Predhodna Sledeca
DOBROSELICA
Crkva Svetog proroka Ilije
Crkva u Dobroselici

U selu Dobroselica, na ulasku u seosko groblje, nadsvodjena krosnjama starih borova, nalazi se prelepa crkva brvnara sa impozantnim zvonikom na stubovima.

Zlatiborsko podrucje je poznato po kvalitetnoj borovoj gradji i zahvaljujuci tome sacuvana su nam mnoga veoma znacajna zdanja u drvetu, medju kojima crkve brvnare zauzimaju istaknuto mesto. Jedna od takvih je i bogomolja u Dobroselici. Sagradjena je 1821. godine, na sta kazuje i zapis urezan u brvnu na severnoj strani, a glasi: zidati se 1821. godine. Crkva spada medju najmanje gradjevine ove vrste na Zlatiboru. Dugacka je 8 a siroka 5 metara, visina krova je oko 5 metara. Hram je pravougaonog oblika, sa vesto izvedenom polukružnom apsidom od brvana, na istocnoj strani. Postavljena je na kamenom temelju, a unutrasnjost crkve nije zasvedena, tavanica je ravna. Ceo hram gradjen je preosecajno i sa izrazitim smislom za lepotu detalja.

U crkvi je ikonostas od obojenih dasaka, sa dosta vrednih ikona. Prestone ikone Presvete Bogorodice i Isusa Hrista su sa baroknim krunama na glavi, slikane na dasci, iznad njih naslikan je u oblacima Gospod Spasitelj. Po svoj prilici ovo je radio Aleksije Lazovic krajem XVIII ili pocetkom XIX veka. Carske dveri su delo slikara Janka Mihailovica Molera iz sela Dragaceva.


Obavestenja: jerej Miroslav Nedjic, usluzni tel: 031-841-100