Ужице, Рашка и Осечина награђени за посвећеност унапређењу квалитета ваздуха

УНИЦЕФ у Србији и Стална конференција градова и општина (СКГО) уз подршку Владе Норвешке, на завршном скупу пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха” који је одржан у Ботаничкој башти у Београду, наградили су град Ужице и општине Рашку и Осечину за највећи напредак у 2023. години у предузимању акција за смањење загађења ваздуха, уз сарадњу и консултације са младима на локалном нивоу.

Награђене општине изабране су на основу конкурса који је расписан за 15 јединица локалне самоуправе које учествују у пројекту.

Град Ужице освојио је прву награду – соларну електрану од 7 КW инсталисане снаге, док су Рашка и Осечина које су освојиле друго и треће место, награђене са укупно 11 пречишћивача ваздуха. Донирана опрема биће инсталирана у објектима или институцијама намењеним раду са децом и/или младима.

Завршна свечаност за пројекат: “Да учимо  пуним плућима” ©UNICEF Serbia/2023/Shubuckl

Загађење ваздуха један је од највећих здравствених и еколошких проблема у свету, а 90% светске популације удише загађен ваздух. Деца и адолесценти су посебно осетљиви на загађење ваздуха јер се њихова тела, органи и имуни систем још увек развијају. Загађење ваздуха штети здрављу током детињства и повећава ризик од болести касније у животу, а деца млађа од пет година су најугроженија, јер уносе више ваздуха у односу на своју телесну масу него одрасли.

„Многи научни докази указују на чињеницу да су неопходне одлучне акције ако желимо да спречимо неповратне последице по животну средину – еколошких проблема у савременој цивилизацији има много, а један од основних је свакако питање загађења ваздуха. Добар квалитет ваздуха је од суштинског значаја за здравље и добробит људи, а нажалост деца су најрањивија група. Надам се да смо после две године вредног рада у оквиру пројекта ,Школе за бољи квалитет ваздуха’ успели да допринесемо процесу решавања овог важног питања које се тиче свих нас”, истакао је Небојша Цвејанов, координатор пројеката амбасаде Краљевине Норвешке у Београду.

Перућачко језеро

У оквиру овог иновативног пројекта, првог такве врсте у Србији, током претходне две године подстакнута је едукација деце и младих на тему квалитета ваздуха, укључивања младих у доношење националних и локалних политика на ову тему, указано је на значај мерења квалитета ваздуха, а 15 локалних самоуправа добило је подршку за јачање капацитета за унапређење политика у области управљања квалитетом ваздуха, са посебним акцентом на укључивање младих у процесе креирања локалних политика.

„Величина овог пројекта је у томе што је јасно показао да су млади људи у Србији свесни проблема загађења и истовремено заинтересовани да дају свој допринос у очување животне средине која их окружује. Стога је важно да локалне самоуправе оснажене искуством, стеченим кроз активности сарадње са младима у оквиру овог пројекта, наставе да им указују поверење, тако што ће им омогућити одрживе начине да износе своја мишљења и истовремено подстичући их да буду део акција и решења за чисту и здраву животну средину. Једино је таква животна средина предуслов у коме сва деца и млади могу уживати своја права и остварити свој пун потенцијал“ закључила је Лидија Кесар, координаторка пројеката за области климатских промена и квалитета ваздуха, УНИЦЕФ у Србији.

Миодраг Глушчевић, програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности из СКГО нагласио је да су јединице локалне самоуправе један од кључних актера када је реч о заштити животне средине, као и унапређењу квалитета ваздуха на локалном нивоу, а да је укључивањем младих добијен нови квалитет у процесу креирања и примене јавних политика на локалу.

„Кроз пројекат ,Школе за бољи квалитет ваздуха’ млади су добили прилику да буду носиоци промена за бољи квалитет ваздуха и да постану кључни партнери локалних самоуправа у решавању овог проблема. Исто тако, јединице локалне самоуправе показале су велико интересовање када је реч о иницијативама младих и њиховом укључивању у развој локалних политика“, изјавио је Глушчевић.

Овај свеобухватни пројекат спроведи УНИЦЕФ у Србији уз финансијску подршку Владе Норвешке, уз подршку Министарства просвете и Министарства туризма и омладине и у партнерству са Институтом за нуклеарне науке „Винча”, Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Иницијативом „Дигитална Србија” (ДСИ), Интернет друштвом Србије, Фондацијом „Петља”, Центром за промоцију науке (ЦПН) и организацијама „Connecting” и „Достигнућа младих у Србији“, а у сарадњи са заједницама локалне самоуправе. Компанија МТ-КОМЕX Д.О.О. донирала је израду пројекта и извођење радова за соларну електрану донирану у оквиру пројекта.

Извор: УНИЦЕФ Србија

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *