DataVoyage UZICE NA PRVI POGLED OPSTINA UZICE NARODNO POZORISTE MESTO ZA VAS LOGOTIP UZICE na Internetu

UMETNOST I KULTURA

FOTO   To, što je ovaj grad otvorio pozorište, značilo je da neko u njemu želi da se on otvori svetu i svetskoj kulturi... I možda je znao da put, kojim nešto iz sveta može ovde da dodje, i kojim odavde može da se ode u svet, vodi preko te drvene raskrsnice.

Preko te raskrsnice u Užice su stigli Skapeni i Pometi, Tartifi i Žutilovi, stigle su Mirandole i Petrunjele, gospodje Vorn i gospodje Živke ministarke, stigli su Šajloci i Kir Janje, Buličovi i Glembajevi, Bopčinski i Dopčinski, ujka Vanja i Stanoji Glavaši, Dezdemone i Koštane, revizori i malogradjani, uobraženi bolesnici i rodoljupci, laže i paralaže, učene žene i pokondirene tikve, ožalošćene porodice i hvalisavi vojnici, mletački trgovci i seviljski berberi... Preko te drvene raskrsnice u Užice je počeo da stiže čudesni glumački narod...

LJUBOMIR SIMOVIĆ

Umetničku i ukupnu kulturnu stvarnost Užica odslikavaju sadašnjim trenutkom i baštinom minulog vremena značajne ustanove i institucije. Sve su centri kreativnog i stvaralačkog čina. One su, reklo bi se, zaslužile i mesto stajanja u centralnim arondismanima grada, i uvek u centru pažnje.

Biblioteka i Pozorište čine čelo centralnog gradskog trga, Trga partizana. Susedi su im: novine, radio, televizija, izdavačke kuće...

Gradska galerija u podnožju Pašinovca sretno se uhljebila u jednom od starih užičkih zdanja. Istorijski arhiv će za svoj značajni i složeni posao imati svoju kuću podobnu i prostranu na Rakijskoj pijaci.

Narodni muzej čuva i otkriva kulturno-istorijsko blago grada, a svojim izložbenim postavkama priča o minulim vekovima Užica i užičkog kraja. Izabrao je mesto na istočnom kraju prostrane glavne ulice, podno Dovarja.

Umetnost užičkog teatra, užičkih slikara, pesnika i književnika, ličnosti od pera i nauke, na daleko se šire iz svoga plodnog zavičaja. Užice je otvoreni grad, a Užičani uvek radoznali za umetnost i ostvarenja duha čitavoga sveta.

DataVoyage UZICE NA PRVI POGLED OPSTINA UZICE NARODNO POZORISTE MESTO ZA VAS LOGOTIP UZICE na Internetu
[prethodna] [naslovna] [sledeća]