Писци

  • Слободан Симић

    Психијатар, афористичар, књижевник и драмски писац. Рођен је 1963. у Ужицу. Завршио је Медицински факултет у Београду, специјализацију психијатрије и субспецијализацију судске психијатрије и има звање примаријуса. Сада је шеф кабинета за судску психијатрију на Институту за ментално здравље Београд. Стални је судски вештак за област психијатрије. Објавио је више стручних и научних радова у… (види цео чланак)

    Слободан Симић
  • Нађа Тешић

    Нађа Тешић (Ужице, 8. јула 1939 – Њујорк, 20. фебруар 2014) је првих петнаест година живота провела у родном Ужицу, где је завршила нижу гимназију. Године 1954. са мајком Госпавом и братом Стојаном (касније, познатијим под именом Стив Тешић), преселила се у Америку, у Чикаго, где је живео њен отац Радиша, избегли краљевски официр, који… (види цео чланак)

    Нађа Тешић
  • Драган Р. Филиповић

    Драган Р. Филиповић (рођен 1958. године у Ужицу) је српски писац фантастике, стрипски и телевизијски сценариста. Од 1979. године објавио је три романа, као и педесетак прича у Сириусу, Алефу, Знаку Сагите, Свескама и Књижевној речи. Угледни уредник и издавач Бобан Кнежевић је означио Филиповића као „гиганта српске фантастике“. Приче је објављивао у САД (у… (види цео чланак)

    Драган Р. Филиповић
  • Александар Лале Милосављевић

    Рођен је у Ужицу 1935. године. Након Ужичке гимназије, завршио је студије југословенске књижевности на Филолошком факултету у Београду. Радио је као професор, а потом је био управник Народног позоришта Ужице од 1973. до 1992. године. Био је драматург, сценариста и писац, врсни беседник, интелектуалац и велики познавалац позориште уметности. Родном граду посветио је књиге… (види цео чланак)

    Александар Лале Милосављевић
  • Милутин Ускоковић

    Милутин Ускоковић је најбољи књижевни стваралац кога је Ужице изнедрило пре Првог светског рата и спада у ред најзначајнијих прозних имена српске модерне на почетку двадесетог века. Рођен је у Ужицу, на Липи, 4. јуна (по старом календару) 1884. године. Још као дете је осетио немаштину и беду осиромашене трговачке куће. Његови родитељи Мијаило и… (види цео чланак)

    Милутин Ускоковић