Извештаји

 • Филмска турнеја „Интеракције” о одливу мозгова

  Шта кажу млади, отићи или остати? Тим актуелним питањем бави се филмска турнеја коју током априла и маја у градовима југозападне Србије спроводи водећи пожешки културни бренд „Интеракција”, у организацији НФЦ „Филмарт”, уз пројекције документараца на тему „Одлив мозгова” снимљених лане на „Интеракцији”, те уз разговоре с младима (у варошима из којих многи школовани одлазе) … (види цео чланак)

  Филмска турнеја „Интеракције” о одливу мозгова
 • Најава манифестација у оквиру Престонице културе

  Директори установа културе у Ужицу представили су одборницима Скупштине града садржаје које ће реализовати у оквиру манифестације Ужице – престонице културе. То су бројне изложбе, промоције, представе, концерти, традиционалне и нове манифестације вредне пажње и достојне титуле коју град званично преузима 21. марта. “Званично преузимање титуле од  града Чачка обележићемо првог дана пролећа велелепном манифестацијом… (види цео чланак)

  Најава манифестација у оквиру Престонице културе
 • Изложба посвећена српској хероини Милунки Савић

  У Галерији Културног центра Златибор приређена je изложба „Из Копривнице у вечност“ посвећена српској хероини Милунки Савић. Изложба се приређује поводом 50 година од смрти Милунке Савић, учеснице балканских и Првог светског рата, носиоца бројних домаћих и страних одликовања за своја јуначка дела. Рањавана је више пута, једном у бици на Дрини код Ужица. Ауторка… (види цео чланак)

  Изложба посвећена српској хероини Милунки Савић
 • Свечаном доделом награда завршен Кустендорф 2024

  Доделом награда на свечаности на Мећавнику у Мокрој Гори завршен је 17. Међународни филмски фестивал Кустендорф. Прва награда „Златно јаје“ припало је Михаилу Горобчуку из Русије за филм „Љубичаста земља“. У образложењу жирија наводи се да филм уверљиво обрађује тему усамљености и празнине која „напада сву децу света када се родитељска пажња скрене са њих… (види цео чланак)

  Свечаном доделом награда завршен Кустендорф 2024
 • Новогодишња прича са Пештера: O доброти и људскости

  Срби и Бошњаци из Крајиновића, из околних села, недељама се већ, десетине њих, окупљају код једног од комшија, да комшији и његовој дечици на згаришту старог, направе нови дом, да комшија и његова деца имају где презимити, да започну нови живот из почетка. „Док је оваквих људи има наде и за моју и за твоју… (види цео чланак)

  Новогодишња прича са Пештера: O доброти и људскости
 • Сећање на хероје Кадињаче

  Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Град Ужице и Народни музеј Ужице обележили су 82. годишњицу битке на Кадињачи. Након парастоса погинулим борцима који су служили свештеници ужичке цркве, положени су венци уз пратњу војног оркестра и чете почасне страже, а државни програм употпуњен је пригодним уметничким садржајем. „Наш дуг и… (види цео чланак)

  Сећање на хероје Кадињаче
 • „Први партизан“ свечано обележио 95 година рада и успеха

  „Први партизан“, водећа фабрика наменске индустрије и једна од најуспешнијих фирми у Србији, обележила је у новом погону у Даутовцу на Белој Земљи јубиларних 95. година рада и Дан предузећа, 22. новембар, посвећен сећању на 120 погинулих радника Партизанске фабрике оружја и муниције 1941. године у измештеном погону у трезору Народне банке, данашњем меморијалном простору… (види цео чланак)

  „Први партизан“ свечано обележио 95 година рада и успеха
 • Свечано обележено 75 година рада Историјског архива Ужице

  У Историјском архиву Ужице свечано је обележен јубилеј – 75 година постојања и рада. Тим поводом отворена је изложба „Записни дуб“ и легат новинара Радована Поповића. Свечаности су присуствовали представници Министарства културе, Града Ужица, Државног архива Србије као и архива из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Косова и Метохије и Словеније. О историјату… (види цео чланак)

  Свечано обележено 75 година рада Историјског архива Ужице
 • Нова књига Драгише Милосављевића о средњовековном граду Солотник

  У Галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти представљена је монографија о средњовековном граду  Солотник аутора Драгише Милосављевића, историчара уметности из Ужица. Студија је настала на основу врло опсежних и темељних истраживања овог локалитета. Књига „Солотник – истине и тајне средњовековног града“ издање је Установе “ Култура“ и ЈП Национални парк Тара. Локалитет у Солотуши је… (види цео чланак)

  Нова књига Драгише Милосављевића о средњовековном граду Солотник
 • “Мисија доброте” ужичког Кола српских сестара

  Монографија „Мисија доброте ” ауторке Слободанке Мире Станковић Ћирковић, дугогодишње председнице Кола српских сестара Ужице, представљена је у Свечаној сали Градске куће у оквиру Програма обележавања Дана града. Повод за објављивање књиге је сто година постојања и рада Кола српских сестара Ужице. Издавач је Историјски архив Ужице.   “Ово је био један заиста велики посао,… (види цео чланак)

  “Мисија доброте” ужичког Кола српских сестара
 • Изложба “Предели Милуна Видића” у Ужицу

  У оквиру Програма обележавања Дана града у Градском културном центру отворена је изложба под називом “Предели Милуна Видића”. Градски културни центар издаје и књигу „Предели Милуна Видића“, аутора Милоша Јевтића из едиције “Одговори”, која обухвата интервју са уметником у емисији „Гост другог програма“ на Радио Београду. Милун Видић је рођен 9. марта 1939. године у… (види цео чланак)

  Изложба “Предели Милуна Видића” у Ужицу
 • Одржан јубиларни 50. Сабор трубача на Златибору

  Свечаним дефилеом дувачких оркестара кроз центар Златибора синоћ је почео 50. јубиларни Сабор трубача и смотра народног стваралаштва. На сцени Краљевог трга одржано је такмичење које је уједно и квалификационо за овогодишњи Сабор трубача у Гучи 13. августа. У такмичарском делу наступили су оркестар “Браће Илић”, оркестар “Марка Трнавца”, оркестар “Мирослава Ђунисијевића”, оркестар “Марка Глигоријевића”,… (види цео чланак)

  Одржан јубиларни 50. Сабор трубача на Златибору

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545