Predhodna Sledeca
MOKRA GORA
Crkva Svetog proroka Ilije
Crkva Mokroj Gori

Od 1876. godine Mokrogorci su nastojali da sagrade crkvu. Prica se da su ikonu Bogorodice donosili iz Krsanja, ali da se ona sama vracala u Krsanje, na zgariste nekadasnje krsanjske crkve. Posto je u Krsanju postojalo crkviste, a predsednici opstine Mokra Gora uvek su bili Krsanjci, oni su prevagnuli i crkva je podignuta na starom mestu. Crkva u Mokroj Gori podignuta je iz preke potrebe, cim se zavrsio Drugi svetski rat, jer je krsanjska crkva udaljena i po nekoliko sati hoda od pojedinih kuca.

U Mokroj Gori 26. aprila 1945. postavljen je temelj buduce crkve, a 2. avgusta iste godine, hram posvecen svetom proroku Iliji osvestan je i predat "na dobrobit naroda" ovog kraja.

Crkva je gradjena u obliku ladje, kao kopija krsanjske crkve, samo sto je od odbradjenih brvana, a ne od kamena. Hram su gradili lokalni majstori i mestani, a glavni majstor i predsednik odbora za gradnju bio je Ljubomir Kojadinovic. Sve je bilo pod nadzorom Ratka T. Blagojevica, svestenika buduce crkve. Kada je crkva sagradjena jedno zvono je premesteno iz crkve u Krsanju, a drugo, manje zvono, mokrogorskoj crkvi je poklonio Luka Cukavac iz Mokre Gore.


Obavestenja: jerej Miloje Ilic 800-490