Predhodna Sledeca
UZICE
Saborna crkva Svetog velikomucenika Georgija
crkva u Uzicu

Nova crkva u Uzicu sazidana je od tvrdog meterijala. Ktitor crkve je okruzno nacelstvo i narod ovog kraja. U aktu od 6. februara 1840. godine Uzicani obavestavaju Popeciteljstvo prosvestenija da su odlucili da grade crkvu i traze zajam u iznosu od 20.000 grosa. Knez Mihailo Obrenovic, aktom od 24. marta 1840. kada su Uzicani vec poceli zidanje, odobrava zajam od 20.000 grosa za nastavak gradnje hrama, s tim da se isti vrati za osam godina. Iste godine, 14. maja, obavestavaju Popeciteljstvo da ce gradnja stajati 5.000 talira i salju kao prilog plan buduce crkve. Najzad, 6. jula 1843. traze na zajam 500 dukata od kneza Aleksandra Karadjordjevica za zavrsetak hrama. Ali zajam ne dobijaju jer su prethodne godine vec dobili 2.000 talira. Tada su Uzicani trazili dozvolu za sakupljanje priloga, "pisanija", za zavrsetak hrama.

Uzicani su crkvu zavrsili za 2 godine i 1844. godine osvestali. Osnova crkve je jednobrodna, sa polukruznom apsidom, ali pevnicki prostori su pravougaone osnove.

Ikone za ikonostas i zidne slike izradio je Dimitrije Posnikovic zajedno sa Milijom Markovicem. Sacuvane su samo carske dveri i severna strana ikonostasa, posto je juzna strana stradala u pozaru 1955. godine. Na horu se nalaze zidne slike srpskih svetitelja. Sacuvan je i deo zapisa na juznom zidu naosa po kome se vidi da su zidne slike i ikonostas radili Markovic i Posnikovic, leta Gospodnjeg 1851. godine. Crkva je popravljana vise puta, a najveca popravka je izvrsena 1990. godine kada je postavljen bakarni krov.


Obavestenja: protojerej Miljko Starcevic 24-282