Мокра Гора

Из више разлога Мокра Гора је заслужено проглашена за једно од најбољих туристичких села света 2021. године од најпрестижније светске институције у области туризма – Светске туристичке организације Уједињених нација  (UNWTO).

Генерална скупштина ове организације изабрала је Мокру Гору између 170 кандидата из 75 држава.

А разлози су јединственост овог места препознатљивог у целом свету по Шарганској осмици, Дрвенграду редитеља Емира Кустурице и његовог филмског фестивала Кустендорф. Разлози су заправо све оно што је учињено последњих деценија на ревитализацији Мокре Горе, пре свега у уређењу насеља и богатству туристичке понуде. Зато сада бележи око 300.000 посетилаца годишње, од којих се више десетина хиљада провоза обновљеном пругом уског колосека од Мокре Горе до станице Витаси на једној страни или до Вишеграда на другој.

У Мокрој Гори, где су на више локалитета нађени археолошки остаци још из римског доба, данас живи 549 становника, према попису из 2011. Али је у њој увек живо захваљујући бројним посетиоцима са разних страна света. Име Мокре Горе легенда везује за Мустај-бега из Прибоја и војску која је ту преноћила и ложила мокру гору (дрва), па одатле остаде и име.

Шарганска осмица

Шарганска осмица / Herbert Ortner

Пруга уског колосека повезивала је Београд са Сарајевом од 1925. do 1974. године, када је укинута. Изградња пруге од Ужица до Вардишта трајала је од 1921. до 1925. године и свечано је пуштена у рад 25. јануара 1925. године. Воз је пругом саобраћао „тачно 49 година и 25 дана“ од Ужица, преко Шарганског превоја и Мокре Горе, према Вишеграду и Сарајеву и даље.

Перућачко језеро

Само је група ентузијаста веровала у могућност обнове пруге у делу Шарганске осмице, пројектантског и градитељског умећа у облику броја осам, којим је савладан успон преко Шаргана висинске разлике 300 метара. Њиховом упорношћу и прихватањем идеје у Железницама Србије у томе се и успело. Обнова је завршена 2003. године, а први воз, „са музејском парном локомотивом ознаке ЈЖ 83-173“, почео је да превози туристе 1. септембра 2003. године.

Од бројних легенди о креманским пророцима Тарабићима за ову пругу везана је она како ће „проћи подоста година па ће се људи опет сјетити гвозденог пута, те испотекаре обновити овај пут. Само њим до Вишеграда неће путовати путници ради потребе и посла, већ људи од забаве и сербез одмора и уживанције”. Тако и би.

Од Мокре Горе до станице Шарган Витаси пруга је дуга 15.440 метара и пролази кроз 22 тунела и преко пет мостова. Рестауриране вагоне са дрвеним клупама вуку дизел локомотива редовно и парна локомотива према потреби. А 2011. године завршена је обнова пруге до Вишеграда па се и тамо може, до „на Дрини ћуприје“ и Андрићграда.

Дрвенград

Дрвенград, Мокра Гора
Дрвенград Емира Кустурице bookaweb.com

Када је прослављени режисер Емир Кустурица подигао свој дом и читав град од дрвета на Мећавнику у Мокрој Гори, био је то још један разлог да се надалеко чује за Мокру Гору и још једна дестинација у коју долазе људи из целог света.

Као и у сваком граду и у Дрвенграду све има своје име. Црква је „Светог Саве“, библиотека „Меша Селимовић“, биоскоп “Стенли Кјубрик”… И галерија и ресторани и друге грађевине имају своје називе, а улице носе имена познатих личности – Николе Тесле, Иве Андрића, Чегеваре, Марадоне, Новака Ђоковића…

Љубитељи филма окупљају се традиционално у јануару на Кустендорфу, филмском фестивалу који има такмичарски део, ретроспективу великана филма, музички део, а сваки фестивал обележи долазак једне светске филмске звезде, као што су Никита Михалков, Андреј Кончаловски, Моника Белучи, Џони Деп и други…

Беле воде

Руска црква, Мокра Гора
Руска црква, Мокра Гора

Од више лековитих минералних извора у Мокрој Гори најпознатији и најуређенији је извор Бела Вода. Препоручује се за лечење више обољења, а лековитост потиче од никлом богате железне руде у земљи. Ту је и црква посвећена Светом Јовану Крститељу.

У близини је Музеј добара техничке културе, на отвореном простору, у коме су изложена стара железничка возила и грађевинске машине.

Ако Мокру Гору посећујете зими, на скијалишту Ивер имате уређене стазе и жичару.

Разлог да посетите Мокру Гору су и њени Завичајни дани који негују традиционалне обичаје и вредности, када у њу долазе бројни Мокрогорци који су отишли али ниси заборавили свој родни крај.

Ако се има у виду да се Мокра Гора налази између Таре и Златибора и дели њихову раскош, лепоту и здравље, а да су у близини и друге привлачне дестинације – онда је и то разлог што је Мокра Гора данас на високом месту у туристичкој понуди не само ужичког краја већ и целе Србије и шире.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *