Монографија

 • Златиборска енциклопедија мртвих

  Пише Никола Јанковић (Новости) Јединствена студија у српској и балканској етнолошко–антрополошкој литератури, „Вечне куће златиборске“, капитано дело познатог етнолога Босе Росић, обимна је историја о свим људима и душама почившим у златиборском крају (данашња територија општине Чајетина), а на знање и понос живима и онима који ће се тек родити. Ова „златиборска енциклопедија мртвих“ обухвата… (види цео чланак)

  Златиборска енциклопедија мртвих
 • Цркве и манастири Земље Моравице – Драгиша Милосављевић

  Сада се код нас готово и не помиње некад знаменити назив Моравице. А звало нам се тако средњовековно подручје пуно цркава и манастира, сред простора од Овчарско-кабларске клисуре на истоку до Дрине на западу. Та баштина дуго је била изложена колективном забораву, особито у другој половини 20. века. Ипак, последњих деценија поправља се однос према… (види цео чланак)

  Цркве и манастири Земље Моравице – Драгиша Милосављевић
 • Златиборе, питај Тару

  Удружени издавачи ЈП „Национални парк Тара”, ТО „Тара–Дрина” из Бајине Баште и ТО Златибор објавили су књигу “Златиборе, питај Тару” као подршку развоју туризма. Зашто бисмо сами кад можемо заједно – поручују представници туризма Златибора и Бајине Баште, удружени у издавању књиге „Златиборе, питај Тару”. Названој по у народу радо певаној песми о младалачкој љубави… (види цео чланак)

  Златиборе, питај Тару
 • Милешева – осам векова трајања – Драгиша Милосављевић  

  Сабирајући бројна сведочанства из домаћих и страних извора, историчар уметности Драгиша Милосављевић у књизи „Милешева – осам векова трајања“ осветљава судбину светилишта и улогу у о(п)станку српског народа, али и подсећа да је много тога остало неразјашњено и тајновито. Jош увек није поуздано утврђенo кад је озидана светиња, како каже епска песма, „виш Пријепоља града… (види цео чланак)

  Милешева – осам векова трајања – Драгиша Милосављевић  
 • Последњи чувари златиборске баштине – Драгиша Милосављевић

  Студија Драгише Милосављевића, посвећена утврђеним вредностима традиционалне куће брвнаре са простора златиборске висоравни, настала је као плод посвећених теренских истраживања и свеобухватног проучавања расположивих извора – архивске грађе, домаће и стране стручне литературе. У својој потрази за „последњим браничима златиборске баштине“ аутор убицира и описује преостале (мање или више очуване) репрезентативне примерке народног градитељства у… (види цео чланак)

  Последњи чувари златиборске баштине – Драгиша Милосављевић
 • Српске теме – Обрад Б. Јовановић

  Обрад Б. Јовановић, академски сликар, ванредни професор на Учитељском факултету у Ужицу за предмет Методика ликовног васпитања, јавља се са монографијом у којој су скупљени изабрани радови о његовом сликарству, две три краће ауторове опаске о феноменима његовог сликарства, литература, биографија са библиографијом, репродукције слика и цртежа. Рукопис књиге Српске теме има 96 страна са… (види цео чланак)

  Српске теме – Обрад Б. Јовановић

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545