Predhodna Sledeca
VEZANJE - ZAOVINE
Crkva Svete Trojice - Duhovski ponedeljak
Crkva u Zaovinama

Selo Zaovine, zaselak Vezanje, pripada mokrogorskoj parohiji. Tako je od davnina. To je dobrim delom i odlucilo sto je prva mokrogorska crkva zidana u Krsanju, na sredokraci izmedju sela Mokre Gore i Zaovina. Kada su je turci "poplenili i zapalili" 1834. godine, u njenoj opravci ucestvovao je serdar Jovan Micic. Interesantno je da je ona u prepisci Micica i Popeciteljstva pravosudja Knezevine Srbije nazivana zaovljanska. Iz tog pisma saznajemo da je knjaz Milos za obnavljanje "zaovljanske crkve dao 50 talira a Micic 25 talira". Glavni majstori su bili Radovan Mirkovic iz Stapara i Vasa Lukic iz Uzica.

U zaseoku Vezanje bila je kapela. Ona je 1876. godine podelila sudbinu sa skolom u Kotromanu i crkvom u Krsanju, stradala je od Turaka. Na tom mestu do 1903. bice samo krst pored koga ce biti obavljani neki verski obredi. Te godine ce biti sagradjena kapela, bez oltarskih dveri i drugih potrebnih crkvenih utvari.

Kapela je obnovljena 1965. godine i bila je u sluzbi vernicima sve go gradnje Lazica brane na Belom Rzavu, odnosno podizanja reverzibilne hidroelektrane "Bajina Basta II". Izgradnjom akumulacionog jezera kod Zaovina na Tari kapela je morala menjati mesto.

Kao zamena za potopljenu crkvu u Vezanji, 1982. godine podignuta je crkva od brvana, po uzoru na crkve iz Prvog i Drugog srpskog ustanka. Osobenost nove crkve je zvonik sa zapadne strane, koji ima ulogu priprate.


Obavestenja: jerej Miloje Ilic, Tel: 031-800-490