Горан Којадиновић - Своја књига туђих утисака

Горан Којадиновић

Своја књига туђих утисака

Врста: Роман
Језик: српски
Писмо: латиница
Издавач: Ауторско издање, Ужице, 2020.
Број страна: 168
ISBN: 9788690140824

Парадокс у наслову романа указује на парадокс у животу. А најпре онај о стваралаштву и његовом смислу. Роман почиње изненађујуће необичном идејом да главни јунак наручује обиман тираж своје прве књиге који ће спалити. Покреће се асоцијативни ток мисли читаоца о спаљивању књига кроз историју човечанства и о безумним рушењима и урушавању цивилизацијских тековина сваковрсног стваралаштва.

За разлику од свих већ виђених, ово спаљивање је, иронијски, практично (да угреје) – споља, а у дубини аутодеструктивни лични саркастични бунт против (не)цивилизацијског односа према стваралаштву. Наратору је потребна баш таква енергија за инспирацију писања своје књиге, наравно, буквално базиране на туђим искуствима.

Инспирацију тражи по књигама утисака које чаме у прашини разних институција. Из сваке користи по један насумичан утисак, узима га као наслов своје приче, то јест своје књиге настале из туђих утисака.

Тако пише 12 немогућих прича, писаних стилом игре апсурдима и речима.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545