velikog slikarskog talenta i sam sebi otvorio prostore za jugoslovensku i međunarodnu afirmaciju, ali se uvek vraćao u zavičaj, u užički kraj. Na Zlatiboru je više slikao, a u Užicu više delovao, družio se i doprinosio razvoju, tačnije, zamahu likovne umetnosti. Kao saradnik opštinske Kulturno-prosvetne zajednice i udruženja likovnih umetnika "Pivo Karamatijević", jedan je od tvoraca vrlo organizovanog i dobro osmišljenog likovnog života u gradu Užicu".

  Zahvaljujući na poseti Božo Kovačević je rekao da je srećan što je ponovo u Užicu, gde se pre pedeset godina, kod slikara i profesora Vuksanovića, opredelio za ovaj poziv.

  Izložba je otvorena do 29. juna.

  F i l m


  RETROSPEKTIVA FILMOVA SLOVENSKIH ZEMALJA

  U Požegi je od četvrtka do nedelje održana retrospektiva filmova sa ovogodišnjeg 10. filmskog festivala slovenskih i pravoslavnih naroda "Zlatni vitez". Ovaj tradicionalni festival održava se svake godine u gradovima Rusije, a ove godine održan je u gradu Tambov u centralnoj Rusiji, od 24. maja do 2. juna. Pored ostalih nagrada koje su osvojili jugoslovenski filmski radnici, Požežanin Dejan Petrović, student Akademije "Braća Karić", dobio je "Zlatnog viteza" u studentskoj selekciji za film "Dar".

  Retrospektivi u Požegi prisustvovali su i predstavnici festivala iz Rusije i Jugoslavije, a posetioci su mogli videti najznačajnija ostvarenja koja su obeležila ovogodišnji filmski festival "Zlatni vitez".

  S p o r t


  UŽIČKI DRUGOLIGAŠI OSTALI U LIGI

  U nedelju je igrano poslednje kolo prvenstva Druge savezne fudbalske lige. Užički timovi "Sloboda" i "Zlatibor" kolo pre kraja izborili su opstanak u ligi. U ovom poslednjem kolu "Sloboda" je na svom terenu izgubila od "Vujić-Budućnosti" iz Valjeva sa 4:3, a "Zlatibor" je izgubio sa 3:1 od ekipe ZSK.

  USPEH ATLETIČARA NA KUPU JUGOSLAVIJE

  Užički atletičari iz AK "Mladost-Niskogradnja" zabeležili su ovog vikenda lep uspeh na Kupu Jugoslavije. Naše atletičarke Olivera Jevtić (3000 m), Snežana Kostić (1500 m) i Marija Papić (800 m) osvojile su prva mesta u svojim disciplinama i tako stekle pravo učešća na atletskom Kupu Evrope sledeće subote i nedelje u Budimpešti. Mirko Petrović je u trci na 5000 metara na cilj stigao drugi.  "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
  IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 510030;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu.Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/.

  (c)2001 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage