Друштво

 • Археолошка налазишта и културно-историјски споменици уз реку Ђетињу

  Ђетиња се образује код села Кремна, у Пустом пољу, од потока Братешине који извире на Зборишту на планини Тари, Коњске реке, Ужичког и Томића потока. Протиче  кроз клисурасте долине, Ужице, Севојно и Пожегу, где се спаја са Скрапежом, а потом се код Овчар бање улива у Моравицу. Значајнија јој је притока Сушица. Мање притоке су… (види цео чланак)

  Археолошка налазишта и културно-историјски споменици уз реку Ђетињу
 • Шарганска осмица – светска атракција

  Шарганска осмица је музејско-туристички комплекс пруга узаног колосека од Мокре Горе до станице Витаси у Кремнима, обновљен 2003. године, а до Вишеграда у Босни и Херцеговини пруга је продужена 2011. године.   Ову изузетну атракцију годишње посети пар стотина хиљада гостију из целог света – да доживе романтичну вожњу парном локомотивом „Носталгија“ и лети и… (види цео чланак)

  Шарганска осмица – светска атракција
 • Шта вас очекује на Златибору за Нову годину и током зиме

  Златибор ће и Нову 2024. дочекати у празничном расположењу на Краљевом тргу и у бројним хотелима. Очекује се добра посећеност, а према статистичким подацима Златибор је у првих 10 месеци 2023. забележио пораст броја посетилаца од 25 процената и налази се на другом месту по посећености, одмах иза Београда. Туристички радници већ су спремни и… (види цео чланак)

  Шта вас очекује на Златибору за Нову годину и током зиме
 • Народни музеј Ужице

  Народни музеј Ужице основан је 12. јула 1946. године као Музеј устанка 1941. и смештен је у згради филијале некадашње Народне банке Краљевине Југославије. Прва музејска поставка отворено је 7. јула 1948. године у згради филијале Народне банке. Градски народни одбор је 1954. године уступио Музеју обе зграде банке са трезорима (подземним тунелима) у којима… (види цео чланак)

  Народни музеј Ужице
 • Битка на Кадињачи

  Када је крајем новембра 1941. било јасно да се Ужице и Ужичка република не могу одбранити, Тито је послао Раднички батаљон на Kадињачу да Немце задржи, толико дуго док се не изврши евакуација Врховног штаба, рањеника и ратног материјала из Ужица. Борбу на Кадињачи водио је Раднички батаљон Ужичког партизанског одреда, уз помоћ две чете… (види цео чланак)

  Битка на Кадињачи
 • На Златибору људи живе најдуже

  Према најновијим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан јовановић Батут“, на подручју Србије најдуже живе становници Златиборског округа. Просечан век жена у овом округу је 79,5 година, а мушкараца 74,1 годину. Када се пореде области, у Златиборском округу просечан животни век је 76,7 година, а најкраћи животни век је у Севернобанатском округу –… (види цео чланак)

  На Златибору људи живе најдуже
 • Резултати пописа 2022: Колико нас је мање?

  Републички завод за статистику почео је објављивање коначних резултата Пописа становништва, домаћинстава и станова у Републици Србији према стању на дан 30. септембра 2022. године. Колико је то обиман посао и количина обрађених података показују резултати претходног пописа који је спроведен у октобру 2011. године и који су објављени у 30 књига и 16 специјалних… (види цео чланак)

  Резултати пописа 2022: Колико нас је мање?
 • Ужичко здравство

  Здравство у ужичком крају данас је организовано у оквиру Здравственог центра Ужице формираног 1990. године, са 10 домова здавља и три опште болнице. У плану је реконструкција и доградња Опште болнице у Крчагову вредна 30 милиона евра, са 20 објеката и више од хиљаду болничких постеља. Прва болница Прва болница у Ужицу је основана 26.… (види цео чланак)

  Ужичко здравство
 • Саобраћај моторних возила у клисури реке Ђетиње је забрањен

  Градско веће Града Ужица је на седници одржаној 23. јуна 2023. године, донело Одлуку о уређењу кретања свих моторних возила на делу трасе „Старе ћирине прууге“ (Зелена стаза). Траса обухвата пут који почиње од старог челичног моста за скокове на Градској плажи преко Турице, ка Великој брани и даље трасом ка Стапарима дуж кањона реке… (види цео чланак)

  Саобраћај моторних возила у клисури реке Ђетиње је забрањен