Андрија Златић

Андрија Златић је остварио врхунске резултате у југословенском и српском стрељаштву и на светској сцени. Његов највећи резултат и уједно један од врхунских резултата српског стрељаштва је бронзана медаља на Олимпијским играма у Лондону 2012. године.

Рођен је 25. јануара 1978. у Ужицу. Рано је почео учешће на такмичењима, од 1990, као члан Стрељачког клуба „Алекса Дејовић“. А 1998. је проглашен за најбољег младог спортисту Југославије.

Стичући искуства и сигурност, запажене резултате остварује од почетка двехиљадитих, обележавајући ту прву деценију изванредним успесима.

На Светском првенству у стрељаштву 2002. освојио је сребрну медаљу у гађању ваздушним пиштољем. Тиме је обезбедио визу за Летње олимпијске игре 2004. године и најавио да његово време тек долази.

На Летњим олимпијским играма 2004. такмичио се као репрезантивац Србије и Црне Горе у две категорије: МК пиштољ 50 метара (пласирао се на 32. место резултатом 546 кругова) и ваздушни пиштољ 10 метара (освојио 13. место резултатом 579 кругова).

Панорама Ужица

Освајач је златне медаље у појединачној конкуренцији ваздушним пиштољем на Европском првенству у стрељаштву у Прагу 2009. године. Екипа Србије у којој су били Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић је освојила сребрну медаљу.

Стрељачки савез Србије га је прогласио најбољим стрелцем Србије 2010. године. Те године учествовао је на Светском првенству у Минхену и освојио сребрну медаљу у такмичењу ваздушним пиштољем резултатом 689.2 кругова. У екипном такмичењу ваздушним пиштољем је са репрезентацијим освојио 2. место. У категорији малокалибарским пиштољем освојио је 4. место. Овим учинком био је први српски спортиста који се квалификовао за Летње олимпијске игре 2012. године у Лондону.

Вреди издвојити и три нова државна рекорда која је остварио на том Светском првенству 2010. Два државна рекорда је постигао у појединачној конкуренцији, укупним резултатом 689,2 круга и основним од 590 кругова. Екипно је српска екипа (Андрија Златић, Дамир Микец и Димитрије Гргић) упуцала 1.747 кругова што је такође био нови државни рекорд.

И 2011. Стрељачки савез Србије га је прогласио најбољим стрелцем у категорији пиштољ. Те године је освојио осам трофеја, од тога седам појединачних.

Посебно истичемо да је 2011. завршио као број један на светској ранг листи ваздушним пиштољем (2.386 бодова) и као број два у категорији малокалибарским пиштољем, коју је 1. октобра објавила Међународна спортска стрељачка федерација – ISSF.

Те године је у финалу Светског купа у Вроцлаву, МК пиштољем освојио златну медаљу и Кристални глобус ISSF-а. На овај начин је постао шести стрелац у историји српског стрељаштва који је освојио Кристални глобус, један од најпрестижнијих трофеја у овом спорту.

На шампионату Европе МК пиштољем које је одржано у јулу 2011. године у Београду освојио је  златну медаљу резултатом 661,4 (565) кругова.

На Европском првенству у Бреши те године је освојио сребрну медаљу, а бронзану у екипи са Микецом и Гргићем.

На Светском купу у Чангвону освојио је златну медаљу ваздушним пиштољем. На такмичењу у Форт Бенингу освојио је бронзу МК пиштољем, а у Минхену два сребра – МК пиштољем и ваздушним пиштољем.

Сјајну серију завршио је освајањем Купа Србије 2011. године у дисциплини ваздушни пиштољ.

Током 2012. учествовао је на Европском првенству у финском месту Вјерумаки где је био пети у дисциплини ваздушни пиштољ. У екипној конкуренцији, Златић 581, Микец 571, Гргић 571, били су на шестом месту са 1.723 круга.

На Великој награди Емира од Кувајта у гађању ваздушним пиштољем освојио је златну медаљу резултатом 581 круг.

На Купу Србије који је одржан у Новом Саду у дисциплини ваздушни пиштољ је освојио прво место резултатом 684,7 (583) кругова и одбранио титулу из претходне 2011. године.

Круна спортске каријере Андрије Златића је освајање бронзане медаље на Олимпијским играма у Лондону 2012. године.

Такмичио се у две категорије: МК пиштољ 50 метара и ваздушни пиштољ 10 метара. У гађању ваздушним пиштољем на 10 метара је у квалификацијама заузео 3. место резултатом од 585 кругова. Истог дана је у финалу овог такмичења освојио бронзану медаљу, укупним резултатом од 685,2 круга.

Ово је била прва медаља коју је Србија освојила на Олимпијади 2012. године и укупно 99 медаља Србије на Олимпијским играма.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545