Predhodna Sledeca
SLJIVOVICA
Crkva Rodjenja Presvete Bogorodice
Crkva u Sljivovici

Crkva u Sljivovici podignuta je u zapadnom delu sela, na kosi Sjedaljka, na imanju pocivseg Vasilija Zorzica. Hram je izgradjen 1937/38. godine pregalastvom samih mestana, skoro u isto vreme kada su Kremanci zidali svoju crkvu na Bubalistu. Izgradjen je od kamena i opeke, a posvecen je rodjenju Presvete Bogorodice.

Znatnu potporu u gradnji ovih hramova pruzili su tadasnji vladika Nikolaj Velimirovic i potonji mitropolit Josif Cvijovic. Po njihovoj preporuci odabrani su planovi za obe seoske crkve, koje su skromne po velicini, ali veoma atraktivne za ove ruralne prostore. Crkva u Sljivovici je kopija manastira Preobrazenje iz Ovcarsko-kablarske klisure. To je jednobrodna gradjevina koja na istoku zavrsava sirokom polukruznom apsidom, a na zapadu pripratom u obliku pravougaonog trema sa stubovima. Severna i juzna strana oivicene su tremovima s masivnim stubovima, po pet na svakoj strani, polukruzno zasvedenim, sto podseca na starovizantijski uticaj u arhitekturi. Na krovu crkve se iz kvadratne osnove uzdize osmougaona kupola, s pravilno rasporedjenim prozorima.

Pocetak rata omeo je zavrsetak crkve pa ce se na kraj radova oko crkve jos dugo cekati. Osvestenje je obavljeno tek 17. septembra 1956. godine.

Ikonostas je uradjen od drveta, ukrasen ikonama koje je radio slikar Jaroslav Kratina. Svaka ikona ima svog priloznika s ubelezenom 1955. godinom. Spolja, iznad ulaznih vrata, na zidu se nalazi kompozicija Rodjenje Presvete Bogorodice.


Obavestenja: jerej Dragoslav Jarakovic 830-134