Књиге

 • Ако нова литература почива на архивској литерарној грађи, ако живи у кући легата, онда нека вечно почива на чему год угодном за вечнопочившег, таман било и на старој лексици и негдашњој /f//æ//lš/-граматици, и нека јој буде исто тако почивши-угодно на истој тој, класичној, /mainstream/ плиш-семантици. Све ново нека одмах остари, не би ли линијом без… (види цео чланак)

  Едиција „Артефакти“, 1,2,3,4 – Горан Којадиновић Coix
 • Ово је прича о судском процесу Сеилора и Давида о ауторским правима на својину новог, подземног интелекта Хада. На сцени је сукоб крајности које нису освестиле супротно постојање. Врхунац плагирања је када то урадите човеку који хода кроз више димензија од вас, чији је свет по сваком правцу биполаран, а праваца је много. Шта можете… (види цео чланак)

  Давидов процес – Горан Којадиновић Coix
 • У новој књизи „Старовлашке теме“ Добрило Аранитовић открива знамените личности и догађаје Старог Влаха у последња два века. Враћа у памћење ауторе – чуваре огњишта, тапија, имена, вере, језика, Епске песме о боју на Радоињи 1876. и слободи 1912. Неуморно истражујући по часописима, библиотекама, архивама и заоставштинама, библиограф и преводилац Добрило Аранитовић, из заборава у… (види цео чланак)

  Старовлашке теме – Добрило Аранитовић
 • Сада се код нас готово и не помиње некад знаменити назив Моравице. А звало нам се тако средњовековно подручје пуно цркава и манастира, сред простора од Овчарско-кабларске клисуре на истоку до Дрине на западу. Та баштина дуго је била изложена колективном забораву, особито у другој половини 20. века. Ипак, последњих деценија поправља се однос према… (види цео чланак)

  Цркве и манастири Земље Моравице – Драгиша Милосављевић
 • Удружени издавачи ЈП „Национални парк Тара”, ТО „Тара–Дрина” из Бајине Баште и ТО Златибор објавили су књигу “Златиборе, питај Тару” као подршку развоју туризма. Зашто бисмо сами кад можемо заједно – поручују представници туризма Златибора и Бајине Баште, удружени у издавању књиге „Златиборе, питај Тару”. Названој по у народу радо певаној песми о младалачкој љубави… (види цео чланак)

  Златиборе, питај Тару
 • Младен Јевђовић , Ужичанима је познат највише по својој уметничкој професији. Као свестрана личност, има више интересовања и ван своје струке. Једна од његових пасија је и алпинизам. Обишао је многе планине и попео се на многе планинске врхове. Вероватно је врхунац његове алпинистичке каријере његов приручник за алпинисте који је незаменљив у обуци алпиниста… (види цео чланак)

  Основи алпинистичке технике – Младен Јевђовић
 • Повод за писање књиге „Завичај Сретена Марића” био је догађај који је трајао скоро једну деценију, а који је требало да обележи културну мапу града на један спектакуларан начин, како је замишљено на почетку. Међутим, стицајем разних околности, ствар се пролонгирала па је тек после осам година завршена. Легат Сретена Марића од 12.000 књига, на… (види цео чланак)

  Завичај Сретена Марића – Илија Мисаиловић
 • Сабирајући бројна сведочанства из домаћих и страних извора, историчар уметности Драгиша Милосављевић у књизи „Милешева – осам векова трајања“ осветљава судбину светилишта и улогу у о(п)станку српског народа, али и подсећа да је много тога остало неразјашњено и тајновито. Jош увек није поуздано утврђенo кад је озидана светиња, како каже епска песма, „виш Пријепоља града… (види цео чланак)

  Милешева – осам векова трајања – Драгиша Милосављевић  
 • Милисав Р. Ђенић (90), професор историје из Чајетине, објавио је 20. књигу о завичају –  „Биографски лексикон Златибора“. Као круну деценијских истраживања и писања о ерском хумору, развоју туризма, а посебно о ратницима и патњи народа с почетка 20. века. Аутор је међу корице књиге сабрао биографије 448 личности у два последња века са подручја… (види цео чланак)

  Биографски лексикон Златибора – Милисав Р. Ђенић
 • Ко је био Влајко Брковић и колико га се Ужичани сећају? Они старији и они који су претходних година радили у Ваљаоници бакра и алуминујума знају га. Неки добро, неки по имену. Они млађи вероватно мало, а многи нису ни чули за њега. О Влајку Брковићу, директору Ваљаонице бакра у Севојну, његовом детињству, школовању, каријери,… (види цео чланак)

  „Влајко Брковић – заборављени неимар“ – Драгиша Милосављевић
 • Нађа Тешић (Ужице, 1939 – Њујорк, 2014), познатија као сестра америчког оскаровца Стива Тешића, остала је за живота, поготово као књижевница, скоро потпуно непозната у српској средини, иако је иза себе имала четири романа, неколико драма и мноштво написаних сценарија. Иако је пред крај живота све чешће долазила у Србију, нарочито након НАТО бомбардовања, чињеница… (види цео чланак)

  Бунтовница у сенци  – Нађа Тешић
 • Студија Драгише Милосављевића, посвећена утврђеним вредностима традиционалне куће брвнаре са простора златиборске висоравни, настала је као плод посвећених теренских истраживања и свеобухватног проучавања расположивих извора – архивске грађе, домаће и стране стручне литературе. У својој потрази за „последњим браничима златиборске баштине“ аутор убицира и описује преостале (мање или више очуване) репрезентативне примерке народног градитељства у… (види цео чланак)

  Последњи чувари златиборске баштине – Драгиша Милосављевић

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545