TARA

About   Author   01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

home

JESTASTVENICA DUŠANA JOVANOVIĆA

"Opet reče Bog: neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi sjeme, i drvo rodno, koje radja rod po svojim vrstama, u kojem će biti sjeme njegovo na zemlji. I bi tako."

I kad joj okrenete leđa, ili kad se svetla ugase, ostaje da traje opori miris četinara, ceo spektar prosunčanih boja i laka vrtoglavica, kao uvek posle nagle promene nadmorske visine. Ništa čudno: sa ovim slikama na Tari ste boravili, ma gde ih videli! Samo tamo elegantne omorike ovako otmeno nadgledaju vidike, jedino se gore može naići na ovaj sabor mrkih borova, tu se cirusi zaokreću oko krošnjevite bukve ili se neobazrivo zapletu u čestar, s jedne strane veselo društvo omorika kreće valjda na vašar, uz liticu, s druge cvetni ćilim vodi pravo pred rajske dveri...

Tara nosi drevjesa na kojima počivaju nebesa! Dan je, puzdano, nedelja ili kakav praznik skladnosti. Nigde ni zverova ni tica nebeskih, čak ni genijalni konstruktor paučine u inat gorskom vetru kanda nije kod kuće. Na jednom prisoju tek otisak medveđe šape, od ljudskih dela samo plast pokošenih trava kao još jedna prirodna vertikala. Sunce šumi služi da pravi šarene ladove, vetrovi da se tišina bolje čuje. Tvorac, ako je ovde sedmog dana odmarao, mora da je bio zadovoljan svojim radom!

Stari, zvučni naziv "jestvenica" čini se ovde primerenijim od nekako površnog "prirodopisa". Upravo to suštastveno pronicanje prirode, uz majstorstvo stečeno skoro tridesetogodišnjim oštrenjem objektiva u pejzažu, učiniće ove fotografije znalcima dragim, a aprirodnim pojedincima mogu za pamet poslužiti. Na kraju, jestastvenica Dušana Jovanovića, u kojoj već ima živopisnih izgleda kanjona Gradca i Trešnjice, Đavolje Varoši, Šare, Deli Jovana, Valjevskih planina, Kopaonika i Đerdapa, ali i enterijera ponora i pećina, ovom je kolekcijom lepo dopunjena, a bajkovita Tara ukrašena još jednom uzbudljivom pričom. Taman koliko treba da se nastavak sa nestrpljenjem iščekuje.

Branko Lukić

NATIONAL PARK "TARA"