Награда „Добрила“ у част Добриле Васиљевић-Смиљанић

Превод монографије „Добрила” на енглески језик, аутора Зорана Јеремића

У Етнографском музеју у Београду, поводом обележавања Међународног дана жена, одржана је свечаност Ladies First – Награда Добрила, на којој је најављена истоимена награда коју је Делегације Европске уније у Србији установила са жељом да подржи и обезбеди већу видљивост континуираном прегнућу усмереном ка развоју и промени заједнице и родној равноправности.

На свечаности је представљен превод монографије „Добрила” на енглески језик, аутора Зорана Јеремића.

Догађају су присуствовали бројни представници међународних и домаћих институција и организација, културног и јавног живота.

Награда носи име по Добрили Васиљевић-Смиљанић, жени која је не само препознала традиционалну склоност златиборских жена да се баве израдом одевних и употребних предмета од вуне, већ је 1963. године покренула формирање погона домаће радиности у оквиру Земљорадничке задруге.

Ручни радови настали у оквиру ове јединствене организације, у коју је до 1991. године било укључено око 2.500 жена из ужичког краја, убрзо су постали препознатљиви на домаћем и иностраном тржишту. Током тридесет година, ови уникатни предмети од вуне били су излагани у свим републикама бивше СФРЈ, затим у Паризу, Бриселу, Копенхагену, Диселдорфу, Москви, Риму, на сајму моде у Лиону и на сајму занатства у Минхену.

Емануеле Жиофре, амбасадор Европске уније у Србији, истакао је да ће први лауреат ове награде, коју је дизајнирала позната српска вајарка Марина Нићифоровић, бити познат 2025. године.

Панорама Ужица

„Добрила је препознала оснажујући потенцијал традиционално женске вештине и свој радни век је посветила освајању економске и друштвене једнакости жена на селу Златиборског региона. Она је пионирка и права шампионка еманципације! Овом наградом желимо да јој одамо почаст и да наставимо да препознајемо значај њеног наслеђа у савременом животу”, рекао је Жиофре и истакао да је њен рад пример за изградњу заједнице, солидарности, инклузивности и родне равноправности коју заступа Европска унија.

Златибор прес

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *