• Песникова прича Славка Вукосављевића

  У издању Удружења „Колектив Ужице“ из штампе је изашла књига Милоша Јевтића „Песникова прича – разговори са Славком Вукосављевићем“. Истовремено, ово је 232. књига из Јевтићеве колекције „Одговори“. Књига садржи разговор за емисију Гост Другог програма који је Милош Јевтић, уредник Радио Београда, снимио 27. јуна 1984. године са познатим српским песником Славком Вукосављевићем (Ужице,… (види цео чланак)

  Песникова прича Славка Вукосављевића
 • Нови број часописа „Корак библиотеке“

  Овогодишњи број  стручног часописа Корак библиотеке (број 8) објављен је у штампаном и онлајн издању као и претходни бројеви. Издавач је Народна библиотека Ужице. Из садржаја броја издвајамо био-библиографију Ивана Ршумовића, завичајног аутора, библиотекара и директора Библиотеке, поводом 10 година од његове смрти. У рубрици Библиографије објављен је други део библиографије Љубише Р. Ђенића који… (види цео чланак)

  Нови број часописа „Корак библиотеке“
 • Меморијално вече посвећено Ивану Ршумовићу

  У Народној библиотеци Ужице у четвртак, 28. децембра од 19 часова, биће одржано меморијално вече посвећено књижевнику и библиотекару Ивану Ршумовићу (1972-2013). У програму учествују др Раде Вучићевић, др Татјана Богојевић, др Бранка Арсовић, Душица Мурић, Милена Чантрак и Јанко Радишић. „Иако настао из креативне жеље да се покажу многе обмањујуће чињенице реалности, многе апорије… (види цео чланак)

  Меморијално вече посвећено Ивану Ршумовићу
 • Проглашени спортисти године града Ужица

  Милован Микица Веснић проглашен је за спортисту града Ужица за 2023. годину. Признање му је уручила градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић на свечаности коју традиционално организује Спортски савез Ужице, под покровитељством града. Спортски савез Ужица окупља више од 90 клубова и спортских удружења са око 6.500 регистрованих спортиста, који се такмиче у 30 спортских… (види цео чланак)

  Проглашени спортисти године града Ужица
 • Награде 35. Регионалног ликовног салона

  Селекциона комисија у саставу Божидар Плазинић, Сања Софијанић и Владан Терзић доделила је прву награду 35. Регионалног ликовног салона Урошу Звиздићу, мастер ликовном уметнику вајару из Ужица за просторну инсталацију „Лажни стуб”. Друга награда припала је Миловану Даговићу за радове „Траг ветра” и „Крило-трагови”, а трећу награду добио је Мишо Филиповац за структуру „Wooden Kingdom”.… (види цео чланак)

  Награде 35. Регионалног ликовног салона
 • У Прибоју одржане 51. Лимске вечери поезије

  На почетку 51. Лимских вечери поезије представљена је хрестоматија победника ове традиционалне културне манифестације. Хрестоматију под називом „Златни јубилеј Лимских вечери поезије“ приредио је Светлан Милинковић, директор Дома културе “Пиво Караматијевић”. – Захваљујући Лимским вечерима поезије, Прибој и песници који дођу и учествују, својим песмама и свиме оним што ће касније постићи, сведоче да је… (види цео чланак)

  У Прибоју одржане 51. Лимске вечери поезије
 • Ужичка тврђава на поштанској маркици

  Поштанска маркица публикована поводом 650 година од помена Ужичког града представљена je у галеријском простору Историјског архива Ужице у петак, 22. децембра. Дубровачки историчар Мавро Орбин у свом делу „Краљевство Словенаˮ (1601) помиње Ужице и описује сукоб Николе Алтомановића са кнезом Лазаром Хребељановићем (1371—1389) и босанским баном и касније краљем Твртком Котроманићем (1353—1391), који су… (види цео чланак)

  Ужичка тврђава на поштанској маркици
 • „Носталгијом“ „Шарганском осмицом“

  Воз „Носталгија“ почиње да саобраћа „Шарганском осмицом“ 23. децембра у оквиру зимске сезоне на релацији Мокра Гора – Јатаре – Мокра Гора. Зимска сезона трајаће до краја јануара и током овог периода биће организована два поласка дневно, у 11.45 и 13.30 часова. Цена карте је 800 динара. Пруга стара скоро 100 година некада је повезивала… (види цео чланак)

  „Носталгијом“ „Шарганском осмицом“
 • Нова година на Тари и Бајиној Башти

  Према званичним подацима хотелијера, ресторатера и издавалаца приватног смештаја, попуњеност смештајних капацитета на Тари и Бајиној Башти за време новогодишњих празника прелази 95 процената. Цена приватног смештаја варира у односу на врсту смештајне јединице и локације на којој се налази. Дневни најам апартмана на Тари за празнике износи 100 евра док је за изнајмљивање луксузнијег… (види цео чланак)

  Нова година на Тари и Бајиној Башти
 • Концерт музичког састава ЕYОТ у Ужицу

  Музички састав ЕYОТ одржаће концерт у клубу Градског културног центра у суботу 23. децембра са почетком у 21 час. Концерт у Ужицу организован је у оквиру концертне серије под покровитељством Министарства културе којом обележавају петнаест година присуства на сцени. Музички састав ЕYОТ је актуелни носилац GODUM награде за најбољу српску џез групу 2022. године, по… (види цео чланак)

  Концерт музичког састава ЕYОТ у Ужицу
Панорама Ужица