Технолошка унапређења видео надзора

Видео надзор за праћење и контролу у урбаним срединама
/ Фото Unsplash

Упоредо са ширењем примене видео надзора ради се и на технолошким унапређењима свих функција и делова система.

На ширину примене и развој видео надзора утиче његово коришћење за све бројније намене, а заштита и сигурност имовине и лица су најважније. Користи се за надзор и заштиту објеката (приватних и јавних), јавних простора, разних догађаја, посебно оних са повећаним безбедносним ризицима. Примену налазе и за надзор производних процеса, радног окружења, саобраћаја, у возилима јавног превоза.

Глобално повећање ризика и претњи утиче и на распрострањеност и на разноликост употребе видео надзора. Има бројне предности, али се мора водити рачуна о законским ограничењима за коришћење које може угрозити права и приватност лица. 

Чему све служи видео надзор?

Видео надзор је систем и технологија која снима или емитује видео сигнал са циљем праћења и надзирања стања, ситуација и активности на месту надзора. Са напретком технологије омогућено је и даљинско праћење и управљање видео надзором преко мобилних телефона. То је корак даље у брзом технолошком напретку, који одговара порасту укупне динамике модерног начина живота.

Претпоставка да негде постоји видео надзор који снима дату локацију утиче на смањење непожељних понашања људи, преступништва и криминала и доприноси осећају укупне сигурности заједнице.

Панорама Ужица

Камере и њихова функционалност

Камере за видео надзор користе различите технологије, као што су аналогни, дигитални и IP (Internet Protocol) формат. Постоји више врста камера које се могу користити за видео надзор:

  • Аналогне CCTV камере су традиционалне камере које користе аналогни сигнал за пренос.
  • PTZ камере (Pan-Tilt-Zoom) се наменски користе за праћење покретних предмета, а омогућавају даљинско управљање позицијом и зумирањем камере.
  • IP камере користе дигитални сигнал, повезане су на IP мрежу и имају могућност даљинског управљања, аналитике и снимања на cloud серверима.
  • Термалне камере користе инфрацрвену технологију за детекцију топлоте и зато су погодне за надзор у условима смањене видљивости током ноћи или по магли. 
  • WiFi камере са SD картицом омогућавају бежични пренос података преко WiFi мреже и имају уграђени слот за микро SD картицу за чување снимака.

Камере обезбеђују висококвалитетан материјал са могућношћу препознавања лица, анализе понашања, детекције покрета и другим функционалностима за што ефикаснији видео надзор.

Новији системи отворени су за надоградњу према додатним захтевима и праћењу технолошких унапређења. Тако постају део интегрисаних система безбедности који укључују аларме, контролу приступа, сензоре, све у циљу боље заштите и управљања безбедношћу.

Нови развојни правци технолошких иновација заснивају се на примени вештачке интелигенције.

Како функционише даљински мобилни видео надзор

Могућност коришћење мобилних телефона за даљински надзор даје нову димензију системима видео надзора. Повезивањем на интернет омогућава се удаљени приступ и управљање, тако да је могуће пратити видео на рачунару или мобилном телефону са било које тачке на планети где постоји интернет веза.

Потребно је имати инсталирану одговарајућу апликацију, коју већина произвођача камера нуди бесплатно за преузимање преко интернета. Оне омогућавају приступ, преглед и управљање камерама са паметног телефона или таблета. То подразумева да су и камере повезане на интернет.

Даљински приступ даје осећај сигурности док сте одсутни од куће или места запослења, да имате увид у то шта се тамо догађа.

И када корисници не врше надзор у реалном времену, сазнање учесника да таква могућност постоји утиче на поступање у складу са прописаним и очекиваним. То одржава радну дисциплину, одговорно понашање и повећава радни учинак запослених. 

То може послужити и онима које видео надзор контролише, запосленима и посетиоцима, да у нежељеном случају где су претрпели последице не својом кривицом, видео материјал користе као доказ њима у прилог. Уз такав доказ могу да наплате осигурање у случају несреће, крађе или других непредвиђених догађаја.

Инсталација апликације на мобилни телефон

Поступак инсталације апликације је интуитиван, као и код других инсталација. Следи прављење налога за приступ које тражи унос одређених података, као што је мејл адреса и лозинка. Додавање камере у апликацију обично иде скенирањем QR кода или уносом ID и лозинке камере.

Приступањем камери можете урадити одговарајућа подешавања, резолуцију, зумирање, детекцију покрета и друга која су понуђена.

Камери можете приступати сами или омогућити приступ и другим корисницима ако вам то одговара. Све у циљу заштите или контроле онога што надзирете, са било које локације где се тренутно налазите.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају