Будите сигурни да ћете увек имати струју у кући

Осигурајте се од изненадних прекида у снабдевању електричном енергијом
/ Фото Filipe Paulo на Unsplash

Како да будете сигурни да ћете увек имати струју у кући? Направили сте викендицу али још увек нисте увели струју, можда имате проблема са повременим прекидима у снабдевању, изводите радове на терену и треба вам електрична енергија за машине и алате… Ово и још низ могућих ситуација решите набавком агрегата за струју.

Агрегати за струју су уређаји који производе електричну енергију. Начин је једноставан – претварањем механичке у електричну енергију. Користе мотор за покретање генератора који производи струју.

Ови уређаји се често користе као извор струје у ситуацијама када није доступна електрична мрежа или када је потребно привремено снабдевање електричном енергијом. Агрегати за струју могу бити различитих величина и снага, од мањих преносивих уређаја који се користе за кућне потребе, камповање или у неким хитним ситуацијама, до већих индустријских агрегата који су способни да напајају велике објекте као што су болнице или индустријла постројења.

Чему служе агрегати за струју

Агрегати за струју се користе за ванмрежно напајање у разним ситуацијама. Већ смо поменули да се користе у ситуацијама када није доступна електрична мрежа или када је потребно привремено снабдевање електричном енергијом на удаљеним локацијама као што су градилишта, кампови или рурална подручја.

Ове практичне уређаје добро је имати као резервни извор електричне енергије у случају нестанка струје због природних непогода, јаког ветра, хаварија на електроенергетској мрежи и других хитних ситуација.

Важне институције као што су болнице, банке, комуникациони и радио и тв центри обавезно имају ове уређаје, подешене на аутоматско укључивање када дође до прекида снабдевања преко електричне мреже. Они се аутоматски укључују у редован рад и обезбеђују континуирано снабдевање електричном енергијом које је кључно за функционисање тих институција.

Велика брана, Ђетиња

За организацију догађаја на отвореном, као што су концерти, сајамске и спортске манифестације и слично, агрегати за струју се користе за непрекидно обезбеђење електричне енергије за осветљење, озвучење, расхладне витрине са храном и друге потребе.

За кућну употребу су нарочито погодни јер могу бити решење и ван куће, као што је на пример камповање у природи, или за сигурност привременог напајања електричних уређаја током прекида редовног снабдевања преко електричне мреже.

Зашто су популарни преносиви бензински агрегати

Преносиви бензински агрегати за струју су веома популарни јер су прилагодљиви и идеални за широк спектар примена. Најчешће се користе за кућну употребу и послове на терену.

Једноставни су за коришћење и одржавање, њихову преносивост олакшавају точкови и ручке, а обично су економичнији и јефтинији од других врста агрегата.

Приликом набавке агрегата за струју проверите да ли његове перформансе задовољавају захтеве онога где и за шта намеравате да их користите. То се посебно односи на електронски контролисане уређаје као што су музичке линије, телевизори, компјутери, електрични ручни алат, пуњачи.

Корисно је напоменути да је код ових уређаја критичан моменат не нестанак струје, већ њен долазак, нарочито када је прекид краткотрајан. У тренутку доласка струје долази до мало струјног удара на напајању на тим уређајима и тада може доћи до оштећења неког од склопова унутар уређаја.

Приликом куповине агрегата за струју обавезно проверите његову снагу. Имајте у виду да нивои снаге до 10 кw могу задовољити већину потреба у кућној употреби и за једноставније послове. Њихов капацитет резервоара за гориво може бити различит, али до 25 литара је количина којом можете лакше манипулисати, а омогућава непрекидно напајање и до 10 сати. У овим агрегатима резервоар за уље је обично капацитета до један литар.

Ови преносиви агрегати пружају стабилан напон од 230 V и погодни су за различите потребе и послове. Посебно се води рачуна о сигурносним функцијама које кориснике штите од било каквих ризика током употребе.

Остали агрегати

Поред преносивих агрегата који су обично снаге до неколико киловата, средњи агрегати могу имати снагу до неколико десетина киловата. Користе се за напајање већих кућа, мањих фирми, малих продавница или за градилишта.

Користе се и у индустрији и комерцијалним постројењима за осветљење и напајање машина, алата и других електричних уређаја. Могу бити део сталних или привремених инсталација, омогућавајући флексибилност у прилагођавању потребама производње или хитних и ванредних догађаја.

Индустријски агрегати имају снагу која може бити од стотине киловата до неколико мегавата. Користе се за напајање великих индустријских постројења, болница, супермаркета, као и за резервно напајање у хитним ситуацијама.

Посебна врста су мобилни агрегати који се монтирају на камионе или приколице и могу имати снагу од неколико десетина киловата до неколико стотина киловата. Користе се за различите послове на терену, као што је изградња путева, за привремене догађаје или као резервни извори енергије за хитне ситуације.

Принцип рада агрегата за струју

Агрегати су опремљени мотором који покреће цео систем. Овај мотор може бити бензински, дизел, гасни или на батеријско напајање, зависно од типа агрегата.

Мотор покреће генератор који претвара механичку енергију мотора у електричну енергију. Генератор је састављен од статора (фиксни део) и ротора (покретни део). Ротирајући покретни део, обично магнет, пролази кроз стационарни део који садржи проводнике. Овај процес индукује електричну енергију у проводницима статора.

Уграђени регулатор напона одржава стабилан излазни напон електричне енергије чак и ако се брзина мотора или оптерећење на генератору промене. Имају и системе хлађења како би одржали оптималну температуру мотора и генератора током рада.

Овај процес омогућава да се механичка енергија добијена из мотора претвори у електричну енергију која се може користити за различите сврхе.

Препоруке за безбедно коришћење

Коришћење агрегата за струју може носити одређене ризике, па скрећемо пажњу на неке од њих.

Агрегати обично користе фосилна горива попут бензина или дизела, што резултира емисијом штетних гасова као што су угљен-моноксид, азотни оксиди и честице чађи. Ово може представљати здравствени ризик за људе у близини, посебно ако се агрегати користе у затвореним просторијама без одговарајуће вентилације.

Коришћење агрегата са моторима који користе запаљиве течности као гориво може повећати ризик од пожара, посебно ако се неправилно манипулише горивом или ако постоји цурење горива.

Агрегати за струју могу бити веома бучни, што може узроковати непријатности за људе у околини, а ако се ради о дуготрајној изложености буци то може довести до оштећења слуха.

Важно је да правилно одржавате агрегат како је то назначено у упутству. Неправилно одржавање агрегата може довести до кварова или чак неисправности система, што може узроковати прекид снабдевања струјом или чак оштетити електричне уређаје који су повезани.

Правилним избором агрегата у погледу снаге и препорученим руковањем имаћете сигуран уређај за решавање проблема са нестанком струје, а његовим одговорним коришћењем минимизирате потенцијални негативни утицаји на људе, животну средину и имовину.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *