OSVECENJE CRKVE
I MANASTIRSKOG KONAKA

U ponedeljak, 21. septembra 1998, na Malu Gospojinu (dan manastirske slave), obelezen je zavrsetak obnavljanja manastira Uvac, srusenog pre tacno trista godina, a sada potpuno restauriranog.

Entuzijazmom strucnjaka uzickog Narodnog muzeja, uz sredstva Vlade Srbije, preko njenih ministarstava za kulturu i nauku i tehnologiju, petogodisnji istrazivacko-konzervatorski radovi na manastiru Uvac okoncani su celovitom rekonstrukcijom, a objekat, odavno srusen i zaboravljen, ponovo je zasijao starim sjajem.

Tim povodom, u prisustvu mnogih vernika, svetu arhijerejsku liturgiju sluzili su episkopi zicki Stefan i gornjokarlovacki Nikanor, obavivsi i osvecenje crkve i manastirskog konaka. U crkvi je uradjen ikonostas sa dvadeset osam ikona, jedan veliki polijelej, vladicanski presto...

* * *

O ulozenim naporima da manastir Uvac, do kojeg pre pet godina nije takoreci bilo ni puta, sada postane skup lepih i impozantnih gradjevina, govorio je Dragisa Milosavljevic, rukovodilac projekta, inace direktor Narodnog muzeja u Uzicu.

- Kada smo krenuli u posao, ovde je bilo bespuce i siprazje, a uz pomoc helikoptera smo spustali opremu, kaze Milosavljevic, koji je u ovom kraju proveo punih pet graditeljskih sezona. - Vremenom, radovi su napredovali, uz stalnu finansijsku podrsku republickih ministarstava, ali i ogromnu pomoc Vojske Jugoslavije i uzickog preduzeca "Putevi", koje je probilo put do manastira, gde se sada stize i automobilom.

* * *

Srednjovekovni manastir Uvac, nekada znacajni duhovni i kulturni centar ovog kraja, srusen je 1698. godine. Rekonstrukcija je sada, posle tri veka, potpuno uspela. Kako pise na zidu pred crkvenim dverima, arheolosko-konzervatorske radove vodili su Savo Derikonjic i Blagota Pesic. Za arhitektonsko resenje manastirskog konaka arhitekta Blagota Pesic nagradjen je priznanjem Beogradskog salona arhitekture i zirija ULUPUDS-a.

- Cilj je bio da se ocuva autenticnost ove gradjevine, ostvari spoj starog i novog. Mislim da smo u tome uspeli, a s obzirom na veoma teske uslove rada, zabit i bespuce, sasvim smo zadovoljni uradjenim - izjavio je Pesic.

* * *

Da je manastir sasvim "prenet" iz proslosti u sadasnjost, svedoce i iskljucivo prirodni materijali u njega ugradjeni. Prekriven je drvenim pokrivacem, sa cak 14 hiljada malih letvica od borovog klisa. U zidove je ugradjeno 170 kubika sige, hiljade kubika kamena, sljunka i peska, uz 200 kubika drvene gradje, ali je citav poduhvat ipak izveden uz krajnje skromna novcana sredstva. Presudan je bio entuzijazam obnovitelja.

* * *

Ovo svetiliste ponovo okuplja vernike iz zlatiborskog kraja, a pohode ga i mnogi posetioci Zlatibora.

Manastir Uvac je oziveo, postao je metoh manastira Studenice, a ovde su stigla i dva monaha. Za njih je uredjen manastirski konak, uvedena voda, a uz pomoc opstine Cajetina i preduzeca sponzora uskoro ce biti dovedeni struja i telefon.


© 1997,1998. Sva prava zadrzava Narodni muzej, Uzice, Jugoslavia
Dizajn: DataVoyage IDS, Uzice, februar 97.