Књижевност

  • Слободан Симић

    Психијатар, афористичар, књижевник и драмски писац. Рођен је 1963. у Ужицу. Завршио је Медицински факултет у Београду, специјализацију психијатрије и субспецијализацију судске психијатрије и има звање примаријуса. Сада је шеф кабинета за судску психијатрију на Институту за ментално здравље Београд. Стални је судски вештак за област психијатрије. Објавио је више стручних и научних радова у… (види цео чланак)

    Слободан Симић
  • Нађа Тешић

    Нађа Тешић (Ужице, 8. јула 1939 – Њујорк, 20. фебруар 2014) је првих петнаест година живота провела у родном Ужицу, где је завршила нижу гимназију. Године 1954. са мајком Госпавом и братом Стојаном (касније, познатијим под именом Стив Тешић), преселила се у Америку, у Чикаго, где је живео њен отац Радиша, избегли краљевски официр, који… (види цео чланак)

    Нађа Тешић
  • Драган Р. Филиповић

    Драган Р. Филиповић (рођен 1958. године у Ужицу) је српски писац фантастике, стрипски и телевизијски сценариста. Од 1979. године објавио је три романа, као и педесетак прича у Сириусу, Алефу, Знаку Сагите, Свескама и Књижевној речи. Угледни уредник и издавач Бобан Кнежевић је означио Филиповића као „гиганта српске фантастике“. Приче је објављивао у САД (у… (види цео чланак)

    Драган Р. Филиповић
  • Први сајт књижевног конкурса „Милутин Ускоковић“

    Културно-просветна заједница општине Ужице установила је 1993. године књижевну награду „Милутин Ускоковић“ за најбољу необјављену приповетку. Намера овог конкурса је афирмација савремене српске приповетке. Касније је конкурс организовало Друштвено предузеће „Арт“, а потом Народна библиотека Ужице. Сајт Ужице.Нет је забележио награђене на овом конкурсу у периоду од 1993. до 2004. године. https://www.uzice.net/konkurs/ (види цео чланак)

    Први сајт књижевног конкурса „Милутин Ускоковић“
  • Љубомир Симовић

    Мало је градова у Србији који су имали срећу да се у њима роди и одрасте песник неуобичајеног сензибилитета који ће, много касније, подарити књигу попут „Ужица са вранама“. Љубомир Симовић, песник, драмски писац и есејиста, рођен је у Ужицу 2. децембра 1935. године. У Симовићевој биографији пише: „У време песниковог детињства, шумске јагоде су… (види цео чланак)

    Љубомир Симовић
  • Александар Лале Милосављевић

    Рођен је у Ужицу 1935. године. Након Ужичке гимназије, завршио је студије југословенске књижевности на Филолошком факултету у Београду. Радио је као професор, а потом је био управник Народног позоришта Ужице од 1973. до 1992. године. Био је драматург, сценариста и писац, врсни беседник, интелектуалац и велики познавалац позориште уметности. Родном граду посветио је књиге… (види цео чланак)

    Александар Лале Милосављевић
  • Милутин Ускоковић

    Милутин Ускоковић је најбољи књижевни стваралац кога је Ужице изнедрило пре Првог светског рата и спада у ред најзначајнијих прозних имена српске модерне на почетку двадесетог века. Рођен је у Ужицу, на Липи, 4. јуна (по старом календару) 1884. године. Још као дете је осетио немаштину и беду осиромашене трговачке куће. Његови родитељи Мијаило и… (види цео чланак)

    Милутин Ускоковић