Уметност

 • Тридесет година Биенала „Сува игла“ у Ужицу

  Пише Младен Јевђовић Тридесет година Биенала. Леп повод за мало, носталгично подсећање. Нова Галерија, мали град, велике амбиције, потреба за афирмацијом галерије (и града)… Шта направити? На самом почетку, са великим поштовањем се сећам професора Богдана Kршића који је први дао предлог да то буде биенална изложба графике у техници суве игле. У то време… (види цео чланак)

  Тридесет година Биенала „Сува игла“ у Ужицу
 • Радомир Верговић

  Рођен је 1939. године у Ужицу. Дипломирао је 1966. године на Академији за примењене уметности у Београду, на одсеку за сликарство, у класи професора Винка Грдана и Рајка Николића. Могао је тада изабрати да живи и негде другде, али се вратио у родни град. У исту кућу где се родио, у исто двориште где је… (види цео чланак)

  Радомир Верговић
 • „Мајка Србија“ у Сечој Реци

  Ликовна композиција „Мајка Србија“ симболизује страдање Србије и српског народа. Академски сликар Михаило Миловановић насликао је ову јединствену композицију 1924. године у лику светитељке-мајке која стоји раширених руку и са неугаслом надом ишчекује своје синове да се врате из слободарских војевања од 1912. до 1918. године. Иако их неће дочекати, она стоји несаломиво, као стуб… (види цео чланак)

  „Мајка Србија“ у Сечој Реци
 • Графички бијенале “Сува игла” (Art Biennial Dry Point) Ужице

  Ову јединствену манифестацију Градска галерија организује од 1993. године. На досадашњих 16 изложби своје радове представило је око 600 аутора из више од 50 земаља. Бијенале “Сува игла” настао је по идеји истакнутог ствараоца у области графике Богдана Кршића, а успешни организатор првих изложби био је директор ужичке Градске галерије академски сликар-графичар Младен Јевђовић. Према… (види цео чланак)

  Графички бијенале “Сува игла” (Art Biennial Dry Point) Ужице
 • Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“

  Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ представља уметнички израз старог грнчарског заната чија традиција у селу Злакуси код Ужица сеже уназад више од 300 година, а технолошки процес израде керамике, од посебне мешавине глине и ситно млевеног камена калцита, сличан је ономе у праисторији. Овај стари занат за израду посуђа у домаћинству (лонци, сачеви, ђувечаре) до… (види цео чланак)

  Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“
 • Младен Јевђовић

  Рођен 1950. године у Ужицу. Академију за примењене уметности, одсек за графику завршио 1974. године у Београду. Члан УЛУПУДУС-а од 1977. године. Бави се примењеним уметностима, графичким дизајном, сликарством и графиком. Излагао на великом броју изложби у земљи и иностранству. Био је технички директор штампарије „Вести“ (1985.) а Ужичанима је најпознатији као оснивач и дугогодишњи… (види цео чланак)

  Младен Јевђовић
 • Владимир Сивцевич Волођа

  Рођен је 1972. године у Липецку, Русија. Радио је као графички дизајнер на Новом Зеланду и Србији. Од 1995. године се професионално бави графичким дизајном, илустрацијом, карикатуром, графиком. Излагао на групним изложбама, фестивалима и објављивао у часописима у Аргентини, Белгији, Бразилу, Бугарској, Данској, Чешкој, Финској, Француској, Немачкој, Холандији, Италији, Ирану, Израелу, Кореји, Новом Зеланду, Пољској,… (види цео чланак)

  Владимир Сивцевич Волођа
 • Жанка Матић

  Рођена 1952. у Ужицу. Дипломирала на Филозофском факултету, група историја уметности у Београд, 1982. године. Културолошки факултет, смер конзервације и рестаурације сликарства дипломирала у Цетињу 1988. године. У Фиренци, 1987. године, похађа специјалистички курс за конзервацију и рестаурацију штафелајног сликарства при Институту за уметност и рестаурацију. 1988. ради на рестаурацији фреско сликарства у манастиру Градиште… (види цео чланак)

  Жанка Матић