UZICE na Internetu Uzice na Internetu

Broj 43 4. novembar 2001. Godina VI

Diskusione grupe

Blic
 • OSNOVAN REGIONALNI ODBOR GRADJANSKOG SAVEZA
 • STRANKA SRPSKOG JEDINSTVA U UŽICU
 • VERONAUKA U ŠKOLAMA
 • Privreda
 • JUBILEJ REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE
 • DRUGA IZLOŽBA KROMPIRA U IVANJICI
 • Izlozba
 • POVRATAK MIHAILA MILOVANOVIĆA
 • Film
 • NAGRADA BRANKU STANKOVIĆU
 • Sport
 • FUDBALERI NEREŠENO, ODBOJKAŠICE POBEDILE
 • B l i c


  OSNOVAN REGIONALNI ODBOR GRADJANSKOG SAVEZA

  U subotu je u Užicu osnovan Regionalni odbor Građanskog saveza Srbije. Za predsednika je izabran Zoran Djikanović, advokat iz Užica. Cilj osnivanja Regionalnog odbora je koordinacija rada između postojećih šest opštinskih odbora u užičkom kraju.

  U radu konstitutivne sednice Regionalnog odbora učestvovali su i Nataša Mićić, potpredsednik Skupštine Srbije i član GSS i Miroslav Filipović, narodni poslanik i potpredsednik GSS.

  STRANKA SRPSKOG JEDINSTVA U UŽICU

  U Užicu je konstituisan Opštinski odbor Stranke srpskog jedinstva. Za predsednika je izabran Zoran Bijelić, privatni preduzetnik iz Užica, a potpredsednici su Mira Vasić, Milovan Petrović i Velimir Baćković. Prostorije stranke nalaze se u ulici Nikole Pašića 38.

  VERONAUKA U ŠKOLAMA

  Prvi časovi veronauke i građanskog vaspitanja održani su u sredu, 31. oktobra, a nastava počinje u ponedeljak. U Užicu su prva uvodna predavanja iz novih izbornih predmeta održana u Ekonomskoj školi u Gimnaziji i Osnovnoj školi „Andrija Đurović".

  Prisustvovali su predstavnici crkve, opštine, ministarstva prosvete, direktori ovih škola, veroučitelji i profesori građanskog vaspitanja i učenici koji su se prijavili za ove predmete. Tokom naredne sedmice učenici i njihovi roditelji imaće prilike da se još jednom izjasne o zainteresovanosti za nove predmete.

  P r i v r e d a


  JUBILEJ REGIONALNE PRIVREDNE KOMORE

  U utorak je u Regionalnoj privrednoj komori obeleženo 39 godina rada Komore. Prisustvovali su i gosti iz Županisjke komore Istre iz Hrvatske. Tokom radnog dela susreta bilo je reči o obnavljanju privrednih i trgovinskih veza. Privrednici iz ovog dela Hrvatske zainteresovani su za uvoz hrane. U svečanom delu susreta predsednik užučke komore Nenad Simović uručio je umetničku sliku predsedniku istarske komore Šimu Vidulinu.

  Uručene su i zahvalnice za doprinos uspešnom radu Komore. Dobili su ih Savka Knezović iz Užica, mr Radojko Mladenović iz Arilja, Mića Mićić, direktor MPP "Jedinstvo" Užice, Dragan Jaraković, direktor "Puteva" i Gradska televizija 5.

  DRUGA IZLOŽBA KROMPIRA U IVANJICI

  Na Drugoj izložbi krompira u Ivanjici za rekordera u proizvodnji krompira u užičkom kraju proglašen je poljoprivrednik Mirko Drašković (46), iz Ivanjice, koji je na površini od 29 hektara proizveo hiljadu tona krompira, ili u proseku 32,6 tona po hektaru.

  Ovom prilikom konstatovano je da su ovogodišnji prinosi dobri, ali da je otkupna cena od 5 do 7 dinara po kilogramu niska.

  I z l o ž b a

  POVRATAK MIHAILA MILOVANOVIĆA

  U sredu je u Gradskoj galeriji i Jokanovića kući u Užicu otvorena izložba dela i sačuvanih predmeta prvog užičkog akademskog slikara Mihaila Milovanovića. Ovo je još jedno vraćanje iz zaborava ovog znamenitog slikara, koga su partizani streljali u Užicu 28. novembra 1941. godine. Posle 6 decenija njegovo slikarsko delo ponovo je dostupno u muzejima i galerijama, a objavljen je i njegov roman iz seoskog života "Lendina vodenica".

  O Mihailu Milovanoviću pisala je mr Gordana Lazić u "Užičkom zborniku", a publicista i novinar Đorđe Pilčević objavio je opširnu i bogato ilustrovanu slikarevu biografiju.

  U sredu je ispred Doma VJ u Užicu otkrivena bista Mihaila Milovanovića, rad akademskog vajara Branka Tijanića. Bistu je otkrio predsednik SO Užice Miroslav Martić.

  Predstavljena je i monografija o Mihailu Milovanoviću koju je napisao prof. dr Miodrag Jovanović, a izložbu u Gradskoj galeriji otvorila je direktor Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković.

  Izložbe su otvorene do 16. novembra.

  F i l m


  NAGRADA BRANKU STANKOVIĆU

  Na Međunarodnom televizijskom festivalu, koji je od 30. oktobra do 3. novembra održan u Baru, zapaženo priznanje - "Srebrnu maslinu" u kategoriji dokumentarnog filma dobila je ekipa užičkog dopisništva RTS i novinar Branko Stanković za dokumentarni film "Čekajući pravdu. U ovoj kategoriji u konkurenciji je bilo 101 ostvarenje domaćih i inostranih producentskih kuća. Branku Stankoviću pripalo je i specijalno priznanje međunarodnog žirija "Zlatni zapis" TV Novosti.

  "Čekajući pravdu" je film o devet godina dugom čekanju muslimanskih porodica iz Sjeverina, koje su izgubile svoje najdraže u pokolju koji je 1992. godine izvršila paravojna grupa "Osvetnici" na čelu sa Milanom Lukićem iz Višegrada. Oni su oteli Muslimane iz autobusa na liniji Sjeverin - Priboj i ubili ih u Višegradu. Međutim, država ni do danas nije pokrenula zvaničnu istragu o ovom zločinu. Ali, porodice pobijenih Muslimana još uvek čekaju pravdu.

  S p o r t

  FUDBALERI NEREŠENO, ODBOJKAŠICE POBEDILE

  Užički drugoligaši igrali su nerešeno u ovom kolu prvenstva Druge savezne fudbalske lige. Rezultati su Sloboda - Javor 1:1, a GP Zlatibor - Jedinstvo (Ub) 0:0.

  Odbojkašice "Jedinstva" bile su bolje od "Luke Bar". Rezultat je 3:1 u setovima.

     "UZICE NA INTERNETU" Elektronski casopis za Uzicane i o uzickom kraju;
  IZDAVAC: DataVoyage , Uzice;
  REDAKCIJA:
  Radenko Mutavdzic, Predrag Supurovic, Vladimir Sivcevic Volodja, Goran Postas, Aleksandar Bogicevic, Ivo Trifunovic; ADRESA: YU 31000 UZICE, Dimitrija Tucovica 44/84; TELEFONI: (+381 31) 531374, 511076;
  E-MAIL: office@uzice.dv.co.yu

  Casopis je besplatan i distribuira se preko Internet-a. Prijavljivanje za preuzimanje brojeva putem e-maila na subscribe@uzice.dv.co.yu . Odjavljivanje na mailto: unsubscribe@uzice.dv.co.yu. Svaki broj casopisa mozete pogledati i na
  web-u: http://www.uzice.net/ui/ .

  (c)2001 Copyright by DataVoyage. Sva prava zadrzana.
  Dalja distribucija dozvoljena uz obavezu navodjenja izvora.


  WEB Design:
  DataVoyage