Култура

 • Страдања и обнове манастира Рача

  Пише Драгиша Милосављевић, историчар уметности Освајање српских земаља од стране турске рушилачке хорде, средином XV века, лишило је истраживаче озбиљнијих доказа о стању појединих манастира. Међутим, све чињенице упућују на то да су у трагичним временима страдала и порушена многа светилишта, посебно духовни центри од већег значаја. Османлије су биле веома добро упућене у значај… (види цео чланак)

  Страдања и обнове манастира Рача
 • Петер Хандке: Погледи са Дрине

  Пише Никола Јанковић (Новости) Надомак сводова манастира Рача код Бајине Баште, са места одакле је прва генерација српских грађанских писаца за патријархом Чарнојевићем кренула пут фрушкогорских скитова, да будућим поколењима поред народне и црквене ствара писану књижевност, срећемо најзначајнијег савременог писца немачког говорног подручја. Дошао је, те 2012. године, да прими „Рачанску повељу“ која му… (види цео чланак)

  Петер Хандке: Погледи са Дрине
 • Формула племенитости – прича о Животи Вранићу

  Пише Јелена Божовић, уредница РТС Прошло је пола века, а да се о удесу у Винчи и Животи Вранићу, ужичком гимназијалцу и студенту физике пред дипломским испитом, првој жртви радиоактивног зрачења у Југославији, не зна баш све. Ретки су још они који знају потпуну истину, још ређи они – који су спремни да је поделе… (види цео чланак)

  Формула племенитости – прича о Животи Вранићу
 • Златиборска енциклопедија мртвих

  Пише Никола Јанковић (Новости) Јединствена студија у српској и балканској етнолошко–антрополошкој литератури, „Вечне куће златиборске“, капитано дело познатог етнолога Босе Росић, обимна је историја о свим људима и душама почившим у златиборском крају (данашња територија општине Чајетина), а на знање и понос живима и онима који ће се тек родити. Ова „златиборска енциклопедија мртвих“ обухвата… (види цео чланак)

  Златиборска енциклопедија мртвих
 • Варош Ужице и заборављени песник Сабит Ужичанин

  Пише Драгиша Милосављевић Постоји много рукописа, књига, текстова и трагова о средњовековној и о познијој историји вароши Ужица. Посебно о Ужицу из времена Османске доминације, у коме се на више места овај град поистовећује са бројним градовима и насељима Србије, Турске, али и других источних земаља.  По многима Ужице је шехер, варош са више јавних… (види цео чланак)

  Варош Ужице и заборављени песник Сабит Ужичанин
 • Тридесет година Биенала „Сува игла“ у Ужицу

  Пише Младен Јевђовић Тридесет година Биенала. Леп повод за мало, носталгично подсећање. Нова Галерија, мали град, велике амбиције, потреба за афирмацијом галерије (и града)… Шта направити? На самом почетку, са великим поштовањем се сећам професора Богдана Kршића који је први дао предлог да то буде биенална изложба графике у техници суве игле. У то време… (види цео чланак)

  Тридесет година Биенала „Сува игла“ у Ужицу
 • Археолошка налазишта и културно-историјски споменици уз реку Ђетињу

  Ђетиња се образује код села Кремна, у Пустом пољу, од потока Братешине који извире на Зборишту на планини Тари, Коњске реке, Ужичког и Томића потока. Протиче  кроз клисурасте долине, Ужице, Севојно и Пожегу, где се спаја са Скрапежом, а потом се код Овчар бање улива у Моравицу. Значајнија јој је притока Сушица. Мање притоке су… (види цео чланак)

  Археолошка налазишта и културно-историјски споменици уз реку Ђетињу
 • Водич кроз програм „Ужице- престоница културе 2024”

  Програмски концепт реализује се кроз четири тематске области које обухватају културно-историјско наслеђе, савремене уметничке праксе и перспективе у духу Стратегије развоја културе града Ужица. ЛУЧОНОШЕ темељи вере, науке, историје и уметности у наслеђу оличеном кроз ствараоце који су својим прегалаштвом обележили и обележавају општи и аутохтони културни идентитет Ужица и ужичког краја, без обзира на… (види цео чланак)

  Водич кроз програм „Ужице- престоница културе 2024”
 • Мајка Мара – Ниси ту

  Музика и текст: Марија Лазић – Мајка МараАранжман и миx: Иван Мирковић БамбиПратећи вокали: Тамара Новаковић, Ива Радуловић, Милена Миладиновић Видео и монтажа: Флорент Дупон-ЈосхуаДизајн: Татјана Бојовић (види цео чланак)

  Мајка Мара – Ниси ту
 • Издавачка делатност Историјског архива Ужице

  Издавачка делатност спада у једну од значајнијих делатности ужичког Историјског архива. Од 1970. године, када је штампана прва публикација Архива „Цветови у огњу – изгинули у рату 1941–1945. године у Општини Титово Ужице“, почиње континуирани рад на издаваштву. Заједно са Народном библиотеком и Народним музејом, 1972. године покренут је часопис „Ужички зборник“, а 1983. и… (види цео чланак)

  Издавачка делатност Историјског архива Ужице
 • Милутин Ускоковић

  Милутин Ускоковић је најбољи књижевни стваралац кога је Ужице изнедрило пре Првог светског рата и спада у ред најзначајнијих прозних имена српске модерне на почетку двадесетог века. Рођен је у Ужицу, на Липи, 4. јуна (по старом календару) 1884. године. Још као дете је осетио немаштину и беду осиромашене трговачке куће. Његови родитељи Мијаило и… (види цео чланак)

  Милутин Ускоковић
 • Амерички филм о Божићу, а са Златибора

  Божићна трпеза, чесница, бадњак и други наши традиционални обичаји ове зиме су у кадровима америчких филмаџија, екипе из које већина први пут борави на нашим просторима, јер они снимају на Златибору играни филм америчко-енглеске продукције „Божић у Србији’”. Одушевљени пределима и предусретљивошћу људи овог краја на први поглед су се заљубили у нашу земљу. Редитељ… (види цео чланак)

  Амерички филм о Божићу, а са Златибора

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545