ORESKA IP 'KADINJACA' BOHOR MESTO ZA VAS LOGOTIP MESTO ZA VAS LOGOTIP SEVAL

UZ REKU

FOTO   Narandžasto sunce
odlazi
preko Zabučja

Iz susedne kuće
širi se
miris vanile

Keti zagrće suknju
i oštro pere noge
na Dravića česmi

Na stadionu urlik
pao je gol
za domaći tim

Nedelja je popodne
osmehuju se slike
iz rama detinjstva

DRAGICA TEŽULAT-BJELAKOVIĆ

Potoci uviru pa bistre ili mute tok Djetinje kroz užičku kotlinu. U Turici, pre ulaska u grad, dotiče Volujac. Tri potoka, Koštički, Uremovački, sada nevidljiv kroz grad, i Carinski potok ulivaju se u samom gradu. Uz svaki potok dečije igralište ili dečiji vrtić; prijatno je biti dete uz njihove tokove.

Iz klisure Bioktoša, s jedne, i Čitakove stene i Starog grada, sa druge strane, umirena na Užičkoj plaži, Djetinja dalje meandrira i ulepšava kutke grada. Deli i spaja grad, i kiti ga lepim naseljima.

Od plivališta na Plaži, igrališta za decu i odrasle na nekadašnjem Livatku do Velikog parka, od fudbalskog stadiona preko reke u Begluku sve lepši od lepšeg terena za sport i rekreaciju.

Veliki park još uvek je živopisni kutak za razonodu i igre, ili izazov za prijatne šetnje. Hala sportova, uz Ružića česmu, odjekuje pobedama naših sportista. Aplauze najšešće uzberu darovite i lepe užičke devojke na odbojkaškim utakmicama.

Danas Užice svoju lepšu stranu duguje toku Djetinje kroz grad. Snažna i planinska u gornjem toku davno je gradu svetlost izatkala, a sada skladnim i kultivisanim obalama i oplemenjenim kejom pruža naročito uživanje šetačima. Šetnje uz reku izmedju dve oaze zdravlja i lepote u Velikom parku i na Plaži donose mir.

ORESKA IP 'KADINJACA' BOHOR MESTO ZA VAS LOGOTIP MESTO ZA VAS LOGOTIP SEVAL
[prethodna] [naslovna] [sledeća]