Решење за чист ваздух у вашем дому – пречишћивач ваздуха

Решење за чист ваздух у затвореном простору где боравите је набавка пречишћивача ваздуха. Технолошки напредак помаже и олакшава живот и рад човека, али је цена која се плаћа због штетних последица прљавих технологија све већа. Превише је загађења животне средине, а једна од последица је негативан утицај на квалитет ваздуха.

Квалитет ваздуха – велики проблем данашњице / Фото: Unsplash

Прљаве технологије, посебно оне које користе фосилна горива, значајно утичу на квалитет ваздуха и доприносе загађењу. Термоелектране, индустријска постројења и возила која користе бензин и дизел, ослобађају штетне гасове (сумпор-диоксид, азот-диоксид), честице прашине и друге штетне супстанце. Све то има озбиљне последице по здравље људи и животну средину.

Како се манифестују штетни утицаји

Рад индустријских постројења и саобраћајне гужве утичу на повећање нивоа озона у нижим слојевима атмосфере што може изазвати респираторне проблеме, иритацију очију и друге здравствене проблеме.

Климатске промене узроковане глобалним загревањем могу утицати на квалитет ваздуха тако што изазивају екстремне временске услове и промене у ширењу алергена и респираторних обољења.

Присуство тешких метала, хемикалија и других штетних супстанци у ваздуху последица су индустријских загађења.

Стари град Ужице

Неадекватне технолошке методе сагоревања отпада могу такође ослобађати опасне гасове и честице у околину.

Да би се сузбио штетан утицај загађивача и побољшао квалитет ваздуха интензивно се ради на смањењу негативног утицаја прљавих технологија и заштити животне средине. Али у многим градовима и насељима успех није ни приближан ономе што би се звало здрава животна средина.

Шта су PM честице?

У извештајима о квалитету ваздуха у појединим градовима у Србији, редовне су информације о присуству PM (Particulate Matter) честица PM10 и PM 2.5. То су штетне честице у ваздуху класификоване према њиховој велични.

PM10 су честице пречника мањег од 10 микрометара (прашина, полен, длаке, пепео и друге честице) које су видљиве голим оком.

PM 2.5 су честице које имају пречник мањи од 2.5 микрометра. Настају од индустријских загађивача, дима из возила, сагоревањем дрвета, мале су и могу продрети дубоко у респираторни систем изазивајући лакша и тежа обољења.

PM честице могу изазвати или погоршати респираторне болести, као што су астма и хронична опструктивна болест плућа, а штетно делују и на срце и крвне судове.

Шта може бити решење? Ако већ не можемо да се заштитимо док смо напољу, онда можемо решити проблем у кући.

Решење су пречишћивачи ваздуха

Пречишћивач ваздуха су уређаји који се користи за побољшање квалитета ваздуха у затвореним просторима. Они филтрирају честице из ваздуха и тако смањују концентрацију загађивача, алергена, прашине, полена и других ситних честица присутних у ваздуху.

Смањују концентрацију алергена, као што су гриње, буђ и длаке кућних љубимаца, што помаже особама које су алергичне на ове супстанце.

Пречишћивачи ваздуха уклањају дим и непријатне мирисе из ваздуха. Користећи различите филтере задржавају штетне супстанце и одржавају чист ваздух унутар просторија.

Које врсте пречишћивача ваздуха постоје

Зависно од технологије пречишћавања ваздуха, односно коришћења различитих филтера, постоји неколико основних врста пречишћивача ваздуха.

HEPA (High Efficiency Particulate Air) филтери уклањају честице прашине, полена, буђи, алергена и других ситних честица из ваздуха. Имају висок учинак и широко се користе за побољшање квалитета ваздуха.

Активни угаљ (Activated Carbon) филтери су ефикасни у апсорпцији гасова, мириса, дима и хемијских супстанци. Ефикасност се заснива на великој површини активног угља која апсорбује азне врсте нечистоћа.

Јонизатори емитују негативно наелектрисане јоне у ваздух, који се везују за позитивно наелектрисане честице као што су прашина и алергени и тако смањују њихову концентрацију у ваздуху.

Електростатички филтери користе електрично поље како би привукли и задржали честице из ваздуха. Могу бити самостални уређаји или део централног система за вентилацију.

Уређаји са UV светлом користе ултраљубичасте зраке за уништавање бактерија, вируса и гљивица. Посебно су ефикасни у дезинфекцији ваздуха.

Новији пречишћивачи ваздуха обично комбинују различите технологије, у разним варијантама коришћења различитих филтера. Зато при куповини пречишћивача ваздуха обатите пажњу на специфичне околности и загађиваче у вашем окружењу како бисте изабрали врсту пречишћивача са одговарајућим филтерима.

Предности додатних функција

При избору пречишћивача ваздуха водите рачуна да узмете уређај одговарајућег капацитета који се исказује површином коју пречишћивач може покрити. На то утиче снага уређаја, проток ваздуха, тип филтера и врста технологије коју уређај користи.

Дилему вам олакшавају произвођачи који у спецификацијама појединих модела обично наводе препоручене квадрате које пречишћивач може ефикасно покрити.

Од значаја за избор пречишћивача ваздуха су и додатне функције које уређај поседује.

Поједини модели имају сензоре који аутоматски прилагођавају брзину рада уређаја у зависности од нивоа загађења ваздуха.

Постоје и модели са сензорима квалитета ваздуха који могу мерити нивое честица, гасова и других загађивача и приказати их на екрану уређаја или на повезаној апликацији, тако да можете пратити квалитет ваздуха у реалном времену. Уређаји често имају индикаторе који показују да је време за замену филтера.

На пречишћивачу ваздуха могу бити уграђени тајмери на којима можете поставити времена када ће уређај аутоматски почети или престати са радом. Даљински управљачи омогућавају подешавање рада са удаљености, а новији модели који се могу повезати са паметним уређајима преко Wi-Fi или Bluetooth везе омогућавају даљинско праћење и управљање путем мобилних апликација.

Који год модел да изаберете испуниће основну функцију пречишћавања ваздуха у просторији где је постављен. Додатне функције доприносе већој удобности и ефикасности, али најважније је да овим уређајима можете успешно решити велики проблем данашњице, а то је обезбедити себи чист и здрав ваздух у просторији где боравите.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *