Predhodna Sledeca
KUCANI
Crkva Rodjenja Presvete Bogorodice
Crkva u Kucanima

Na ogranku Murtenice kod Kucana, okruzena vencem borova, prostranim livadama i pasnjacima, nalazi se najmanja, a mozda i najstarija, crkva brvnara na Zlatiboru. Crkva predstavlja spomenik od izuzetnog znaaja i stavljena je pod zastitu.

Po nekim podacima izgradjena je nesto pre 1780. godine, dok je priprata dogradjena 1838. godine. U crkvi se nalaze carske dveri, rad Simeona Lazovica, ikonopisca iz Bijelog Polja. Prema zapisu dveri su slikane 1780, pretpostavlja se u vreme gradnje ovog hrama.

Crkva je gradjena od masivnih borovih talpi-brvana, sa krovom od sindre, cije duboke streje zaklanjaju veliki deo zidova. Zajedno sa oltarskim prostorom i pripratom dugacka je 6,5 a siroka 3 metra. Visina od poda do tavanice iznosi samo 2 metra. Zapadna i severna vrata visoka su samo 112 cm. Pod je poplocan kamenim plocama nepravilnog oblika, a zapadna vrata na priprati, za koja se moze pretpostaviti da su iz vremena gradnje crkve, ukrasena su veoma dekorativno. Iako mala, ova crkva je znalacki radjena i znacajna je tvorevina narodnih graditelja iz Starog Vlaha, koji su tokom XIX veka i pocetkom XX veka bili cenjeni i poznati u citavoj zapadnoj Srbiji, gde su kuce brvnare i crkve brvnare najvise i gradjene.


Obavestenja: jerej Radoslav Andjelic (033) 84-118