Туризам

 • Шарганска осмица – светска атракција

  Шарганска осмица је музејско-туристички комплекс пруга узаног колосека од Мокре Горе до станице Витаси у Кремнима, обновљен 2003. године, а до Вишеграда у Босни и Херцеговини пруга је продужена 2011. године.   Ову изузетну атракцију годишње посети пар стотина хиљада гостију из целог света – да доживе романтичну вожњу парном локомотивом „Носталгија“ и лети и… (види цео чланак)

  Шарганска осмица – светска атракција
 • Златибор, планина богова

  Документарно-играни филм „Златибор, планина богова“ у продукцији Оливера Пауновића и нишке City Grupe, снимљен је поводом 130 година организованог туризма на Златибору. Филм је поклон Туристичке организације Златибор и Општине Чајетина мештанима и гостима златне планине. Филм приказује сву лепоту златиборског краја и чува дух Златибораца, који негују и чувају гостољубивост познату од давнина. Ову… (види цео чланак)

  Златибор, планина богова
 • Знате ли како изгледа симбол Голд гондоле на Златибору

  Слике Голд гондоле на Златибору обишле су свет, али сада је ова турстичка атракција добила и један својеврсан симбол и то сличан оном који већ годинама стоји на Краљевом тргу у центру насеља, а дело је врсног дрводеље Миладина Лекића из села Шљивовице. Кабина Голд Гондоле од дрвета, коју држи стари Златиборац са неизбежним брковима,… (види цео чланак)

  Знате ли како изгледа симбол Голд гондоле на Златибору
 • Сопотница код Пријепоља постаје туристичка атракција

  Сопотница је за најлепше село у Србији проглашена 2005. године. У научним штивима име Сопотнице уписано је као једно од ретких налазишта бигра који се налази уграђен у зидовима манастира Милешева и околних кућа. Ово место обогаћено величанственим водопадима доживљава праву туристичку експанзију. – Никад толико људи није овде било као претходних година, само долазе… (види цео чланак)

  Сопотница код Пријепоља постаје туристичка атракција
 • Видиковци Златибора

  Спојите здравље, енергију, лепоту и тренутак који одмах постаје успомена. Посетите неке од видиковаца Златибора – Торник, Градина, Чигота, Обадово брдо, Око, у селу Доброселица… Доживећете најлепше чари златиборске висоравни. Поглед у бескрај ливада и столетних борова. Уз обележавање 130 година организованог туризма, Туристичка организација Златибор истиче да се „на овој важној степеници тако дугог,… (види цео чланак)

  Видиковци Златибора
 • Црква брвнара у Доброселици

  Црква светог пророка Илије, познатија као црква брвнара у Доброселици увек је на врху листе места на Златибору која треба посетити. Смештена је у селу Доброселица, међу високим раскошним боровима који памте и време Косовског боја. На основу записа откривеног на једном од брвана, закључује се да је црква саграђена 1821. године, на месту старије… (види цео чланак)

  Црква брвнара у Доброселици
 • Ледена пећина код Нове Вароши једна од најлепших у Србији

  Природни резерват Увац права је ризница најлепшег природног богатства у Србији. Свима видљиви бисери су величанствена језера која из године у годину привлаче све већи број посетилаца. Ипак, до појединих локалитета чије лепоте одузимају дах, можете доћи само уколико добро познајете терен и у пратњи чувара заштићеног подручја. Ушачки пећински систем је једна од њих.… (види цео чланак)

  Ледена пећина код Нове Вароши једна од најлепших у Србији
 • Прераст у Доброселици

  Велику пажњу туриста на Златибору привлачи ретка и веома занимљива геолошка појава – прераст. Налази се на месту Точковица у непосредној близини села Доброселица код Водица, а позната је и под називима Точковића пећина, Јечменска пећина и Шупљица. То је природни мост који је настао обрушавањем таванице накадашње пећине. Дуга је 48 метара, широка око… (види цео чланак)

  Прераст у Доброселици
 • Златибор

  Златибор је драгуљ Србије, планина лепоте, здравља, историје, културе, туристички рекордер по бројним критеријумима. Пространа заталасана висораван има просечну надморску висину око 1000 метара, а највиши врхови су Торник (1496 м) и Чигота (1422 м). У срцу планине данас се развија нови град, у коме је број становника увећан између два пописа за 821 становника.… (види цео чланак)

  Златибор
 • Манастири у ужичком крају

  Манастири Српске православне цркве, интензивно подизани од 13. века када је захваљујући Сави Немањићу призната аутокефалност Српске цркве, жаришта су вере, културе и писмености српског народа. Они су сачували историју и славу српске средњовековне државе и окупљали народ у дугим вековима отоманске власти на овим просторима. У манастирима су написане наше најлепше књиге, на њиховим… (види цео чланак)

  Манастири у ужичком крају
 • Старом пругом од Ужица до Вишеграда

  Књига Драгана Р. Филиповића Пецајући старом пругом од Ужица до Вишеграда није ни књига о пецању ни књига о железници. То је најлепши путопис пешака трасом пруге уског колосека од Ужица до Вишеграда. Може га написати само истински заљубљеник у Ђетињу и све њене чари. А такав је Фипа, како га сви боље знају него… (види цео чланак)

  Старом пругом од Ужица до Вишеграда
 • Дринска регата

  Организатори манифестације Дринска регата у Бајиној Башти и за оволетње окупљање од 19. до 23. јула најављују највећу „журку“ на води, садржајан програм, добар провод, забаву за све узрасте, добру храну и гостопримство које никад не изостане у овом крају. Ове 2023. године биће то 29. регата по реду, на којој је до сада, према… (види цео чланак)

  Дринска регата