Култура

  • Водич кроз програм „Ужице- престоница културе 2024”

    Програмски концепт реализује се кроз четири тематске области које обухватају културно-историјско наслеђе, савремене уметничке праксе и перспективе у духу Стратегије развоја културе града Ужица. ЛУЧОНОШЕ темељи вере, науке, историје и уметности у наслеђу оличеном кроз ствараоце који су својим прегалаштвом обележили и обележавају општи и аутохтони културни идентитет Ужица и ужичког краја, без обзира на… (види цео чланак)

    Водич кроз програм „Ужице- престоница културе 2024”
  • Тридесет година Биенала „Сува игла“ у Ужицу

    Пише Младен Јевђовић Тридесет година Биенала. Леп повод за мало, носталгично подсећање. Нова Галерија, мали град, велике амбиције, потреба за афирмацијом галерије (и града)… Шта направити? На самом почетку, са великим поштовањем се сећам професора Богдана Kршића који је први дао предлог да то буде биенална изложба графике у техници суве игле. У то време… (види цео чланак)

    Тридесет година Биенала „Сува игла“ у Ужицу
  • Археолошка налазишта и културно-историјски споменици уз реку Ђетињу

    Ђетиња се образује код села Кремна, у Пустом пољу, од потока Братешине који извире на Зборишту на планини Тари, Коњске реке, Ужичког и Томића потока. Протиче  кроз клисурасте долине, Ужице, Севојно и Пожегу, где се спаја са Скрапежом, а потом се код Овчар бање улива у Моравицу. Значајнија јој је притока Сушица. Мање притоке су… (види цео чланак)

    Археолошка налазишта и културно-историјски споменици уз реку Ђетињу
  • Мајка Мара – Ниси ту

    Музика и текст: Марија Лазић – Мајка МараАранжман и миx: Иван Мирковић БамбиПратећи вокали: Тамара Новаковић, Ива Радуловић, Милена Миладиновић Видео и монтажа: Флорент Дупон-ЈосхуаДизајн: Татјана Бојовић (види цео чланак)

    Мајка Мара – Ниси ту
  • Издавачка делатност Историјског архива Ужице

    Издавачка делатност спада у једну од значајнијих делатности ужичког Историјског архива. Од 1970. године, када је штампана прва публикација Архива „Цветови у огњу – изгинули у рату 1941–1945. године у Општини Титово Ужице“, почиње континуирани рад на издаваштву. Заједно са Народном библиотеком и Народним музејом, 1972. године покренут је часопис „Ужички зборник“, а 1983. и… (види цео чланак)

    Издавачка делатност Историјског архива Ужице
  • Амерички филм о Божићу, а са Златибора

    Божићна трпеза, чесница, бадњак и други наши традиционални обичаји ове зиме су у кадровима америчких филмаџија, екипе из које већина први пут борави на нашим просторима, јер они снимају на Златибору играни филм америчко-енглеске продукције „Божић у Србији’”. Одушевљени пределима и предусретљивошћу људи овог краја на први поглед су се заљубили у нашу земљу. Редитељ… (види цео чланак)

    Амерички филм о Божићу, а са Златибора
  • Више од сто година чује се труба из куће Јевђића

    Све што се речју и причом не може исказати стаје у звуке трубе, чаробног, златног инструмента, а труба коју је из Првог светског рата донео Јовиша Јевђић у село Расна, памти приче од чак једног века. – Труба коју је мој прадеда донео кући, прошла је Церску и Колубарску битку, цео Солунски фронт и Албанију,… (види цео чланак)

    Више од сто година чује се труба из куће Јевђића
  • Дечији новогодишњи концерт у Ужицу

    Дечији новогодишњи концерт Основне музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ у Ужицу (2024) Новогодишњи концерт Основне музичке школе „Војислав Лале Стефановић“ у Ужицу је одржан 28. децембра 2023. у сали Учитељског факултета у Ужицу. На концерту су наступила и деца припремног разреда са учитељицама Милицом Брашанац и Марином Шапоњић. Извели су пет песама. (види цео чланак)

    Дечији новогодишњи концерт у Ужицу
  • Младен Пецовић – Гора

    Гитаре: Младен ПецовићБас: Иван Мирковић – БамбиМикс и мастеринг: Марко Кон – Студио 3000Сниматељ: Горан ГерманАранжман: Игор Ивковић (види цео чланак)

    Младен Пецовић – Гора
  • Златибор, планина богова

    Документарно-играни филм „Златибор, планина богова“ у продукцији Оливера Пауновића и нишке City Grupe, снимљен је поводом 130 година организованог туризма на Златибору. Филм је поклон Туристичке организације Златибор и Општине Чајетина мештанима и гостима златне планине. Филм приказује сву лепоту златиборског краја и чува дух Златибораца, који негују и чувају гостољубивост познату од давнина. Ову… (види цео чланак)

    Златибор, планина богова
  • Филм Ужичка република

    „Ужичка република“ из 1974. године, иако спада у играни филм, ратну драму партизанске тематике, има и значајни политички карактер. Радња се дешава у времену које је важан део историје партизанског покрета – време прве партизанске слободне територије у Ужицу 1941, почевши од ослобођења 24. септембра па до коначне битке на Кадињачи 29. новембра. Кроз ратну… (види цео чланак)

    Филм Ужичка република