Књиге

 • Сабирајући бројна сведочанства из домаћих и страних извора, историчар уметности Драгиша Милосављевић у књизи „Милешева – осам векова трајања“ осветљава судбину светилишта и улогу у о(п)станку српског народа, али и подсећа да је много тога остало неразјашњено и тајновито. Jош увек није поуздано утврђенo кад је озидана светиња, како каже епска песма, „виш Пријепоља града… (види цео чланак)

  Милешева – осам векова трајања – Драгиша Милосављевић  
 • Милисав Р. Ђенић (90), професор историје из Чајетине, објавио је 20. књигу о завичају –  „Биографски лексикон Златибора“. Као круну деценијских истраживања и писања о ерском хумору, развоју туризма, а посебно о ратницима и патњи народа с почетка 20. века. Аутор је међу корице књиге сабрао биографије 448 личности у два последња века са подручја… (види цео чланак)

  Биографски лексикон Златибора – Милисав Р. Ђенић
 • Ко је био Влајко Брковић и колико га се Ужичани сећају? Они старији и они који су претходних година радили у Ваљаоници бакра и алуминујума знају га. Неки добро, неки по имену. Они млађи вероватно мало, а многи нису ни чули за њега. О Влајку Брковићу, директору Ваљаонице бакра у Севојну, његовом детињству, школовању, каријери,… (види цео чланак)

  „Влајко Брковић – заборављени неимар“ – Драгиша Милосављевић
 • Нађа Тешић (Ужице, 1939 – Њујорк, 2014), познатија као сестра америчког оскаровца Стива Тешића, остала је за живота, поготово као књижевница, скоро потпуно непозната у српској средини, иако је иза себе имала четири романа, неколико драма и мноштво написаних сценарија. Иако је пред крај живота све чешће долазила у Србију, нарочито након НАТО бомбардовања, чињеница… (види цео чланак)

  Бунтовница у сенци  – Нађа Тешић
 • Студија Драгише Милосављевића, посвећена утврђеним вредностима традиционалне куће брвнаре са простора златиборске висоравни, настала је као плод посвећених теренских истраживања и свеобухватног проучавања расположивих извора – архивске грађе, домаће и стране стручне литературе. У својој потрази за „последњим браничима златиборске баштине“ аутор убицира и описује преостале (мање или више очуване) репрезентативне примерке народног градитељства у… (види цео чланак)

  Последњи чувари златиборске баштине – Драгиша Милосављевић
 • Горан Којадиновић Coix нам се представља својом првом збирком поезије под једноставним, али речитим насловом Перла. Своју збирку је поделио у четири циклуса (циклус љубави, циклус емоција, циклус филозофије и циклус верологије), који су, у његовој визији, како нам је то елегантно објаснио у свом предговору, ногари столице на којој седи док пише. Читајући песме… (види цео чланак)

  Перла – Горан Којадиновић
 • КОШАРКА ЗА НЕЗАБОРАВ (Први сусрет са рукописом књиге о ужичкој кошарци Драгана Пејића) Листајући тек исписане странице нове књиге о развоју ужичке кошарке, истакнутог спортског новинара Драгана Пејића, сетио сам се седамдесетих година прошлог века када сам као ужички средњошколац помно пратио успехе тадашњег Кошаркашког клуба „Севојно“ у квалификацијама за улазак у Другу савезну лигу,… (види цео чланак)

  Од старе до нове Слободе – Драган Пејић
 • Роман “Лена ХАД” је вишеслојно дело неког новог жанра, или књижевног правца (можда и неке будуће епохе), чија је битна карактеристика – која се уочава одмах на почетку и истрајна је до последње странице – да није базиран на пређашњим литерарним искуствима у књижевности, већ нуди нов и аутентичан израз. Тај нови жанр аутор назива… (види цео чланак)

  Лена ХАД – Горан Којадиновић
 • Роман „Афрички Учитељ“ је дневник сећања наратора, ученика, на изузетан и необичан живот једног човека – његовог учитеља – Драгог Монаха. Изузетно топао, личан роман посвећен човеку утемељитељу духовног пута наратора. Танана спрега између узрока и последица свега што јесмо. Прате се четири фазе сазревања човека – четири архетипа по Јунгу. Симболично значење има лајт… (види цео чланак)

  Афрички учитељ – Горан Којадиновић
 • Парадокс у наслову романа указује на парадокс у животу. А најпре онај о стваралаштву и његовом смислу. Роман почиње изненађујуће необичном идејом да главни јунак наручује обиман тираж своје прве књиге који ће спалити. Покреће се асоцијативни ток мисли читаоца о спаљивању књига кроз историју човечанства и о безумним рушењима и урушавању цивилизацијских тековина сваковрсног… (види цео чланак)

  Своја књига туђих утисака – Горан Којадиновић
 • Роман „Пријатељи“ је дневник ретроактивних догађаја и апсурда који се једном десио наратору. Обухвата успомене на незаборавно седмогодишње дружење три пријатеља у јазз кафеу где су доминирале теме о филозофији, психологији, музици, литератури, сликарству, метафизици… Дружење које надилази реалност исказану речју супростављено је мотиву самоће у којој се сабирају разнолики елементи, промишљања наратора, стрпљење, иницијација,… (види цео чланак)

  Пријатељи – Горан Којадиновић
 • Стојан – Стив Тешић (1942–1996), рођени Ужичанин који је од детињства живео у Америци, добитник Оскара 1980. године за сценарио филма „Breaking Away“, аутор је романа „Кару“ који је до сада имао 35 издања на шест светских језика. Роман је објављен постхумно 1998. године у Америци, а „Њујорк тајмс“ га је прогласио најбољом књигом те… (види цео чланак)

  Кару – Стив Тешић