Dr Ivan Kolarić

KRISTALI OSMIŠLJAVANJA

Učiteljski fakultet, Užice 1996, str. 205
ID=46592268

Prva filozofska knjiga prof. dr Ivana Kolarića KRISTALI OSMIŠLJAVANJA, zapravo je zbirka filozofskih eseja, koji su rasporedeni u tri poglavlja ili kruga, tako da autorova kristalozofija predstavlja koherentnu celinu: I. Istorija smisla (1. Logos i metodos, 2. Filozofija i matematika, 3. Elementi semantičke filozofije, 4. Objašnjenje, razumevanje i vrednovanje); II. Smisao istorije (1. Vreme, istorija, mit, 2. Oblici istorijske svesti, 3. Teorija istorije A. Heler, 4. Istorija i etika) i III. Životni smislovi (1. Povratak bogolikom čoveku, 2. Korifeji filozofije života, 3. Žil Pajo i Vil Durant, 4. Krugovi života).

Stil autora je logičko-metodološki precizan, ali i literarno dopadljiv: izložene su lucidne misli, koje su rezultat ne samo teorijskih analiza već i intuitivnih uvida i zaključivanja. Umesto analitičke rasprave o Platonovoj, Aristotelovoj, Hristovoj i/ili Kantovoj etici - autor piše izvrstan Dijalog o moralu. Ili umesto rasprave o lepom, on piše o poetskom minimalizmu i daruje nam snop svojih haiku-kreacija. Posebno je zanimljiv i dopadljiv treći krug pitanja i problema (Životni smislovi), gde Kolarić nastupa kao filozof koji životne smislove razotkriva u ortodoksiji Rastka Nemanjića, u filozofsko-teološkim pogledima Nikolaja Velimirovića i u neopatristici i isihazmu Justina Popovića. Analitički i nadahnuto piše i o korifejima filozofije života: Šopenhaueru, Ničeu, Tolstoju, Pajou, Durantu - ali i o najvećem srpskom pesniku Jovanu Dučiću. Posredstvom ova tri okvira traganja, zalaže se za toleranciju i pluralizam smisla života, otkrivajući sakrivanjem i skrivajući otkrivanjem i svoj modus vivendi.

Kolarićevi filozofski eseji su originalan pokušaj da se posredstvom svesti koje su prethodile shvati svest vremena u kome živimo - da se kroz istoriju smisla, smisao istorije i životne smislove prethodnika nade uporište za civilizaciju i kulturu u kojoj se smisao ubrzano istrebljuje. Imajući sve to u vidu, možemo zaključiti da se radi o knjizi višenamenskih filozofskih eseja, koja nije namenjena samo poklonicima filozofije, nego svima koji su zainteresovani za osmišljavanje svoje egzistencije u ovom vremenu ugroženog smisla ljudskog postojanja. Svi oni u ovoj knjizi mogu pronaći značajne i zanimljive podsticaje (kristale) za individualno osvajanje sreće i smisla ljudskog života, u volšebnoj igri kategorijala i egzistencijala.


Biografija
Sveti Sava Srpski – harizma i mit (1998)
Filozofija (1998)
Filozofska hrestomatija (2000)
Filozofsko-teološki leksikon (2000)