SKOKOVI U VODU
SA STAROG ŽELEZNIČKOG
MOSTA NA UŽIČKOJ PLAŽI

POKROVITELJ:
SKUPŠTINA OPŠTINE UŽICE

ORGANIZATOR:
USTANOVA "VELIKI PARK" UŽICE

U Užicu se od 1993. godine, u avgustu organizuje nezvanično savezno takmičenje u skokovima u vodu sa starog železničkog mosta na Plaži. Pokrovitelj ovog takmičenja je Skupšina opštine, a organizator Ustanova "Veliki park" Užice.

Skokovi u vodu u Užicu sve su poznatiji i popularniji. Da podsetimo da je posle Drugog svetskog rata u gradu na Đetinji plivanje bilo veoma popularno. Postojali su plivački i vaterpolo klub.

Prve četiri godine takmičenje je održavano na Preobraženje, 19. avgusta, a od 1997. novi stalni datum je 2. avgust - Ilindan. Razlog za ovo pomeranje je toplija voda u sredini leta.

Posle tradicionalnog takmičenja u skokovima u vodu sa Starog mosta u Mostaru koje je prekinuto zbog rata u Bosni i Hercegovini (most je i srušen u toku hrvatskih i muslimanskih oružanih sukoba), u novoj Jugoslaviji takmičenja su počela da se održavaju u Užicu, sa starog železničkog mosta preko reke Djetinje, kojim je nekada išla pruga uskog koloseka prema Sarajevu.

Visina mosta od površine vode je 12 metara. Dubina reke je oko 4 metra. Vetra uglavnom nema tako da je ovo mesto pogodno za održavanje ovakvog takmičenja. Uslovi dozvoljavaju samo takozvane letačke skokove (u kojima skakač ne roni duboko), jer je dubina vode nedovoljna za druge vrste skokova.

Takmičenje traje dva dana. Prvog dana, na predtakmičenju, skakači se bore za plasman medju prvih 12. Drugog, finalnog dana, skače se u tri serije. Posle prve serije žiri odredjuje šest najboljih, posle druge serije - trojicu, a onda se oni, u trećem skoku, nadmeću za naziv pobednika, odnosno za plasman od prvog do trećeg mesta.

Prva tri skakača dobijaju vredne novčane nagrade koje dodeljuje Skupština opštine Užice.

* * *

Organizator ovog takmičenja priredjuje i prateći kulturno-zabavni program u kome nastupaju popularni sportisti - osvajači medalja na evropskim i svetskim prvenstvima.

Interesovanje publike veoma je veliko. Okupi se i do 5.000 gledalaca koji bodre hrabre momke da izvedu što lepši skok.

I interesovanje takmičara je sve veće. Prijavi se preko 20 skakača iz cele Jugoslavije koji nastupaju prvog dana, u predtakmičenju za ulazak u finale.

Prijave se dostavljaju organizatoru, na adresu: Ustanova "Veliki park", 31000 Užice.


Tekst: Radenko Mutavdzic
WEB dizajn: Predrag Supurovic