DataVoyage SEVAL Foto VUJOVIC IP KADINJACA UZICE na Internetu

UŽIČKA PLAŽA

FOTO  

Jednoga dana
poželećeš možda
da me uzmeš na dlan
ko poslednju zeru sna
otetu od potopa.

Ni slutiti nećeš
da sam
kap po kap
u mutnim vodama otekla.

I da se daleko od tebe
O druge neke hridine
rasprskava.

NADEŽDA V. CVIJOVIĆ

I plaža, i šetalište, i staza zdravlja, ali i staza zanosa sa mesecom nad Starim gradom; prostor jedinstvene lepote najlepšim željama u susret.

FOTO Djetinja je ulaskom u grad, prethodno već tri puta zaustavljena, pouzdanom ustavom posve ukroćena. U Vrutcima se pretvorila u prelepo jezgro bistre i čiste vode da ga Užičani piju i da ga pohode jer je i bogato stanište riba najplemenitijih vrsta. U Velikoj brani zaustavljena je da bi kroz dugi tunel podno Zabučja stigla do turbina hidrocentrale. Ustavom pod Čitakovom stenom, na Maloj brani, tunelom i jazom odvedena je Djetinja da pokrene turbine prve srpske hidrocentrale na Teslinom principu. Tako se Djetinja nadigravala sa Nijagarinim vodopadima.

Užička plaža, pak, i ovo četvrto smirivanje snažne planinske reke, darovalo je Užičanima oazu radosti i velikog uživanja, takoreći usred grada.

FOTO Sa Starog železničkog mosta podvižnik u letu skliznuće pod umirenu površ reke.

Uzbudjenje gledalaca meri se trajanjem leta i lepotom izabranog stila. Na visini jedva vidljivi skakač uzrašće u diva trenom nestajanja u senovitu dubinu Djetinje. Zastali dah publike, kada već junak izroni, odjekivaće uzvicima oduševljenja kanjonom pod Starim gradom.

Viteški duh mladih Užičana oprobavao se na istom ovom mestu i u minulom vremenu. Samo što je tada most pred tunelom kroz stenu pod tvrdjavom bio sazidan klesanim kamenom u lepom luku nad rekom. Preko mosta prugom uzanog koloseka tada je hitao "Ćira" prema Šarganu, Višegradu i Sarajevu, a u povratku prema Beogradu.

DataVoyage SEVAL Foto VUJOVIC IP KADINJACA UZICE na Internetu
[prethodna] [naslovna] [sledeća]